Apelsīnu sukādes

Tā kā pēdējā laikā apelsīnu sukādes ne veikalā, ne arī tirgū neesmu manījusi, tad nekas cits neatliek, kā gatavot tās pašai. Iemesls pavisam vienkāršs – tā bija viena no sastāvdaļām, kas bija nepieciešama Ziemassvētku kēksam.

Patiesībā ļoti vienkārši pagatavojama lieta, taču noteikti ir jāieplāno kāda stundiņa laika, lai visu sagatavotu. Ja bieži gatavo desertus, tad vienas ņemšanās var pagatavot šo kūku sastāvdaļu lielākā apjomā, lai pietiktu ilgākam laikam.

Apelsīnu sukādes sanāks mazliet rūgtas, bet tas ir pilnīgi ok un tā tam ir jābūt, jo rūgtāku to padara baltā apelsīna miziņa.

Nepieciešams (sanāk apmēram 250 g sukādes):

  • 4 vidēji apelsīni (vai citi citrusaugļi)
  • 200 g cukurs + nedaudz miziņu apviļāšanai
  • 200 ml ūdens + ūdens mizu vārīšanai
  1. Kārtīgi nomazgā apelsīnus (ar verdošu ūdeni) un nosusina.

    Ideālā gadījumā sukāžu veidošanai vēlams izmantot bioloģiski audzētus apelsīnus

  2. Nomizo apelsīnus. Visērtāk to ir izdarīt šādi – nogriež abus apelsīnu galus un tad uzmanīgi iegriež apelsīna mizā līdz mīkstumam tā, lai veidotos 4 lieli segmenti jeb daļas.
  3. Uzmanīgi nogriež nost mizas balto daļu cik vien iespējams, nesabojājot oranžo daļu. Bet, ja paliek mazliet baltās mizas daļa, tas ir ok, jo tad sukādes būs nedaudz mīkstākas.
  4. Mizas sagriež garenās strēmelītēs (apmēram 0,5 cm platas)un liek katlā ar vārošu ūdeni. Vāra apmēram 15 min, tad nolej nost un noskalo miziņas. Un tā dara vēl 2 reizes (kopumā jāvāra 3 reizes).
  5. Tad mizas novārītas 3 reizes, atstāj tās sietā, lai notek liekais šķidrums un vāra sīrupu tajā pašā katlā, kurā tika vārītas miziņas, lej ūdeni un pieliek cukuru. Uzkarsē, līdz cukurs ir izšķīdis un ir izveidojies sīrups.
  6. Sīrupā liek apelsīnu miziņas un vāra uz pavisam mazas uguns apmēram 30 – 40 min, kamēr miziņas ir caurspīdīgas un sīrups sabiezējis.
  7. Uzmanīgi (!!!) ar dakšiņu ņem no sīrupa ārā miziņas, ļauj sīrupam notecēt un liek lēzenā traukā (ērtāk būs, ja šis trauks būtu diezgan liels), kurā ir iebērts nedaudz cukura. Visas miziņas (kamēr tās ir karstas) apviļā cukurā un liek uz lēzenas virsmas sacietēt (plats šķīvis, paplāte, virtuves dēlītis, kuru var izklāt ar cepamo papīru).
  8. Atstāj sacietēt uz vismaz uz 2 – 3 stundām (es atstāju uz nakti).
  9. Izmanto kūkās, cepumos un citos desertos.
8
1 083

1 Komentārs

  1. Pingback: Tradicionālā vācu Ziemassvētku štolle - Liene Gatavo

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.