Čebureki

Čebureki ir eļļā fritēti, lieli pīrāgi ar maltās gaļas pildījumu. Tas ir tradicionāls Krimas tatāru ēdiens, bet iecienīts arī Kaukāza valstīs un Austrumeiropā. Tā ir uzkoda, kas ir bijusi populāra jau no padomju laikiem. Mūsdienās to droši var saukt par junk food vai street food. Tā kā par čeburekiem (tāpat kā belašiem) klīst dažādas leģendas un stāsta anekdotes, tad, pašam gatavojot, var būt pilnīgi drošs par to sastāvu (īpaši pildījumu).

Recepti atradu Youtube. Tā ir izmēģināta vairākas reizes un atzīta par ļoti labu.

Nepieciešams:
  • Mīklai:
    • 500 g milti
    • 300 ml karsts ūdens
    • 1 tējk. sāls
    • 4 – 5 ēd.k degvīns (šņabis)
  • Pildījumam:
    • 400 g liellopu maltā gaļa (var izmantot arī jauktu malto gaļu – 200 g liellopu un 200 g jēra gaļa)
    • 200 – 300 g sīpoli (pāris lieli sīpoli)
    • 2 – 3 ķiploka daiviņas (vai izmanto 1 – 1,5 tējk. ķiploku pulveri)
    • 1 tējk. malti melnie pipari
    • 1 tējk. sāls
    • 1 tējk. paprikas pulveris
    • šķipsna malta kumīna
    • 100 ml ūdens (istabas temperatūrā)
    • neliela sauja smalki sakapāti zaļumi (ja vēlas) – pētersīļi, dilles
  • 800- 1000 ml eļļa cepšanai
  1. Sagatavo mīklu. Bļodā ieber miltus, pievieno degvīnu un nedaudz samaisa ar karoti. Uzvārītā, karstā ūdenī ieber sāli un samaisa, lai tas izšķīst. Karsto sālsūdeni lej pie miltiem un ar karoti nedaudz samaisa. Tad ar rokam mīca mīklu (pāris minūtes), līdz veidojas viendabīga masa. Liek atpakaļ bļodā, pārklāj ar tīru dvieli un atstāj apmēram 5 minūtes atpūsties.
  2. Kamēr mīkla atpūšas, gatavo pildījumu. Maltai gaļai liek klāt ļoti smalki sagrieztus sīpolus (var arī samalt gaļas mašīnā vai sablendēt), caur ķiploku spiedi izspiestus (vai smalki sakapātus) ķiplokus, garšvielas un zaļumus. Visu samaisa un pielej nedaudz ūdens, lai masa ir vijīgāka.
  3. Paņem iepriekš sagatavoto mīklu, uz galda virsmas uzkaisa pavisam nedaudz miltus un mīca mīklu apmēram 5 minūtes, kamēr mīkla ir pavisam viendabīga un viegli veidojama.
  4. Tad mīklu izrullē garā desā un sadala 12 vienādās daļās. Katru saveļ bumbiņā, uzliek uz plāts, pārklāj ar dvieli un atstāj vēl uz 5 min atpūsties.
  5. Tad ņem katru savelto bumbiņu un ar mīklas rulli plāni izrullē apaļus mīklas plāceņus (apmēram 18 – 20 cm diametrā). Paņem 1 ēd. k. gaļas pildījuma (ar kaudzi) un liek uz izrullētās mīklas puses, pieņemot, ka mīklu vajadzēs pārlocīt uz pusēm un atstāt maliņas, lai varētu čebureku smuki aizlipināt ciet.
  6. Pildījumu ar dakšiņu vai karoti izlīdzina, pārloka uz pusēm, rūpīgi un stingri ar rokām aizspiež čebureku maliņu ciet. Papildu drošībai maliņu kārtīgi aizspiež ciet arī ar dakšiņu (un pie viena sanāk skaisti dekoratīva maliņa 🙂 )
  7. Ņem dziļu pannu un lej iekšā eļļu. Kad eļļa karsta, liek iekšā sagatavotos čeburekus un no abām pusēm cep zeltaini brūnus (apmēram pāris minūtes no katras puses).
  8. Kad čebureki gatavi, uzmanīgi ņem tos ārā un liek uz papīra dvieļiem, lai notek liekā eļļa. Vislabāk čebureku izņemšanai derēs pārtikas knaibles.

    Čebureku izņemšanai nevajadzētu izmantot asus priekšmetus – nazi vai dakšiņu, jo ir liela iespēja, ka čebureks pārplīsīs un gardais pildījums iztecēs ārā.

  9. Pasniedz uzreiz pēc to pagatavošanas – tādus labi siltus. Ēd uzmanīgi no viena gala, jo čebureku pildījumā ir cepšanas laikā izveidojies buljona šķidrums un ēdot tas var iztecēt ārā. Ēdot čeburekus, salvetes ir pat ļoti nepieciešamas 🙂
4
1  099

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.