Saldā desa

Vēl viena recepte, kas man asociējas ar bērnības kārumiem – saldā desa. Veikalā ko tādu var iegādāties ar nosaukumu “saldā brunete”. Šis deserts patiešām atgādina salami desu, kurai ir tā baltā “āda”.

Patiesībā forša un vienkārši pagatavojama lieta, ko, skaisti iesaiņojot, var arī dāvināt kārumniekiem svētkos. Un vēl kas – pamatrecepte nemainās, bet to, ko likt iekšā desā – tas ir atkarīgs no katra paša. Lieciet tos riekstus un žāvētos augļus, kas jums pašiem vislabāk garšo, tad arī saldā desa būs garšīga.

No receptē minētā daudzuma man sanāca 2 apmēram 30 cm garas desas.

Nepieciešams:

Pamatmasa:

Pildījums (šeit varat likt to, kas katram garšo vislabāk):

  • 125 g žāvētas dzērvenes (vai žāvēti ķirši, plūmes, aprikozes)
  • 150 g blanšētas mandeles (vai grauzdēti lazdu rieksti bez miziņas vai citi rieksti)
  • 50 g pistācijas
  • 100 g cepumi (oriģinālreceptē bija Amaretti jeb mandeļu miltu cepumi, es izmantoju smilšu cepumus vai Selgas klasiskos cepumus)
  • 70 g krāsainas marmelādes (oriģinālreceptē nebija, šo daudzumu var aizvietot ar cepumiem)
  • 2 ēd.k. Amaretto liķieris (mandeļu liķieris)
  • 2 ēd.k. pūdercukurs – dekorēšanai
  1. Dzērvenes noskalo un pārlej ar liķieri. Riekstus cepeškrāsnī vai uz pannas apgrauzdē. Tos atdzesē un lielākos riekstus sakapā mazākos gabaliņos. Cepumus sadrupina mazākos gabaliņos, marmelādi arī sagriež mazākos gabaliņos.
  2. Karstā tvaika peldē (metāla bļodā, kas uzlikta virs katliņa, kurā vārās ūdens) izkausē šokolādi ar sviestu un cukuru līdz cukurs un sviests izkusis. Sakuļ olas un pieliek to šokolādes masai. Visu maisa apmēram 5 min (šokolādes masas bļoda maisīšanas laikā paliek virs katliņa ar karstu ūdeni).
  3. Noņem bļodu no katliņa un pievieno žāvētās dzērvenes, riekstus, cepumus un marmelādi. Visu samaisa. Masu sadala 2 daļās, liek uz ietinamā vai cepampapīra un izveido garenu desu. Rūpīgi ietin kā konfekti, sarullējot abus papīra galus, un liek ledusskapī uz 4 – 6 stundām, lai sacietē.
  4. Kad desa sacietējusi, pārkaisa to ar pūdercukuru. Gatavs! Pasniedz sagrieztu plānās šķēlēs, jo desa ir salda un sātīga.
8
1 058

1 Komentārs

  1. Pingback: Ko dāvināt Ziemassvētkos? - Liene Gatavo

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.