Dažādu sēklu maize bez miltiem

Maize lielākai daļai ir ikdienas ēdiens, bet arvien vairāk cilvēku izvēlas atteikties no kviešu miltiem, tāpēc piedāvāju savu versiju par maizi. Tātad – dažādu sēklu maize bez kviešu miltiem t.i. bez glutēna. Lieliska alternatīva tiem, kas graudaugu miltus savā ēdienkartē nelieto.

Uzreiz gan jāteic, ka tā nav klasiska maize ar tās ierasto konsistenci un garšu. Tā būs pavisam nedaudz drupena, jo ir bagātīgi pildīta ar dažādām sēklām.

Nepieciešams:

  • 200 g linsēklas (vajadzēs sasmalcināt jaudīgā blenderī vai izmantot jau samaltas)
  • 180 – 200 g dažādu sēklu maisījums (es izmantoju lielākā proporcijā saulespuķu sēklas, ķirbju sēklas, tad vēl lieku klāt sezama sēklas, čia sēklas, grauzdētas kaņepju sēklas – var izvēlēties dažādas proporcijas un tās, kas vislabāk garšo vai cepšanas brīdī ir pieejamas mājās)
  • 100 g mandeļu milti (vai blenderī smalki sasmalcinātas mandeles vai mandeļu skaidiņas)
  • 4 lielas olas
  • 100 ml olīveļļa (kausēts sviests vai kokosriekstu eļļa)
  • 1 tējk. smalkā sāls
  • 1 ēd.k. medus – vislabāk šķidrs, lai var viegli iejaukt masā
  1. Sablendē 200 g linsēklas (vai ņem jau samaltas) un liek bļodā, kur tiks gatavota mīkla. Sēklas vai riekstus var blendēt jaudīgā virtuves kombainā, kokteiļu blenderī (es izmantoju Nutri Bullet blenderi). Ja mazs blenderis, sēklas vēlams malt pa daļām nevis visu uzreiz.
  2. Pievieno mandeļu miltus (vai sablendētas mandeles) un dažādu sēklu maisījumu, kā arī sāli. Visu samaisa, lai pamatmasa ir vienmērīga.

    Saulespuķu un ķirbju sēklas pirms gatavošanas vēlams likt mērcēties ūdenī uz 1 – 2 stundām, jo tad tās būs mīkstākas, kuņģim vieglāk sastrādājamas un maizes kopgarša krietni labāka.

  3. Pievieno olas, eļļu (sviestu vai kokosriekstu eļļu), medu un visu samaisa.
  4. Sagatavoto mīklu liek nelielā metāla taisnstūra formā (man bija 23 x 12 cm), kas izklāta ar cepamo papīru. Nedaudz piespiež sagatavoto masu (lai labāk turas kopā). Ja vēlas, maizi var pārkaisīt ar sezama, saulespuķu vai citām sēklām, ko izmanto maizei – dekoram. Liek iepriekš sakarsētā krāsnī 180C grādos, apmēram 30 – 40 min.
  5. Gatavu maizi pārklāj ar tīru dvielīti un atstāj formā vismaz 20 min atdzist. Tad ņem ārā un pilnībā atdzesē.
  6. Pasniedz ar zaļumu sviestu, pesto, avokado, humusu un ēd brokastīs, pusdienās vai ņem līdzi piknikos.
12
3 399

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.