Ķirbju kīšs jeb sāļais pīrāgs

Sāļie pīrāgi jeb kīši ir lieliska maltīte kā pusdienām, tā arī vakariņām. Ķirbju kīšs jeb sāļais pīrāgs gluži nav klasiskais kīšs – ar gaļu ar sieru, tātad veģetārs. Es zinu, ka daudziem ir aizspriedumi pret ķirbi, bet man šķiet, ka, galvenokārt, tāpēc, ka pietrūkst informācijas par  dažādajiem ķirbju pagatavošanas veidiem. Vēl jo vairāk tāpēc, ka šobrīd ir pieejams tik daudz garšīgas ķirbju šķirnes, atliek tikai pamēģināt.

Lai arī šķiet, ka kīšs ir jāēd silts, tieši šis vislabāk garšos atdzesēts un vēl labāk- nākamajā dienā kad mīkla ar pildījumu kārtīgi sadraudzējusies.

P.S. Recepte ir izmēģināta ar tiem, kas ar ķirbjiem ir vairāk uz jūs nekā uz Tu, bet visi ēda un slavēja, ka gards 🙂

Nepieciešams:

  • 300 – 400 g ķirbis (vēlams tāds saldāks, piemēram, muskata vai sviesta ķirbis)
  • 6 olas
  • 350 – 400 ml saldais krējums
  • 300 g sīpoli
  • 100 g gorgonzolas vai dor blue siers
  • 400 g filo mīkla (ja tādu nevarat atrast, tad izmantojiet ļoti plāni izrullētu kārtaino mīklu)
  • 2 – 3 nelieli zariņi svaiga timiāna (ja nav, var izmantot arī kaltētu)
  • 50 – 70 g sviests vai olīveļļa mīklas smērēšanai
  • olīveļļa – cepšanai
  • sāls un pipari pēc garšas
  1. Ķirbi sagriež vidēji lielos kubiciņos. Liek uz cepešplāts vienā slānī, pārslaka ar eļļu, pārkaisa ar šķipsnu sāls un pipariem. Cep 180 grādos apmēram 15 – 20 min vai kamēr ķirbji ir gandrīz mīksti (nepārcepiet!). Atdzesē.
  2. Kamēr tiek gatavoti ķirbji, pagatavo sīpolus – sagriež nelielos kubiciņos (apmēram 3×3 cm), liek uz sakarsētas pannas, uz kuras uzlieta eļļa. Uz ļoti mazas uguns sautē sīpolus, kamēr tie ir caurspīdīgi un pavisam mīksti. Kad tie pusgatavi, pieliek klāt timiānu (lapiņas noņemtas no kātiņiem) un nedaudz sāls. Cep, kamēr tie pavisam gatavi. Atdzesē.
  3. Gatavo pildījumu. Bļodā sakuļ olas, pielej saldo krējumu, pieliek klāt mazos gabaliņos sagrieztu sieru, nedaudz timiāna, kā arī pievieno atdzesētus ķirbjus un sīpolus. Visu vienmērīgi samaisa.
  4. Ar cepamo papīru izklātai 24 cm diametra formai ar noņemamu malu ar eļļu iesmērē formas sānu malas. Tad uzmanīgi klāj filo mīklu (8 kārtas). To klāj tā, lai mīkla būtu nedaudz pāri cepamās formas malām. Katru kārto nosmērē ar kausētu sviestu (pamatni un arī malas).
  5. Sagatavotajā formā lej pildījuma masu, visu vienmērīgi izlīdzina – tā, lai vienmērīgi visā pīrāgā būtu gan siers, gan sīpoli, gan ķirbis. Filo mīklas malas ieloka uz formas iekšpusi.
  6. Liek cepeškrasnī 180 C grādos un cep apmēram 30 – 40 min, kamēr sāļā pīrāga vidus, pakustinot formu, vairs nekustas. Ļauj formā atdzist.
  7. Pasniedz ar salātiem. Vislabākā garša pīrāgam būs atdzesētam.
9
1 035

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.