Pirmo reizi Ņujorkā.

Ņujorka manā dzīvē ienāca ļoti negaidīti un par to esmu neizsakāmi priecīga. Nezinu vai citkārt saņemtos tik tālam braucienam, kaut gan vēlme kādreiz tur pabūt man ir bijusi jau ļoti ilgi. Un, ja dzīve piedāvā tādas negaidīti iespējas, tad vienmēr ir jāsaka “jā!”

Šis bija man pirmais ceļojums uz ASV un uzreiz Ņujorka – viena no lielākajām ASV pilsētām. Ņujorkā pabiju 4 dienas. Vai ar to pietiek? Pirmajam ieskatam un galveno tūrisma vietu apskatīšanai – pilnīgi noteikti jā. Bet, ja vien iespējams, es ieteiktu pirmajā reizē tur pabūt 6 – 7 dienas, lai pilnīgāk un, iespējams, arī lēnāk izbaudītu pilsētu.

Der zināt, ka Ņujorka ir visvairāk apdzīvotā pilsēta ASV, ar vairāk nekā 8 miljoniem iedzīvotāju. Saukta par pilsētu, kas nekad neguļ, lielo ābolu, betona džungļiem un vēl visādi. Es to sajutu un saredzēju kā milzīgu kontrastu pilsētu, kurā vienuviet sadzīvo visdažādāko rasu un tautību pārstāvji, vietu, kurā var baudīt gandrīz visas pasaules virtuves garšas un vietu, kur debesskrāpji, betons, trokšņi un arī netīrība sadzīvo ar zaļajiem parkiem, skvēriem, senāk celtajām ēkām un mierīgajām pastaigu promenādēm.

Un vēl – gandrīz visur un jebkurā diennakts laikā gaisā bija jūtama zālītes smarža…

Pirmie soļi Ņujorkā.

Kādā veidā tiks iepazīta Ņujorka ir atkarīgs no tā, kur būs jūsu apmešanās vieta. Es paliku viesnīcā, kura atradās Manhetenas lejasdaļā, netālu no slavenās Volstrītas (Wall Street), tad mani pirmie iespaidi par Ņujorku un pilsētas izpēte radās tieši tur.

Pirmā lieta, ko ieteiktu izdarīt, ierodoties Ņujorkā, jau lidostā iegādāties metro biļeti. Lai arī Ņujorkā pabiju tikai 4 dienas, es iegādājos biļeti 7 dienām, kas maksāja 33 USD un paredzēta neierobežotam braucienu skaitam. Ja plāno gana daudz pārvietoties ar metro (un, visticamāk, tā arī būs), tad tas noteikti atmaksāsies, jo viena metro brauciena cena ir 2,75 USD.

Lai tiktu līdz metro, var izmantot Airtrain, kas kursē no lidostas. Biļetes cena 8 USD. Uzreiz iesaku nemest prom šo biļeti, jo atpakaļceļā uz lidostu, ja izmantosi Airtrain, tad biļešu automātā to viegli varēs papildināt. Protams, no lidostas pilsētā var nokļūt arī ar taksi, bet tas būs krietni dārgāk nekā ar metro.

Sākums Manhetenā.

Nav noslēpums, ka lielākā daļa populārāko Ņujorkas tūrisma objektu atrodas Manhetenā.  Tik salīdzinoši īsa ceļojuma laikā, kādā es biju, man ieteica Ņujorkas izpēti sākt ar vienu rajonu, pieņemot, ka otru reizi visticamāk tur atpakaļ neaiziesi, ja vien tur neesi kaut kur netālu apmeties.

Skatoties kartē un sākot izpēti no Manhetenas lejasdaļas, tur atrodas World Trade Center ēku komplekss, kur ir skatāms 9/11 memoriāls. Turpat blakus ir iespaidīgā stacijas ēka Oculus Station, kurā atrodas arī dažādi veikali. Protams, pats Finanšu centra rajons, ar tik ļoti dzirdēto Wall Street un tur esošo Ņujorkas finanšu industrijas simbolu – bronzas bulli Charging Bull.

Noteikti ir vērts iegriezties China Town un Little Italy rajonos, kas atrodas viens otram blakus. China Town ir ķīniešu kvartāls, kurā ir ne tikai mazas suvenīru bodītes, bet var nogaršot arī ko Āzijas virtuvei raksturīgu un izbaudīt Āzijai vidi. Savukārt, turpat blakus ir Little Italy – izteikta itāļu vide, ar itāļu restorāniem un street food vairāku kvartālu garumā. Es diemžēl tikai pavisam īsu brīdi tur ielūkojos laika trūkuma dēļ (to tad nākamreiz), bet domāju, ka noteikti ir tā vērts.

Jā, un kā gan bez slavenās Manhetenas 5. avēnijas (5th Avenue). Tā ir iela, kuras visā garumā ir visdažādākie veikali. Lēni pastaigājoties un apmeklējot veikalus, tur var pavadīt pusi dienas. Ejot pa 5.avēniju var apskatīt slaveno Gludekļa māja jeb Flatiron Building. Vēl tajā apvidū, pieminēšanas un apskates vērti ir Empire State Building, Rockfeller Center (pirmajā stāvā ir brīnumskaists gaitenis un ieeja WC, kas redzams zemāk bildē) un arī Chrysler Building – art deco stilā būvēts debesskrāpis, kas pirms daudziem gadiem bija augstākā celtne pasaulē.

Noteikti iesaku aiziet uz Grand Central Terminal. Tā ir ikoniska dzelzceļa stacija, kas tik bieži redzēta dažādās filmās, piemēram, Supermens, Vīri melnā, animācijas filmā Madagaskara un vēl daudzās citās. Šī bija viena no vietām, kas man Ņujorkā visvairāk patika.

Vēl viena slavena vieta – Time square. Biju tur gan dienā, gan arī vakarā un jāsaka, ka dienā man patika daudz labāk, jo tad vismaz varēja saprast, kas ir kas. Var jau būt, ka sestdienas vakars nebija pats labākais laiks, lai apskatītu Time square, jo milzīgie cilvēku pūļi, staigājoši animāciju tēli, skaļas atrakcijas, kā arī nemitīgi mirgojošās reklāmas visapkārt man bija daudz par daudz. Ok, vienu reizi var apskatīt un visticamāk kādā darba dienas vakarā, jo tad, iespējams, cilvēku pūļi būs mazāki.

Taču, ja sanāk būt Time square rajonā, tad saldummīļiem must have vieta ir populāro konfekšu veikals M&M’S World New York. Slavenās konfektes visādās krāsās un ar tik daudz garšām, kādas varbūt pat nespēj iedomāties. Tas ir lielisks paraugs, kā būtībā vienkāršas šokolādes konfektes ir pārtapušas par mega zīmolu un šo konfekšu fani var iegādāties ne tikai konfektes, bet visdažādākās lietas ar M&M simboliku.

Ņujorkas parki un pastaigu vietas.

Ņujorka nav tikai betons, putekļi un debesskrāpji. Patiesībā es biju ļoti pārsteigta, ka tik lielā pilsētā tomēr ir gana daudz labiekārtotu parku un pastaigu vietu. Viens no lielākajiem un zināmākajiem parkiem pasaulē – Centrālparks. Ieteiktu tur pavadīt vismaz pāris stundas, kaut vienkārši pastaigājoties. Brīžiem sireāli, jo nav sajūtas, ka esi vienā no lielākajām pilsētām pasaulē. Parks ir ļoti liels, bet ļoti mierīgs – netipiski pilsētas centram. Cilvēki atpūšas, sēž zālājā, sporto, svin dzimšanas dienas (šādu svinētāju, starp citu, bija ļoti daudz).

Viena no manām favorītvietām Ņujorkā, ko noteikti ieteiktu apmeklēt – High line. Tā ir vieta, kur vecās kravas dzelzceļa sliedes ir pārveidotas apmēram 2,3 km gara pastaigu takā. Takas beigās skatam paveras unikāla celtne ar spirālveida kāpnēm Vesselbrīvdabas apskates vieta ar 16 stāviem, kas šobrīd gan ir slēgta. Kā minēts internetā, tad tas ir pašnāvnieku dēļ, kas šo celtni bija izvēlējušies kā vietu, kur izbeigt savu dzīvi.

Salīdzinoši netālu no Čelsijas tirgus ir vieta, kuru visticamāk apmeklē visi seriāla “Sex & The City” fani – Carrie Bradshaw’s Apartment. Jā, arī es tur biju un arī man ir bilde pie šīs slavenās seriāla varones dzīvesvietas. Bija neliels pārsteigums un neviltots prieks pie šīs ēkas redzēt plīvojam Ukrainas karogu. Starp citu, Ukrainas karogus šajā rajonā varēja manīt diezgan daudz – arī pie citu māju fasādēm un logos.
Ja runājam par parkiem, tad gribētu minēt arī Battery park, kas atrodas Manhetenas lejasdaļā – ar skaistu skatu uz Brīvības statuju (Statue of Liberty). Blakus parkam ir piestātne Whitehall Ferry Terminal, no kuras kursē bezmaksas kuģīši uz citu Ņujorkas rajonu Staten Island. Tā kā mani Brīvības statuja tik ļoti nevilināja, lai apskatītu to pavisam tuvu, tad es izmantoju lielisko (bezmaksas!) iespēju nobraukt tai garām ar kuģīti, kā arī apskatīt pilsētu no ūdens puses, arī naktī.

Ņujorka no augšas.

Esot Ņujorkā, viena no lietām, kas noteikti ir jāizdara – jāapskata pilsēta no augšas. Ir vairākas iespējas, kā to izdarīt. Populārākā  noteikti ir Empire State building skatu laukums, taču neskatoties uz to, es izvēlējos pilsētu skatīt no Rokfellera centra (Rockefeller Center) skatu platformas Top of the Rock. Pirmkārt, jau tāpēc, ka tā ir mazāk apmeklēta un, otrkārt – no Top of the Rock var redzēt slaveno Empire State building 🙂 Skats, protams, iespaidīgs. Var redzēt ne tikai daudzās augstceltnes, bet arī Centrālparku un aptvert tā mērogus.

Ir vēl citas iespējas skatīt Ņujorku no augšas, piemēram, The Edge, kas atrodas netālu no High line vai arī var  izmantot kādu no ēku jumta bāriem un terasēm (to varētu izmēģināt citā reizē).

Ņem vērā, ka, lai skatītu pilsētu no augšas saulrieta laikā un vakarā, biļetes skatu laukumos maksās nedaudz dārgāk.

Absolūti neaizmirstamas emocijas var gūt SUMMIT One Vanderbilt. Tā ir ne tikai iespēja skatīt pilsētu no augšas, bet arī pabūt vietā, kur optiskā ilūzija, ko rada telpā izvietotie spoguļi, dažbrīd vienkārši lauž smadzenes 🙂 Nav vairs saprotams, vai tas, ko tu redzi, ir tas, ko tu redzi. Bet sajūtas ir fantastiskas! Rēķinies, ka tur pavadīsi vismaz pāris stundas, jo tā wow! sajūta ir visu laiku. No šīs vietas man ir ārkārtīgi daudz bilžu, jo nespēju nebildēt 😀

Nākamreiz noteikti gribētu skatīt pilsētu no augšas saulrieta laikā vai naktī – vai tas būtu no kādas skatu platformas, jumta bāra vai terases. Ja rodas tāda iespēja, noteikti izmantojiet.

Ārpus Manhetenas. Bruklina.

Ņujorka ir iedalīta piecos rajonos un viens no tiem ir Bruklina. Visus rajonus tik īsā ceļojumā nebija iespējams apskatīties, bet Bruklina šajā sarakstā man bija nr. 1., jo bija jāredz ikoniskais Bruklinas tilts. Tik daudz filmās redzēts! Uz tilta, protams, ļoti daudz tūristu, kas nesteidzas un ik pa laikam negaidīti apstājas, lai nofotografētos. Un vēl – praktiski visa tilta garumā suvenīru tirgotāji ar klasiskiem ledusskapja magnētiņiem, cepurēm (ar uzrakstu NY) un citiem niekiem. Slāpju veldzēšanai var nopirkt svaigus augļus un svaigi spiestu apelsīnu sulu, kuru lētāk ir iegādāties Bruklinas (5 USD) nevis Manhetenas pusē (7 USD).

Bruklinā pavadīju pusi dienas un gribēju vēl ilgāk – tik ļoti man tur patika. Tilts nav vienīgā vieta, ko skatīt Bruklinā. Ir vērts doties uz Brooklyn Heights rajonu un tur esošo Brooklyn Bridge park, kā arī Brooklyn Heights promenādi. Lielisks skats uz Manhetenu garantēts. Tik tuvu pilsētas centram, bet atmosfēra daudz mierīgāka un bonusā skaista arhitektūra.

Pēc tam vēl arī Dumbo rajons, kas atrodas starp Bruklinas un Manhetenas tiltiem. Tur var apskatīt arī nepārspējamo skatu uz Manhetenas tiltu jeb Manhattan Bridge View.

Bruklina ir rajons, kurā var uzkavēties visu dienu, lai kārtīgāk to izbaudītu un izpētītu. Bruklinas skaistās ēkas, zaļie parki, rajona klusums un miers. Vismaz man šādas vietas ir tuvākas sirdij nekā centra debesskrāpji, kas nenoliedzami ir iespaidīgi un apbrīnojami.

Kur un ko ēst Ņujorkā?

Ņujorkā ēšanas ziņā noteikti var dabūt visu, ko vien sirds vēlas. Tas, ko es noteikti gribēju nogaršot Ņujorkā, bija vismaz dažas lietas – takos, burgers un Ņujorkas siera kūka. Pirms ceļojuma apjautājos paziņām ieteikumus, kur doties un ko nogaršot. Plānošanas stadijā šķita, ka varēs paspēt gana daudz (arī aiziet tieši uz to īpaši noskatīto kafejnīcu un nobaudīt vēl šo un to), bet sveika, realitāte! Realitātē ēšanas vietas visbiežāk meklēju pēc tā brīža atrašanās vietas Google Maps un lasīju atsauksmes. Šāda taktika vainagojās gan ar lieliskiem atklājumiem, gan vilšanos.

Brokastu vietas skatīju viesnīcas tuvumā un tā pavisam nejauši atklāju Leo’s bagels. Jau nosaukums liecina, ka tur var dabūt beigeļus (bagels) – apaļas maizītes, kuras, pārgrieztas uz pusēm, var pildīt ar visu ko. Šī ir iecienīta vieta ne tikai tūristu, bet arī vietējo iedzīvotāju vidū. Paldies tai ņujorkietei, kas, stāvot diezgan garā rindā, īsumā pastāstīja par beigeļa pasūtīšanas principiem – pats var izvēlēties maizi un jebkāda veida pildījumu, kas visvairāk garšo.

Bet, atgriežoties pie beigeļiem, viņa ieteica pagaršot klasisku Ņujorkas stila beigeli, kas ir pildīts ar olu, bekonu un sieru. Gards, tikai ārkārtīgi liels (vismaz man). Ir jābūt kārtīgi izsalkušam, jo man pilnīgi pietika ar pusi. Otro reizi jau ņēmu ar citu pildījumu un arī tas bija lielisks. Uz vietas gan tur nevar paēst, bet var paņemt beigeli un tad iet to ēst, piemēram, uz netālu esošo Battery parku ar skatu uz Brīvības statuju.

Siera kūku garšoju divās vietās – Čelsijas tirgū esošajā Sarabeth’s beķerejā un Eileen’s Special Cheesecake, kas tiek slavēta kā vieta, kurā atrodama viena no labākajām siera kūkām Ņujorkā ar sen senu vēsturi. Paņēmu 2 veidu – klasisko un zemeņu. Es neteiktu, ka tā ir labākā siera kūka, kas jebkad ir ēsta, bet siera kūka ar zemeņu mērci bija daudz garšīgāka par klasisko. Ja salīdzina, tad Čelsijas tirgus siera kūka man garšoja daudz labāk.

Turpat Čelsijas tirgū, kur var pamēģināt visu ko, noteikti ieteiktu aiziet uz Los Tacos No.1 un paņemt vismaz pāris takos (tacos). Debešķīgi gardi! Los Tacos No 1. ir atrodams kopumā 5 vietās Manhetenā.

Kad biju Bruklinā, pilnīgi nejauši iegāju vienā gurmānu pārtikas veikalā Fresh start marketplace, kurā bez dažādiem gardumiem bija bagātīga ēdienu bufete (gan siltais ēdiens, gan salāti), kur pats sev var salikt tādu ēdienu kombināciju, kādu vēlas. Paņēmu no katra iekārotā ēdiena mazliet un principā sanāca neliela ēdienu degustācija. Tās izrādījās vienas no gardākajām pusdienām, kas ceļojuma laikā ēstas, jo viss, ko saliku savā trauciņā, garšoja ārkārtīgi labi, īpaši tītara gaļa, kura ar mērci (sautēti āboli ar valriekstiem un kanēli) garšoja izcili.

Savu ieceri pagaršot burgeru, realizēju tikai pēdējā ceļojuma dienā un dažādu nejaušu sakritību rezultātā, aizgāju uz kāda vietējā ieteiktu burgernīcu netālu no Bryant parka – Handcraft burgers & brew. Priecājos, ka mana pieredze ar pirmo Ņujorkas burgeru bija tik pozitīva – lieliski izcepta liellopa gaļa, brīnišķīgs garšu salikums un svaigi cepta brioša maize (es ēdu burgeri, ko sauca The green chile). Viens burgers maksāja no 9 – 12 USD.

Lai viss neizklausītos pārāk skaisti, nedaudz arī par vilšanos. Gadījās ne tikai draņķīga brokastu vieta, bet arī vakariņu vieta un vēl šis tas. Viena no tām bija hotdogs, ko pirku no street food busiņa pie Centrālparka. Ok, es neesmu milzīga hotdogu speciāliste, bet tie, kas ir ēsti Latvijas degvielas uzpildes stacijās, ir krietni garšīgāki par Ņujorkā ēsto. Briesmīga maize laikam ir maigākais, ko par to varu pateikt. Bet varbūt man vienkārši nepaveicās.

Tajā pašā busiņā nopirku arī kliņģeri jeb slaveno pretzel, kas klasiski ir pārkaisīts ar sāli (bildē gan ir bez sāls graudiņiem, jo tajā brīdī gribēju bez). Jāatzīst, es nezināju, ka to ir jāēd ar sinepēm un pieļauju, ka tas, iespējams, glābtu situāciju, bet citādāk – nekas īpašs, baltmaize kā baltmaize.

Vēl ir vērts pieminēt vienu nelielu meksikāņu restorānu Wall street rajonā (nosaukumu neatceros) un kurā nokļuvu kādā vakarā, kad jau nogurusi meklēju ātrāko iespēju, kur paēst. Pasūtīju kesadiljas. Nu… ēst jau varēja, bet pēc tam nepameta sajūta, ka ātri vajag atrast tuvāko pārtikas veikalu un nopirkt kolu, lai nebūtu nepatīkamu pārsteigumu vēlāk vai nākamajā rītā. To arī izdarīju. Rīts tika veiksmīgi sagaidīts bez problēmām 🙂

Mazliet par kultūru.

Laika trūkuma dēļ nesanāca baudīt dažādo kultūras piedāvājumu, tāpēc pabiju tikai vienā muzejā – Solomon R. Guggenheim Museum, kurā no 5 izstāžu zālēm tobrīd darbojās tikai 2. Starp citu, uz šo muzeju katru pirmdienu no plkst. 12.00 internetā var iegādāties biļetes par tādu summu, kādu vēlies, kaut vai par 1 USD. Biļete ir derīga tikai nākamai sestdienai un konkrētam laikam, kas strikti tiek ievērots. Parasti biļete šī muzeja apmeklējumam pieaugušajiem maksā 25 dolārus.

The Metropolitan Museum of Art – lielākais mākslas muzejs ASV. Šis muzejs palika citai reizei, jo, aizejot turp, sapratu, ka tas ir pārāk milzīgs, lai tur ieskrietu uz stundiņu vai divām, jo pēc sajūtas tur varētu pavadīt gandrīz visu dienu. Taču iekšā iegāju, muzeja karti un bukletus paņēmu, uz muzeja trepēm pasēdēju, domājot, ka gan jau kādreiz dzīvē izdosies to apskatīt.

Kopsavilkums un praktiski ieteikumi.

Pirms ceļojuma.

  • Lai dotos uz ASV, nepieciešams aizpildīt pieteikumu elektroniskās ceļošanas atļaujas sistēmā jeb ESTA. To var izdarīt salīdzinoši viegli. Maksa par  šo pieteikumu ir 21 USD. Lai arī atļauju var ātri saņemt, ieteiktu tai pieteikties jau ceļojuma rezervācijas brīdī, bet ne vēlāk kā 72 stundas pirms iekāpšanas lidmašīnā.
  • Vēl viena svarīga lieta, bez kuras šobrīd netiksiet ASV, ir derīgs Covid vakcinācijas sertifikāts. Visus šo dokumentus vajadzētu izprintēt, jo tos nepieciešams parādīt pirms reģistrēšanās lidojumam. Elektroniskā versija telefonā īsti nederēs.
  • Internets. Tā izmantošana ASV ir gana dārga, tāpēc es biju nolēmusi iztikt ar viesnīcā pieejamo wi-fi no rītiem un vakaros. Šeit loģisks būtu jautājums: “Bet kā orientēties pilsētā? Kartes utt.?” Es lejupielādēju Google Maps piedāvāto pilsētas karti savā telefonā, kas strādāja arī offline jeb bez interneta pieslēguma. Ok, tā nerādīja norādes, kā aiziet no punkta A uz B, bet vismaz rādīja vietu, kur atrodies. Ja daudz maz orientējies kartē, tad ar to pietiek. Tikai pēc ceļojuma nejauši uzzināju par tādu mobilo lietotni kā Airalo, kas ir digitālā SIM karte, kas par samērīgu maksu spēj nodrošināt internetu ceļojot, kas nozīmē arī kartes izmantošanu.
  • Noteikti ieteiktu lejupielādēt arī Ņujorkas metro mobilo lietotni SUBWAY-NYC, kas strādā offline un ļoti atvieglo pārvietošanos uz vēlamo apskates objektu.

Vēl dažas noderīgi lietas.

  • Metro ir lielisks pārvietošanās līdzeklis Ņujorkā. Ar metro var nokļūt gandrīz jebkur aptuveni 15 – 35 minūšu laikā.
  • Ņujorka ir dārga pilsēta, taču šobrīd tas ir īpaši jūtams, jo valūtas kurss eiro pret dolāru ir ārkārtīgi neizdevīgs (praktiski 1 eur ir 1$).
  • Nodokļi. Cenas veikalos un arī muzejos tiek norādītas bez nodokļiem (pilsētas nodoklis 9%), tāpēc jārēķinās, ka realitātē būs jāmaksā vairāk nekā iesākumā šķiet.
  • Dzeramnaudas – Ņujorkā tas ir obligāts nosacījums. Tās apmērs var būt no 10 – 25%, Pieklājīgi skaitās 15%.
  • Biļetes uz skatu torņiem, muzejiem un citām apskates vietām vēlams pirkt savlaicīgi kaut vai tās pašas dienas rītā, lai nav jāstāv garās rindās. Ļoti ietaupa laiku.
  • Brīvības statujas apskatīšanai izmantoju bezmaksas kuģīti, kas kursē no Manhetenas uz Staten Island visu diennakti. Lūk, kuģīšu kursēšanas laika grafiks.
  • Ēšana. Iespējas un piedāvājums ir ļoti plašs – no mazām kafejnīcām un street food busiņiem līdz dārgiem restorāniem. Katrs var atrast savai gaumei piemērotāko. Var vaicāt ieteikumus paziņām, kas bijuši Ņujorkā, bet var skatīties Google Maps, kur ir gan bildes, gan arī atsauksmes. Par savām tā brīža izvēlēm jau rakstīju, bet domāju, ka es izpētīju labi, ja vienu simto daļu no tā, ko pilsēta piedāvāt.
  • Ērti apavi ir pat ļoti vēlami, ja tiek plānots daudz staigāt. Lai arī gana daudz izmantoju metro, katru dienu sanāca kājām nostaigāt apmēram 15 – 20 km.
  • Cilvēki. Man teica, ka Ņujorkā cilvēki mēdz būt ļoti uzbāzīgi, nelaipni un ne īpaši izpalīdzīgi. Man varbūt palaimējās, bet es satiku ārkārtīgi jaukus un ļoti izpalīdzīgus cilvēkus, kas pat bez īpaša uzaicinājuma palīdzēja atrast meklēto (tūristu zīmogs manā sejā droši vien bija nepārprotams 😀 ), ieteica foršas vietas un lietas. Ok, bija viens gadījums, kad kaut kādas vielas salietojies, mazliet neadekvāts tumšādains vīrietis vienkārši gāja garām, kliedzot virsū kaut ko it kā angliski, bet viss beidzās labi.

Nobeigumā gribu teikt – Ņujorka ir ļoti dinamiska un daudzpusīga pilsēta – ne tikai debesskrāpji un nerimstošs skaļums visu diennakti, bet arī zaļi parki un skvēri. Man visvairāk patika pilsētas klusākie (salīdzinoši) un zaļākie rajoni, parki un pastaigu promenādes. Bet gaume ir dažādas – katram savs. Ja vien dzīvē sanāk – vismaz reizi dzīvē ir vērts redzēt un pabūt Ņujorkā –  pilsētā, kas patiešām nekad neguļ (to tagad zinu pavisam droši).

18
980

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.