Ābolu biezenis bez cukura

Kad āboli svaigā veidā jau ēsti tā, ka vairs negribās, bet mājās to vēl ir gana daudz, tad ir laiks vārīt ābolu biezeni. Ābolu biezenis bez cukura ir ārkārtīgi vienkārši pagatavojams. Es zinu, ka daudzi liek cukuru, kondensēto pienu ar cukuru, bet man ļoti garšo tāpat – bez papildu salduma. Ticiet vai nē, bet to var gana ilgi uzglabāt vēsā vietā un tas tiešām nebojājas, lai arī daži uzskata, ka bez cukura tas nav iespējams. Bet jāsaka, ka ābolos esošais pektīns lieliski strādā kā konservants un ābolu biezenis nebojājas.

Būtisks nosacījums, lai ābolu biezenis nesabojātos, ir kārtīgi izmazgātas burkas, kurās to liksiet. Neaizmirstiet kārtīgi nomazgāt arī burkas vāciņus!

Ideāli, ja varat burkas izmazgāt trauku mašīnā. Vai vēl variants – izkarsēt burciņas cepeškrāsnī. Citādāk ābolu biezenis uzglabājot var sabojāties.

Un vēl – šī ir viena no tām receptēm, kurā nav noteiktas mērvienības, jo var ņemt ābolus tik, cik nu katram mājās ir.

Nepieciešams:

  • āboli (skābi vai saldskābi)
  • nedaudz ūdens (vidēja izmēra katlā ieleju apmēram 50 – 100 ml ūdens, lai āboli vāroties nepiedeg)
  • 1 neliela kanēļa standziņa uz pāris kg ābolu – ja vēlas, bet nav obligāti
  1. Ābolus nomazgā, nomizo un izņem serdes.
  2. Sagriež nelielos gabalos un liek katlā uz mazas uguns (ja vēlas, pieliek klāt kanēļa standziņu). Pielej nedaudz ūdens, lai āboli vāroties nepiedeg.
  3. Vāra apmēram 15 – 25 minūtes, kamēr āboli ir izšķīduši. Vārīšanās ilgums ir atkarīgs no ābolu šķirnes, kādu izmanto. Vārot biezeni, to obligāti ik pa laikam jāmaisa, citādi tas piedegs.
  4. Kad āboli pilnībā izšķīduši un izveidojies biezenis (izņem ārā kanēļa standziņu, ja tādu izmanto), tad liek to kārtīgi izmazgātās burciņās, uzliek vākus un cieši aiztaisa.
  5. Tad burciņas noliek, piemēram, virtuvē uz galda un pārklāj ar biezāku dvieli vai segu, lai savārītais biezenis pamazām atdziest. Atstāj apmēram uz 8 stundām vai ilgāk, kamēr burciņas pilnībā atdzisušas.
  6. Burciņas glabā vēsā vietā (ledusskapis vai pagrabs) līdz reizei, kas sagribēsies kaut ko gardu 🙂
8
3 156

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.