Ķirbju humuss

Humuss ir universāla uzkoda, jo to var viegli papildināt ar dažādiem papildu produktiem, radot jaunas humusa garšas nianses. Humusa pamatmasai var likt klāt avokado (starp citu, recepte šeit) vai, piemēram vārītas bietes. Šoreiz tapa ķirbju humuss, kur papildus turku zirņiem tiek pievienots ķirbju biezenis. Kādā mājas ballītē tas izpelnījās īpašu atzinību, tāpēc ceru, ka Tev arī garšos.

Jāsaka, ka nekā sarežģīta humusa pagatavošanā nav, ja vien mājās ir rokas blenderis vai zaļumu smalcinātājs, kas mēdz būt klāt rokas jeb kāta blenderu komplektiem.

Nepieciešams:

  • 250 g konservēti vai vārīti turku zirņi
  • apmēram 150 g vai nedaudz vairāk ķirbju biezenis (to viegli var pagatavot pats)
  • 2 – 3 ēd.k. tahini pasta (sezama sēklu pasta)
  • 2  – 3 ēd.k. citrona sula (sula no apmēram 1/2 paliela citrona)
  • 3 – 4 nelielas ķiploka daiviņas
  • sāls pēc garšas (tāda krietna šķipsna vismaz)
  • 50 – 100 ml olīveļļa (vislabāk extra virgin)
  • 50 – 100 ml auksts ūdens
  • grauzdētas ķirbju sēklas dekorēšanai.
  1. Humusa gatavošanai var izmantot virtuves kombaina smalcinātāja funkciju vai arī vienkārši kāta blenderi. Parasti humusu gatavoju vidēji lielā bļodā ar augstām malām, jo vismaz man tā vienkārši ir ērtāk.
  2. Bļodā liek turku zirņus, pievieno tahini pastu, sagrieztu ķiploku, citrona sulu un nedaudz visu sablendē. Tad pievieno ķirbju biezeni, pavisam nedaudz eļļas, ūdeni (tiešām nedaudz – burtiski pāris ēdamkarotes no katra šķidruma veida, lai masa nav pārāk šķidra) un šķipsnu sāls un turpina blendēt līdz masa ir viendabīga.
  3. Ja masa ir pārāk bieza, tad pievieno vēl ūdeni un eļļu un turpina blendēt, līdz veidojas vijīga, bet ne pārāk biezs humuss. Vēlamo konsistenci varat regulēt ar pievienotā šķidruma daudzumu (ūdeni/ eļļu). Pievieno sāli pēc garšas (es lieku apmēram 1 tējk.) un blendē. Ja nepieciešams, piekoriģē garšu ar citrona sulu un sāli.
  4. Dekorē ar grauzdētām ķirbju sēklām un nedaudz pārlej ar olīveļļu. Pasniedz ar grauzdētu maizi, piemēram, pitas maizi vai ko citu. Burvīgi garšo kopā ar dārzeņiem.
10
1 690

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.