Ābolu galete

Viena viegla un vienkārša ābolu laika recepte – ābolu galete. Un nē, tai nav nekāda saistība ar sauso, piepūsto rīsu galeti, ko daži mēdz ēst kā uzkodu 🙂 Tā ir apaļa un ārkārtīgi garšīga ābolu kūka, jo var pagatavot pavisam ātri un ar dažādiem pildījumiem.

Mīkla nav pārāk salda, tāpēc to var ņemt par pamatu arī sāļajām galetēm. Starp citu saldās galetes pildījumā likt arī ko citu – ķiršus, bumbierus, plūmes utt.

Pasniedz ar vaniļas saldējumu (ja ēd siltu) vai putukrējumu (ja kūka atdzisusi), bet tikpat labi garšos arī tāpat, bez jebkādiem papildinājumiem.

Nepieciešams:

  • Mīklai:
    • 200 g milti
    • 120 g auksts sviests
    • 60 – 80 ml ļoti auksts ūdens
    • 1 – 2 ēd.k cukurs
    • ½ tējk. sāls
  • 3 – 4 vidēji saldskābi āboli (es izmantoju Antonovku)
  •  1 ēd.k. svaigi spiestas citrona sulas
  • 2 – 3 ēd.k. cukurs
  • 1/2 tējk. malts kanēlis vai malts kardamons
  • 1 maza ola (mīklas apsmērēšanai) + nedaudz cukura mīklas pārkaisīšanai
  1. Bļodā izsijātiem miltiem pieliek klāt sāli, cukuru un samaisa. Tad liek nelielos gabaliņos sagrieztu sviestu, ko saspaida ar dakšiņu vai saberž ar rokām, kamēr mīkla ir irdena (kā slapjas smiltis).
  2. Mīklas vidū izveido bedrīti un tad palēnām pievieno ūdeni, līdz mīkla viendabīga (iespējams nevajadzēs visu ūdeni). Saveļ mīklu bumbā un tad saplacina plakanu kā plāceni, ietin pārtikas plēvē un liek apmēram uz stundu ledusskapī atpūsties.
  3. Kamēr mīkla atpūšas, nomizo ābolu, izņem serdes un sagriež plānās šķēlītēs. Liek bļodā un pievieno cukuru, kanēli vai kardamonu un citrona sulu. Samaisa.
  4. Kad mīkla atpūtusies, ņem to ārā un uz cepamā papīra izrullē diezgan plānu mīklu apļa veida formā (apmēram 30 cm diametrā). Izrullēto mīklu ar visu papīru uzmanīgi novieto uz cepamās plāts.
  5. Atstājot brīvas apmēram 5 – 7 cm mīklas malas, liek ābolus mīklas vidū un vienmērīgi izlīdzina. Ja grib skaistāku kūku, tad rūpīgi kārto šķēlītes vienu pie otras pa apli vai tādā rakstā, kā pašam gribās.
  6. Brīvas malas uzloka uz augšu un nosmērē ar sakultu olu. Ja vēlas, tad pārkaisa mīklas malas ar cukuru.
  7. Cep 190C grādos apmēram 20 – 30 min vai kamēr mīkla ir skaisti brūna.
  8. Izņem no krāsns un nedaudz atdzesē. Pasniedz siltu ar vaniļas saldējumu vai ēd tāpat, pārkaisītu ar pūdercukuru.
6
1 249

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.