Kā pagatavot ķirbju biezeni?

Ķirbis ir viens no maniem mīļākajiem produktiem, ko izmantoju kā saldajos, tā sāļajos ēdienos. Un, lai arī mums šķiet, ka ķirbis ir dārzenis, pēc botāniskās klasifikācijas ķirbis ir oga, lielākā oga pasaulē.

BET! Ko darīt, ja šī pasaulē lielākā oga ir gadījusies tavā virtuvē un nezini, ko no tās pagatavot? Ko darīt, ja receptē redzi “nepieciešams 200 g ķirbju biezeņa”? Kā pagatavot ķirbju biezeni? Tas ir vienkāršāk nekā tev šķiet.

Ķirbju biezeni var pagatavot gan cepeškrāsnī, gan arī vārot vai tvaicējot, taču man patīk to pagatavot cepeškrāsnī, jo tad biezenim ir intensīvāka garša.

Ķirbjiem ir ārkārtīgi daudz šķirņu un vairākas no tām ir paredzētas tieši biezeņu gatavošanai. Taču taisnības labad ir jāsaka, ka biezeņa gatavošanai es esmu izmantojusi visdažādākās šķirnes un sanāk burvīgs biezenis krāsu gammā no gaišāk dzeltena līdz koši oranžam.

Nepieciešams:

  • svaigs ķirbis un cepeškrāsns
  1. Veselu ķirbi (šoreiz izmantoju riekstu ķirbi) pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un sagriež lielās šķēlēs vai lielākos gabalos (mizu var atstāt). Ja esi nopircis tādu lielāku ķirbja šķēli veikalā vai tirgū, tad šo lielo šķēli vienkārši sagriež nedaudz mazākos gabalos.
  2. Liek uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru un liek 180C grādu sakarsētā krāsnī un cep apmēram 30 – 50 min, kamēr tas ir mīksts (pārbauda, iedurot ar nazi). Cepšanas ilgums ir atkarīgs no ķirbja šķirnes un tā, cik lieli ir sagrieztā ķirbja gabali.
  3. Izņem no cepeškrāsns, nedaudz atdzesē.

    Zemāk bildēs redzams ķirbja cepšanas PIRMS un PĒC process.

  4. Ar karoti noņem nost no mizas mīksto ķirbi un sablendē. Izmanto zupās, kūkās, desertos, mērcēs un sacepumos.
  5. Es šo biezeni lieku saldēšanai paredzētajos nelielos maisiņos un tad – saldētavā.

Kur izmanto ķirbju biezeni?

Ķirbju biezeņa izmantošanas veidi ir ārkārtīgi daudz. Tos var izmantot zupas, sautējumos, mērcēs un sacepumos, kā arī  mafinos, kēksos, kūkās, dažādos desertos un arī smūtijos. Lūk, dažas receptes, kurās esmu izmantojusi ķirbju biezeni.

Sāļie ēdieni.

Saldie ēdieni.

Lai labi garšo un esiet atvērti eksperimentiem virtuvē!

11
4 415

1 Komentārs

  1. Pingback: Ķirbju humuss - Liene Gatavo - Mana garšu pasaule

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.