Fokača

Fokača (itāliski focaccia) ir krāsnī cepta itāliešu maize. Fokaču var cept ar vai bez papildinājumiem t.i. var likt virsū tomātus, olīvas, ķiplokus, fetas sieru un vēl visu ko citu. Bet var to cept tikai ar  zaļumiem. No zaļumiem es visbiežāk izmantoju rozmarīnu un timiānu.

Mana iemīļotākā fokačas versija – ar ķiplokiem, tomātiem un rozmarīnu, bet pavasarī es mēdzu fokačai likt virsū arī lakšus jeb savvaļas ķiplokus. Patiešām garšīgi! Lai arī baltmaizes izstrādājumus es lietoju reti, taču reizēm jau var un ballītēs vai piknikos tā ir lieliska uzkoda.

Nepieciešams:

  • apmēram 550 – 600 g milti
  • 450 ml silts ūdens
  • 7 g (2,5 – 3 tējk.) sausais raugs
  • 1,5 tējk. sāls + pāris šķipsnas pārkaisīšanai (ideālā gadījumā pārkaisīšanai izmantot sāls pārslas)
  • 1 tējk. cukurs
  • 2 ēd. k. olīveļļa + nedaudz (3 – 4 ēd.k.) tikko izceptas maizes pārslacīšanai (es izmantoju kvalitatīvu extra virgin olīveļļu)
  • pildījums: apmēram 10 – 12 gab. mazie ķiršu tomāti, 10 daiviņas ķiploki, pāris zariņi svaigs rozmarīns.

Fokačai var izmantot dažādus zaļumus, piemēram, svaigu baziliku, rozmarīnu, timiānu, lakšus. Galvenais neaizmirst zaļumus pirms likšanas uz maizes apviļāt eļļā.

Mīklas gatavošana.

  1. Sauso raugu ieber mazā bļodiņa. tad pielej klāt 100 ml siltā ūdens, pieber cukuru un samaisa. Atstāj silta vietā uz apmēram 5 – 10 min, lai raugs sāk atdzīvoties.
  2. Lielā bļoda ieber 250 g izsijātus miltus, sāli, samaisa un lej klāt rauga maisījumu. Visu samaisa ar karoti. Lej klāt atlikušo ūdeni (350 ml) un eļļu.
  3. Visu turpina maisīt ar karoti un pieber gandrīz visus receptē paredzētos miltus (atstāj kādus 100 – 150 g rezervē). Tā kā dažādu ražotāju milti mēdz dažādi uzvesties, tad tos labāk pievienot pakāpeniski, lai mīkla nebūtu pārāk stingra. Tai ir jābūt diezgan elastīgai, mīkstai un mazliet lipīgai.

    Es mīklu maisu ar karoti un tikai pašās beigās, kad pielikti gandrīz visi milti, nedaudz samīcu ar rokām, lai vieglāk saprastu, vajag vēl miltus vai nē.

  4. Mīkla bļodu pārklāj ar tīru dvieli un liek siltā vietā uzrūgt apmēram 45 – 60 min, kamēr mīkla vismaz divreiz palielinājusi savu apjomu.

Taisām fokaču.

  1. Kad mīkla gatava, to no bļodas (ar eļļā sasmērētām rokām) liek ar cepamo papīru izklātā plātnē. Mīklu vienmērīgi un maigi izlīdzina. Es izmantoju apmēram 30 – 40 cm izmēra cepamo formu, bet var izmantot lielāku, bet tad tā nebūs bieza (man sanāk apmēram 6 – 7 cm bieza fokača, kad tā ir gatava).
  2. Mīklā iespiež ķiršu tomātus un ķiploku daiviņas (vienmērīgi pa visu plātni). Tad pārliek pāri sakapātu rozmarīnu, kas ir mērcēts nelielā eļļas daudzumā, un ar pirkstiem iespiež mīklā. Un tad vēl mazliet ar pirkstiem sabaksta mīklā iedobes. Pārlej ar ēdamkaroti eļļas un pārkaisa ar sāli vai sāls pārslām.
  3. Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 200C grādos apmēram 20 – 30 min vai kamēr fokača ir skaisti uzpūtusies un kļuvusi gaiši brūna.
  4. Izņem ārā no krāsns un vēl karstu pārslaka ar 3 – 4 ēd.k eļļas.
  5. Ļauj nedaudz atdzist. Vislabāk garšos izcepšanas dienā, bet arī nākamajā tā būs garšīga.
  6. Pasniedz kā uzkodu pie zupas vai ēd tāpat, jo ir garšīgi.

P.S . Starp citu, no šādas maizes sanāk arī brīnišķīgas pildītas sviestmaizes. Un pildījumā var likt pilnīgi visu, kas pašiem garšo.

8
2 977

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.