Ko dāvināt Ziemassvētkos?

Šogad svētki un to gaidīšana ir krietni savādāka kā citus gadus, jo vīruss ir veicis korekcijas mūsu ikdienas dzīvē… Nav vairs tā nelielā (vai lielā) stresa, kad gaisa virmo jautājumi – ko dāvināt Ziemassvētkos?,  pie kuriem radiem/ draugiem šogad braukt ciemos, kādus pasākumus apmeklēt, ko likt svētku galdā un galu galā – kā visu paspēt, nesajūkot prātā? Labā ziņa – Ziemassvētki nav atcelti, tie vienkārši būs mazliet citādi.

Jāatzīst, ka man tomēr pietrūkst visas tās ņemšanās ap dāvanu meklēšanu, ciemošanos un koncertiem, kas rada svētku sajūtu (vismaz man)… Lai vai kādi ir apstākļi, svētku sajūtu radām mēs paši – šogad katrs savā mini kūniņā, ko sauc par ģimeni.

Bet kā tad ar dāvanām un dāvināšanas prieku? Protams, dāvanas var un vajag gatavot, jo vienmēr ir iespēja tās nosūtīt pa pastu vai izmantot kurjeru, vai arī atstāt pie mājas durvīm – kā īstu svētku brīnumu 🙂 Variantu ir daudz! Ja vēl neesi izdomājis, ko uzdāvināt saviem mīļajiem, varbūt atbilde nav nemaz tālu jāmeklē – tā, iespējams, atrodas tavā virtuvē.

Tātad – šoreiz par pašu gatavotām, ēdamām dāvanām. Ja nekad neesi to darījis, varbūt ir pienācis īstais brīdis to pamēģināt!

Dažas nedēļas pirms svētkiem.

Dāvanas var gatavot savlaicīgi – jau vairākas nedēļas pirms svētkiem. Tas mazinās stresu, kas mēdz pielavīties pirmssvētku laikā, kad ir “ārprāc, ko lai dāvina!” sajūtas. Dažām dāvanām tas ir pat ļoti ieteicams, kā piemēram, Ziemassvētku kūkai, kurai ir vajadzīgas 3 – 4 nedēļas, lai tā būtu gatava.

Bet šo kūku, protams, var cept arī 1 nedēļu vai dažas dienas pirms svētkiem un pasniegt svētku galdā. Tā būs garda jebkurā gadījumā.

Burvīga dāvana gardēžiem būs pašu gatavots vaniļas ekstrakts. Absolūti elementāri! Atliek vien atrast kādu skaistu pudeli, kurā to iesaiņot un viss. Var pagatavot arī vaniļas cukuru – to īpaši novērtēs kūku cepēji, jo bieži vien veikalos nav iespējams atrast kvalitatīvu vaniļas cukuru. Ļoti vieglas un vienkāršas receptes. Ja turpinām cukura tēmu, tad caurspīdīgā dāvanu maisiņā iesaiņoti, skaistie maršmelovi būs prieks un laime ikvienam to cienītājam, īpaši bērniem.

Vēl savlaicīgi var sagatavot arī piparkūku mīklu un uzcept piparkūkas. Manā blogā ir atrodami 2 varianti – piparkūkas ar ingveru un rudzu piparkūkas.

Dažas dienas pirms svētkiem.

Ja nu tomēr dāvanu iegāde ir novilkta līdz pēdējam brīdim, tad risinājums ir – uztaisi ko vienkārši garšīgu, to skaisti iesaiņo un dāvana gatava! Piemēram, saldummīļi priecāsies par klasisko šokolādes desu , ar zemesriekstu sviestu pildītas dateles vai šokolādes gabaliņus ar kvinoju.

Protams, dāvanā noder arī jebkāda veida cepumi, ko var iesaiņot caurspīdīgā maisiņā, stikla burkā vai metāla kārbā. Starp citu, var izmantot izlietotu Pringles čipšu paku, aplīmējot to ar Ziemassvētku tematikai atbilstošu papīru un likt iekšā cepumu. Tāds iepakojums vislabāk derēs apaļiem cepumiem. Lūk, piedāvājumā dažās cepumu idejas no mana bloga krājumiem – zemesriekstu cepumi (bez miltiem), cepumi ar šokolādes gabaliņiem, ķirbju sēklu cepumi, saldas un sāļas austiņas.

Bet, ja laika cepumu gatavošanai nav, tad burtiski dažu minūšu laikā ir pagatavojams maisījums cepumu cepšanai. Paņem stikla burciņu, liek sausās sastāvdaļas pa slāņiem (jo tā vienkārši ir smukāk), tad apsien ar greznu lentu, kāda nu mājās ir atrodama, pieliek klāt recepti un dāvana ir gatava!

Un dāvanu saraksta nobeigumā gribu ielikt arī mandarīnu ievārījuma recepti, kas ir gana tematiska dāvana, lai to dāvinātu Ziemassvētkos, gan arī noderēs pēcsvētku laikā, ja ir palikuši pāri mandarīni un tos neviens vairs neēd.

Lai izdodas iepriecināt savus mīļos ar paštaisītām dāvanām! Priecīgus svētkus!

10
1 021

2 Komentāri

  1. Aiga 26/10/2023 at 22:15

    Paldies par pēdējo ideju. Mandarīnu ievārijums garšo vienkārši fantastiski.

    Atbildēt
    1. lienegatavo 26/10/2023 at 22:51

      Paldies! Jā, tas ir ļoti labs! 🙂
      P.S. Tiešām jāsāk jau domāt par Ziemassvētku dāvanām 😀

      Atbildēt

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.