Klasiskais humuss

Humuss mūsu ēdienkartē ir ienācis salīdzinoši nesen – no tuvajiem Austrumiem. Manā ēdienkartē tas ienācis vēl nesenāk, bet tiklīdz to pirmo reizi pagatavoju, tā tas kļuva par vienu no maniem mīļākajiem ēdieniem. Meklējot ideālo recepti (manai gaumei ideālo 🙂 ), pamanīju, ka pagatavošanas tehnikas mēdz būt dažādas, bet pamatsastāvdaļas gan ir vienas un tās pašas – turku zirņu un tahini (grauzdētu sezama sēklu pasta). Piedāvāju savu versiju par humosu.

Protams, vēl ir dažādas variācijas ar ķirbi, pupiņām vai avokado (recepte atrodama šeit ) Lai labi garšo!

Nepieciešams:

  • 400 g vārīti vai konservēti turku zirņi (es parasti izmantoju konservētos zirņus, kas ir stikla burkās vai vāru pati)
  • 2 – 3 ēd.k. citronu sula (vai pēc garšas)
  • 3 ēd. k. tahini (grauzdētu sezama sēklu pasta, ko patiesībā ļoti viegli var pagatavot pats. Proporcija: 2 ēd.k. viegli grauzdētas sezama sēklas (galvenais nepārcepiet!), kas sablenderētas ar 2-3 ēd. k. olīveļļu vai sezama eļļu)
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 1/2 – 1 tējk. sasmalcināts kumīns (bet nav obligāti, ja jums tā nav)
  • 3 – 4 ēd.k. olīveļļa
  • apmēram 100 ml vai pēc nepieciešamības šķidrums no konservētiem vai vārītiem turku zirņiem (vai arī ūdens)
  • sāls – pēc garšas

Nelielam ievadam

Visas receptē minētās sastāvdaļas var salikt kopā un sablendēt. Būs jau ok, bet, lai iegūtu humosu krēmīgu, ir vērts ņemt vērā dažas tā pagatavošanas nianses, piemēram, tahini ar citrona sulu sajaukt sākumā, vai arī – turku zirņus blendēt pa daļām, jo tad vieglāk izveidosies labāka humosa konsistence. Bet īpaši gards humoss izdosies, ja to gatavosies no pašu vārītiem zirņiem.

  1. Humosa gatavošanai var izmantot virtuves kombaina smalcinātāja funkciju vai arī vienkārši kāta blenderi (es tādu izmantoju). Parasti humosu gatavoju nelielā bļodā ar augstām malām.
  2. Tahini un citrona sulu liek bļodā un blendē apmēram 1 minūti, kamēr masa viendabīga. Tad pieliek olīveļļu, caur ķiplokspiedi vai ļoti smalki sakapātu ķiploka daiviņu un kumīnu. Turpina blendēt. Turku zirņus nokāš (saglabā šķidrumu), liek klāt pusi no paredzētājiem turku zirņiem, 50 ml zirņu šķidruma un sablendē, tad liek otru pusi zirņu un visu kārtīgi sablendē. Pievieno sāli pēc garšas, vēl zirņu šķidruma vai ūdeni, ja nepieciešams. Masai jābūt vijīgai, bet ne pārāk biezai un ne pārāk šķidrai. Vēlamo masas konsistenci varat regulēt ar pievienotā šķidruma daudzumu.
  3. Nepieciešamības gadījumā “pieregulē” garšas – var pielikt vēl citrona sulu, garšvielas, varbūt nedaudz eļļas vai ūdeni. Pasniedz ar grauzdētu maizi, piemēram, pitas maizi.
3
37

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *