Ķirbju ņoki (gnocchi)

Ķirbju gnocchi jeb latviskojot ņoki ir tradicionāls itāļu ēdiens. Parasti to gatavo no kartupeļiem un mūsu izpratnē tās varētu pilnīgi mierīgi nosaukt par kartupeļu klimpām. Atšķirība vienīgi ir tā, ka mēs klimpas parasti neapcepam vai nepasniedzam ar kādu mērci, bet lietojam zupās vai saldajos ēdienos.

Tā kā man patīk izmēģināt kaut ko mazliet savādāk nekā klasiski tradicionālo, tad izdomāju kartupeļus aizstāt ar ķirbi. Tāpēc tapa ķirbju ņoki.

* recepte tapusi sadarbībā ar recepšu žurnālu “Mājas virtuve”

Nepieciešams:

  • 400 g ķirbju biezenis (tādu var iegūt svaigu ķirbi tvaicējot vai arī cepot cepeškrāsnī)
  • 500 g milti
  • 100 g vājpiena biezpiens
  • 2 olas
  • šķipsna svaigi malta muskatrieksta
  • šķipsna sāls
  • parmezāna siers- pārkaisīšanai
  • sviests- cepšanai
  • apmēram 8 zariņi svaiga timiāna
  1. Ņoku pagatavošana- bļodā liek ķirbju biezeni, biezpienu, pievieno olas, izsijātus miltus, sāli un muskatriekstu. Visu kārtīga samīca, līdz veidojas viendabīga masa, kas nelīp pie rokām (apmēram kā rauga mīkla). Ja mīkla līp pie rokām, tad pieber vēl mazliet miltu. Katrā ziņā šo mīklu ir jātaisa tā maigi, lai nepazustu gaisīgums. Un vēl- miltus pievienojiet pamazām, jo pārāk daudz miltu padarīs ņokus sīktus.
  2. Rullēšanai paredzēto vietu nokaisa ar miltiem, lai ņoki nelīp klāt virsmai. Mīklu sadala 8 vienādās daļās, no katras daļas rullē tādu kā garu desiņu (apmēram 2 cm diametrā). Tad ar nazi sagriež mīklas desiņu apmēram 2-3 cm lielos gabaliņos. Tālāk ir vairāki veidi kā veidot ņokus.
  3. Pirmais variants ir vienkārši atstāt tos tādus pašus, otrs ir- maigi sarullēt nelielās bumbiņās, bet klasiskajā variantā dara šādi: paņem izveidoto mīklas gabaliņu, veido bumbiņu un tad ar visparastāko dakšiņu, mazliet rullējot, viegli iespiež rievojumu (tas rodas no dakšiņas zariem). Izveidojas tādas mazas rievainas klimpas.
  4. Katlā uzvāra ūdeni, pieliek sāli. Varošā ūdenī pa daļām liek gatavos ņokus . Kad ņoki uzpeld, tos ar putu karoti ņem ārā un liek caurdurī, lai notek liekais šķidrums. Tādā veidā izvāra visus ņokus.
  5. Ņoku apcepšana (ja liela panna, tad visu uzreiz, ja mazāka, tad pa daļām). Uz sakarsētas pannas liek sviestu, izkausē un sviestā liek svaigo timiānu, uz vidējas liesmas pavisam mazliet apcep un tad liek iekšā ņokus, kurus apcep no abām pusēm gaiši brūnus. Gataviem pārkaisa uz smalkas rīves sarīvēto sieru. Gatavs!
7
812

1 Komentārs

  1. Pingback: Kā pagatavot ķirbju biezeni? - Liene Gatavo

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.