Pašu gatavots marcipāns

Kas to būtu domājis, ka marcipāns var būt tik vienkārši pagatavojams! Principā vēl viena recepte, kurā ir tikai 3 sastāvdaļas un ātrs gatavošanas laiks. Lasīju vairākas šīs salduma pagatavošanas receptes un dažās no tām parādās tāda sastāvdaļa kā olas baltums, bet man šķiet, ka tas ir lieki, jo marcipāns sanāk arī bez tā. Un tas nozīmē, ka šo pašu gatavoto marcipānu droši var ēst arī vegāni.

Jāatzīst, ka marcipāns nav mans mīļākais saldums, jo veikalā nopērkamie vienmēr šķiet par saldu. Tad nu šī ir tā reize, kad saldumu marcipānā var regulēt katrs pats un tas ir lieliski, jo šāds marcipāns garšo pat man. Un vispār – pašu gatavots saldums vienmēr šķiet īpašāks… 🙂

Receptē ir nepieciešamas mandeles, bet bez brūnās miziņas t.i. blanšētas mandeles. Tās var pagatavot šādi:

mandelēm uzlej verdošu ūdeni, pagaida kādas 10 min vai nedaudz ilgāk, nolej ūdeni un tad noloba nost miziņas. Mandeles kārtīgi izžāvē istabas temperatūrā, lai tās nebūtu mitras, un izmanto marcipāna gatavošanā.

Nepieciešams (sanāk apmēram 350 g marcipāna masas):

  • 160 g mandeļu milti vai mandeles (lasīt padomu ievadā!)
  • apmēram 120 – 180 g pūdercukurs
  • 3 – 4 ēd.k. ūdens
  • viens piliens  mandeļu ekstrakts (nav obligāti, bet ļoti ieteicams, jo tas piešķir intensīvāku mandeļu garšu) – veikalos atrodams garšvielu stendos
  1. Marcipānu var gatavot virtuves kombainā vai arī visu samaisīt bļodā.
  2. Blanšētas mandeles liek virtuves kombainā un samaļ mandeles smalkā masā jeb miltos. Smalcināšanu vēlams veikt vairākos piegājienos, jo marcipānam vajag smalki samaltas mandeles. Maltās mandeles ir pa laikam atdzesē ledusskapī, jo maļot tās sakarst un sāk izdalīties eļļa
  3. Ja izmantojat gatavus mandeļu miltus, tad iepriekšējais solis izpaliek un bļodā (vai virtuves kombainā) liec izsijātus mandeļu miltus. Sijāšana nav obligāta, ja netraucē tas, ka marcipāns būs nedaudz graudaināks.
  4. Sasmalcinātajām mandelēm vai mandeļu miltiem pieliek klāt pūdercukuru (arī to vēlams izsijāt) un visu nedaudz samaisa. Es ieteiktu cukuru likt klāt pa daļām, lai saprastu, cik saldu marcipānu gribēsiet. Es liku 120 g, bet, ja vēlaties saldāku, droši var likt vairāk.

    Maza informatīva (BET SVARĪGA!) atkāpe – ja marcipānam liksiet mazāk cukuru, tad, ņemot vērā mandeļu un cukura proporciju, tā būs mandeļu pasta (rieksti ir vismaz 50% vai vairāk un cukurs 50%), jo klasiskais marcipāns ir daudz saldāks un tur mandeļu proporcija ir krietni mazāka, bet cukura daudzums ir no 55 – 75%.

  5. Tad lej klāt mandeļu ekstraktu (ja to lieto), pa karotei ūdens un ar rokām mīca (vai kombainā maisa), kamēr veidojas viendabīga masa. Masai vajadzētu būt gana stingrai un turēties kopā. Ja tā ir pārāk lipīga, tad pievieno nedaudz pūdercukura.
  6. Gatavo masu izņem no trauka un saveļ garā desiņā vai bumbā. Var uzglabāt ledusskapī 2 – 3 nedēļas vai arī pāris mēnešus saldētavā.
  7. Ēd tāpat, taisa konfektes vai liek kūkas.
14
4 654

5 Komentāri

  1. Pingback: Tradicionālā vācu Ziemassvētku štolle - Liene Gatavo

  2. Maruta 27/03/2022 at 22:14

    Garšo lieliski! Esmu marcipāma cienītāja, un tā kā labs marcipāns nav no lētajiem priekiem, tad šis bij ne tikai ātri pagatavojams, par patīkamu cenu, bet arī ar saldumu regulējams. Paldies! Lai veicas radot!

    Atbildēt
    1. lienegatavo 28/03/2022 at 09:04

      Man ir liels prieks, ka garšoja! 🙂

      Atbildēt
  3. R 30/01/2024 at 00:28

    Būs jāpamēģina, tikai ne ar tik daudz cukura, jo marcipāns iegaršojās ārzemēs kā tīrs ar 63% mandeļu , bet diemžēl Latvijā neizdodas atrast neko pat tuvumā. Pārsvarā tikai tās ~20% cukurainās šausmas.

    Atbildēt
    1. lienegatavo 31/01/2024 at 11:36

      Jā, noteikti pamēģiniet, jo tas bija viens no iemesliem, kāpēc pati sāku to taisīt. Man arī tas pārmērīgais cukura daudzums veikalu marcipānā ir daudz par daudz.

      Atbildēt

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.