Uz pannas cepts cepetis

Vai cepeti var pagatavot arī tad, ja nav cepeškrāsns? Izrādās, ka var to pagatavot arī uz pannas. Burvīgi gards uz pannas cepts cepetis mūsmājās top vairākas reizes gadā – pārsvarā uz Ziemassvētkiem un Jaunā gada svinībām.

Cepeša gatavošana notiek uz plīts – pannā ar vāku. Pannai gan jābūt pietiekami lielai un dziļai- atbilstoši izvēlētajam gaļas gabalam, jo pannas vākam ir cieši jāpieguļ pannai.

Par šādu izgudrojumu jāsaka paldies manai tantei, kas ierādīja šo cepšanas metodi. Jau vairākus gadus mēs savās mājās tikai šādā veidā svētkos cepam svētku cepeti un jāsaka – sanāk absolūti burvīgs un mutē kūstošs!

Galvenais nosacījums labam cepetim – izvēlēties tiešām labu un kvalitatīvu gaļu.

Nepieciešams (mazam cepetim:

  • apmēram 1 kg cūkgaļas kakla karbonāde
  • 4 – 5 ķiploka daiviņas
  • apmēram 1,5 – 2 ēd.k. sāls (der garšaugu sāls. Es esmu izmantojusi Svanetijas sāli)
  •  1 tējk. malti melnie pipari (vēlams svaigi malti)
  • apmēram 200 ml silts, uzvārīts ūdens
  • 3 – 4 svaiga rozmarīna zariņi (nav obligāti, bet ļoti vēlams)
  • olīveļļa cepšanai
  1. Gaļu no visām pusēm ierīvē ar sāli, pipariem un ķiploku spiedē izspiestiem ķiplokiem. Atstāj vismaz uz stundu ledusskapī vai vēsā vietā garšām savilkties.
  2. Izņem no ledusskapja un ļauj gaļai pastāvēt vismaz pusstundu, lai gaļa atpūšas no aukstuma un pielāgojas istabas temperatūrai.
  3. Tad uz sakarsētas pannas uzlej eļļu un uz lielas liesmas ātri apcep gaļu no visām viegli brūnu. Tad samazina uguni un pannā pielej apmēram 100 ml ūdens un liek tajā rozmarīna zariņus. Pannai uzliek vāku, kas pilnībā noslēdz pannu un uz pavisam lēnas uguns cep kādas 1,5 – 2,5 stundas (atkarībā no gaļas gabala lieluma).

    Gaļas cepšanas ilgumu cūkgaļai aprēķina šādi  – 30 minūtes uz katriem 450 g jeb 1 kg būs jācep aptuveni stundu vai nedaudz vairāk.

  4. Ik pa laikam cepeti aplaista ar iztecējušo sulu un pielej ūdeni, kad tas ir iztvaikojis. Šajā gadījumā es cepeti cepu apmēram 1 stundu un 20 minūtes. Ja izmanto kulinārijas termometru, tad iedurot cepeša resnākajā vietā, gaļas temperatūra ir jābūt 75 – 80 C grādi.
  5. Lai cepetis būtu sulīgs, to pēc cepšanas atpūtina aptuveni 20 min – nogriež pavisam nost uguni un atstāj virsū pannas vāku vai arī pārklāt ar foliju.
  6. Griež šķēlēs un pasniedz ar iecienītākajām piedevām, sautētiem kāpostiem un/ vai salātiem.

Padoms! Ja nu gadījumā cepetis paliek pāri, to var izmantot nākamajā dienā sviestmaizēm vai salātos.

7
1 286

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.