Siera cepumi

Absolūta klasika – siera cepumi, kas ļoti vienkārši tiek gatavoti no sviesta, cietā siera un miltiem. Man šķiet, ka šādus cepumus ir pagaršojis gandrīz ikviens, tāpēc milzu pārsteigumu nebūs. Bet tas, kas, manuprāt, spēj padarīt šos cepumus mazliet neparastākus, ir pievienotās piedevas – dažādas garšvielas vai garšaugi. Ja gribās pikantāku- var pievienot piparus, ja vienkārši dažādot garšu – dažādus garšaugus, piemēram, kaltētu timiānu vai svaigu un ļoti smalki sakapātu rozmarīnu. Īsāk sakot- ir vieta improvizācijai.

Un vēl – uzcept siera cepumus patiešām nav sarežģīti!

Nepieciešams:

  • 100 g sviests (istabas temperatūrā)
  • 100 g cietais siers (no parmezānu cilts 🙂 )
  • 120 g milti
  • šķipsna sāls
  • papildus 1/2- 1 tējk. rozā pipari (sasmalcināti piestā), čili pārslas, svaigs timiāns vai kāda cita svaiga vai kaltēta garšviela pēc izvēles, bet nav obligāti, taču piešķir papildu garšu.
  1. Sieru sarīvē uz smalkās rīves, liek bļodā un pievieno istabas temperatūras (mīkstu) sviestu un miltus. Pievieno arī izvēlētās garšvielas, ka tādas izmanto.
  2. Visu ar rokām samīca viendabīgā masā. Sākumā var šķist, ka nekas nesanāk, bet vairāk visu mīcot (īpaši plucinot mazos gabaliņos sviestu), sviests kļūs vēl mazliet mīkstāks, kas palīdzēs mīklas sastāvdaļām skaisti “savienoties” kopā.
  3. Kad mīkla ir savelta viendabībā masā un var izveidot apaļu bumbu, tad uz galda, kas noklāts ar cepamo papīru (lai nebūtu pēc tam jātīra galda virsma) ar rokām izrullē garenas desas formā apmēram 4 – 5 cm diametrā, noformējot tās galus plakanus. Izrullēto “desu” ietin cepamajā papīrā un ieliek ledusskapī uz pāris stundām, lai mīkla sacietē.

    Mīklas atdzesēšana ir svarīga, jo tā palīdz vieglāk sagriezt cepumus vienāda izmēra gabalos.

  4. Cepumu mīklu izņem nu ledusskapja, iztin no papīra un ar asu nazi sagriež apmēram 7 mm līdz 1 cm platos gabalos (sanāk apmēram 16 – 22 cepumi).
  5. Liek uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru un cep 180C grādos iepriekš uzkarsētā krāsnī apmēram 8 – 12 min VAI kamēr cepumi ir pavisam gaiši brūni. Cepumu cepšanās laiks  var atšķirties, ņemot vērā katras krāsns īpatnības, kā arī to, cik plāni vai biezi ir sagriezti cepumi.
  6. Galvenais nepārcept, jo tad tie būs pārāk sausi. Tāpēc tos labāk nepamest bez pieskatīšanas.
  7. Kad cepumi gatavi, ņem ārā no plāts un pilnībā atdzesē (silti tie būs vēl nedaudz mīksti). Sāļā uzkoda – siera cepumi ir gatavi!
2
67

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.