Tradicionālā vācu Ziemassvētku štolle

Ik pa laikam izmēģinu ko jaunu Ziemassvētku desertu galdam. Šoreiz izmēģināju tradicionālo vācu Ziemassvētku kūku – štolli, kas būtībā ir bagātīgs kēkss. Šādi kēksi ir raksturīgi ne tikai vāciešiem, bet arī citām tautām, kas dažādās variācijās tos cep svētkos no žāvētiem augļiem un riekstiem.

Man štolle sanāca burvīgi jau ar pirmo reizi. Jāsaka, ka man nebija pilnīgi visas klasiskajai štollei paredzētās pildījuma sastāvdaļas t.i. cukurotas citrusaugļu miziņas, bet mazliet improvizēju (aizvietoju ar cukurotiem ķiršiem un kaltētām dzērvenēm).

Ģimenes degustācijā tikai atzīta par super gardu, tā kā noteikti štolli cepšu vēl.

Nepieciešams (sanāks 2 kukulīši):

Mīklai:
  • 250 ml piens
  • 3 tējk. sausais raugs
  • 100 g cukurs
  • apmēram 600 g milti
  • 2 lielas olas
  • 170 g ļoti mīksts sviests (istabas temperatūrā)
  • 2 tējk. vaniļas ekstrakts vai 1,5 tējk. vaniļas cukurs
  • 1 vidēja citrona miziņa (sarīvēta uz smalkas rīves)
  • 1 tējk. sāls
  • 1/2 tējk. malts kardamons
  • 3/4 tējk. malts muskatrieksts
  • 1/2 tējk. kanēlis
  • 230 g marcipāns (to pavisam viegli var pagatavot pats) – ja nav marcipāna, tad var arī iztikt bez tā
Pildījums:
  • 200 – 250 g rozīnes
  • 160 g citrusaugļu, piemēram, apelsīnu sukādes (var aizvietot ar cukurotiem ķiršiem, kaltētām dzērvenēm vai cidonijām)
  • 90 g mandeles (smalki sakapātas)
  • 80 ml rums vai brendijs
Glazūrai:
  • 50 g kausēts sviests
  • apmēram 100 g pūdercukurs pārkaisīšanai
  1. Nomazgā rozīnes un citus žāvētos augļus, kādus izmanto un liek bļodā. Pieliek klāt sasmalcinātas sukādes (ja izmanto) un sakapātas mandeles, pārlej ar rumu/ brendiju un samaisa. Atstāj maliņā, kamēr tiek gatavota mīkla.
  2. Mazākā bļodā ieber sauso raugu, pieliek 2 ēd.k.cukura (no paredzētajiem 100 g) un pielej nedaudz uzsildītu (nevis karstu!) pienu. Visu samaisa un atstāj uzbriest apmēram 10 min, kamēr masa kļūst tāda pufīga.
  3. Citā (lielākā) bļodā liek izsijātus miltus, atlikušo cukuru, sāli, garšvielas, sarīvētu citrona miziņu un samaisa. Pievieno uzbriedušās rauga maisījumu un samaisa. Tad pieliek klāt mīkstu sviestu, olas un vēlreiz visu samaisa, līdz veidojas viendabīga mīkla. Mīca apmēram 8 minūtes. Mīkla būs nedaudz lipīga un tas ir ok.
  4. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi vai tīru dvieli un liek raudzēties siltā vietā uz vismaz 1 vai 1,5 stundu, kamēr mīklas apjoms ir dubultojies.
  5. Kad mīkla gatava, izņem no bļodas un liek uz virsmas, kas nokaisīta ar miltiem, mazliet saplacina un pievieno žāvētos augļus, kā arī riekstus (bez šķidruma, ja kaut kas ir palicis pāri pēc mērcēšanas rumā vai brendijā) un visu samīca. Ja nepieciešams, pieliek vēl nedaudz miltus. Mīkla jābūt tādai mīkstai un nedaudz lipīgai.
  6. Mīklu sadala 2 daļās un no katras daļas izrullē taisnstūra plātni apmēram 2 cm biezumā.
  7. Marcipānu arī sadala 2 daļas un izrullē kā garenas desiņas, kas ir nedaudz mazāka par mīklas plātni. Kārtīgi saplacina vai izrullē to un liek to katras mīklas daļas vidū.
  8. Mīklu rullē ar rokām no abām pusēm uz vidu tā, lai abu pušu rullējumi vidū satiekas, bet ne pārklājas. Ar pirkstiem kārtīgi salipina abas mīklas daļas kopā.
  9. Liek uz cepamās plāts (kas izklāta ar cepamo papīru), pārklāj ar pārtikas plēvi vai tīru dvieli un ļauj vēlreiz siltā vietā nedaudz uzrūgt. Apmēram 30 – 40 min.

    Kad štolle ir gatava cepšanai, no mīklas izņem ārā vai iespiež dziļāk mīklā rozīnes, kas ir izvirzījušās pašā kēksa ārpusē, lai cepoties tās neapdegtu, jo tad tās kļūst rūgtas.

  10. Cep 180 C grādos iepriekš sakarsētā krāsnī apmēram 30 – 40 min vai kamēr ir gaiši brūnas.
  11. Izņem no krāsns un ļauj atpūsties 5 min. Tad ar zobu bakstāmo viscaur sabaksta kēksu un pārsmērē ar izkausētu sviestu. Tad pārkaisa ar diezgan daudz pūdercukura, liekot to no visām pusēm, lai veidojas tāda skaisti balta garoziņa. Pilnībā atdzesē. Ja nepieciešams, pārkaisa vēlreiz ar pūdercukuru.
  12. Var ēst uzreiz vai arī ietīt to pārtikas plēvē, tad folijā un uzglabāt vēsā vietā apmēram 2 nedēļas.

*recepte iedvesmai no daringgourmet.com

12
1 246

4 Komentāri

  1. Agrita 14/09/2022 at 05:19

    Sveika, Liene,
    Esmu nolēmusi uz Ziemassvētku laiku pagatavot šo brīnišķīgo vācu štolli, jo man iepatikās jūsu recepte, bet nevaru īsti izprast receptes 8.punktu – “Mīklu rullē ar rokām no abām pusēm uz vidu tā, lai abu pušu rullējumi vidū satiekas, bet ne pārklājas. Ar pirkstiem kārtīgi salipina abas mīklas daļas kopā.”
    Vai tas ir domāts kā viens maizes kukulītis vai 2? Jūs rakstāt, lai viņi nepārklājas, bet tajā pašā laikā, viņi ir jāsalipina kārtīgi kopā? Tā ka nav fotogrāfijas, tad grūti saprast. Paldies jau iepriekš par atbildi.
    Ar cieņu,
    Agrita

    Atbildēt
    1. lienegatavo 20/09/2022 at 20:20

      Sveika!
      Pirms mīklas rullēšanas kopā, to sadala 2 daļās – kā tas minēts 6.punktā. Un pēc tam jau katru mīklas daļu sarullē tā, kā minēts 8. punktā. Respektīvi – paņem vienu mīklas pusīti, izrullē, liek vidū marcipāna desiņu un sarullē (kā biskvīta ruleti) abas mīklas puses uz vidu. Tad to salipina kopā, lai štolle veidojas kā maizes kukulītis un marcipāns paliek kukulīša vidū.
      Pēc tam ņem otro mīklas daļu un izdara vēlreiz visu to pašu. Es ceru, ka tas kaut nedaudz palīdzēja saprast procesu. Ja nu nē, ziņojiet. Mēģināšu rast risinājumu, lai process būtu skaidrāks 🙂

      Atbildēt
      1. Agrita 03/11/2022 at 05:15

        Sveika, Liene!
        Paldies par skaidrojumu. Tagad beidzot sapratu, ka no tām divām taisnstūra plāts daļām tiek veidoti divi atsevišķi kukulīšī, rullējot no 2 pusēm katru taisnstūra plātni atsevišķi tā, lai sarullētās malas satiktos vidū.
        Es sākumā sapratu, ka kaut kādā veidā tās abas izrullētās plāts daļas ir jādabū kopā, bet izrādās, ka nē. :))
        Paldies!
        Ar sveicieniem,
        Agrita

        Atbildēt
        1. lienegatavo 03/11/2022 at 12:20

          Prieks, ka varēju palīdzēt 🙂 Ja vēl kādi jautājumi, droši ziņojiet!

          Atbildēt

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.