Ziemassvētku kūka. 2 versijas.

Šīs ir pagājušajā gadā izmēģinātas Ziemassvētku kūkas receptes. Tā kā man pašai garšoja abas kūkas versijas, kā arī tie, kas nogaršoja, nebija vienisprātis, kura tad garšo labāk, tad izlēmu likt abas receptes, lai varat izvēlēties, kuru cept (var, protams, taisīt abas). Kūka ir ļoti bagātīga, jo ir pilna ar žāvētiem augļiem un riekstiem, tātad – gana sātīga.

Un jā, šī ir tā kūka, ko gatavo krietnu laiku pirms Ziemassvētkiem, ik nedēļu pabarojot ar brendiju vai rumu. Es to parasti daru pirmajā Adventē, tā skaisti iesākot svētku gaidīšanas laiku. Kūkas gatavošanai ir jāparedz 3 – 4 nedēļas. Bet nevajag nobīties, jo paša kūkas cepšana ir tikai dažu stundu jautājums, pārējo laiku tā stāv ledusskapī un gaida iknedēļas pārtīšanas un pabarošanas laiku 🙂

1. versija. Ziemassvētku brendija kūka.

Nepieciešams:

  • 120 g sviests (istabas temperatūrā, gana mīksts)
  • 100 g baltais vai brūnais cukurs
  • 90 g medus
  • 2 olas
  • 125 g milti
  • 1 tējk. cepamais pulveris
  • 1/3 glāzes svaigi spiestas apelsīnu sulas (sula no 1 videji liela apelsīna)
  • 380 g sasmalcinātu žāvētu augļu (varat izvēlēties rozīnes, aprikozes, dateles, melnās plūmes, žāvētas dzērvenes vai ķiršus utt.)
  • 150 g sasmalcinātu riekstu (lazdu rieksti, mandeles vai arī to mix)
  • 100 g cukāti jeb cukurotas apelsīnu miziņas (var nopirkt Rīgas Centrālturgū vai veikalā Gemoss)
  • 1 tējk. smaržīgo garšvielu maisījums vai arī izmantot jau kādu gatavu garšvielu maisījumu, ko var iegādāties garšvielu veikalos (es daru tā – apmēram vienādos daudzumos (piemēram, pa 1/4 vai 1/2 tējk.) nelielā bļodiņā sajauc kanēli, maltu kardamonu, maltas krustnagliņas, maltu ingveru un maltu muskatriekstu). Ja kaut kas paliek pāri, liek nelielā burciņā, uzliek vāku un izmanto citai kūkas cepšanas reizei
  • neliela šķipsna sāls
  • miza no 1/2 citrona (sarīvēta uz smalkas rīves)
  • 150 ml brendija + 50 ml kūkas ietīšanai
  • vēl būs nepieciešama folija, marle un 50 ml brendija marles samitrināšanai
  1. Sasmalcinātos riekstus, žāvētos augļus, cukātus 1 vai 2 dienas pirms kūkas gatavošanas mērcē brendijā (pirms tam riekstus un žāvētos augļus kārtīgi noskalo!).
  2. Bļodā saputo mīkstu sviestu ar cukuru un medu līdz izveidojas viendabīga masa. Pa vienai pievieno olas (pēc katras olas masu saputojot).
  3. Miltus samaisa ar cepamo pulveri, sāli un garšvielām. Izsijā.
  4. Pēc tam putojot, pamīšus pievieno apelsīnu sulu un izsijātos miltus.
  5. Izmērcētos augļus, riekstus ņem ārā no brandija un notecina sietā. Tad tos un arī smalki sarīvētu citrona miziņu vienmērīgi iecilā kūkas mīklā.
  6. Sagatavoto mīklu liek formā, kas izklāta ar cepamo papīru (vēlams sākumā formu ieziest ar eļļu vai sviestu, tad cepamais papīrs labāk turēsies pie formas).
  7. Cep 150C grādos apmēram 1 – 1,5 stundu vai kamēr kūkas viducī iedurtais skaliņš ir sauss.
  8. Kūku gandrīz pilnībā atdzesē veidnē, tad izņem no tās un ietin brendijā (50 ml) samērcētā marlē. Tad ietin folijā un liek ledusskapī uz nedēļu
  9. Reizi nedēļā izņem ārā kūku no ledusskapja un atkārto marles mērcēšanu un kūkas tīšanu. Katrā mērcēšanas reizē vajag aptuveni 50 ml brendija.

2. versija. Vienkāršā brendija kūka.

Nepieciešams:

  • 180 g sviests (istabas temperatūrā, gana mīksts)
  • 180 g cukurs
  • 180 ml brendijs (vai tumšais rums) + 50 ml kūkas ietīšanai
  • 4 olas
  • 300 g milti
  • 1 tējk. cepamais pulveris
  • 150 g rozīnes
  • 50 g cukādes jeb cukurotas apelsīnu miziņas
  • 200 g cukurotu ķiršu (sagriezti)
  • 1 ēd.k. sarīvētas citrona miziņas
  • 60 g mandeles (sakapātas)
  • 1,5 tējk. smaržīgo garšvielu maisījums vai arī izmantot jau kādu gatavu garšvielu maisījumu, ko var iegādāties garšvielu veikalos (es daru tā – apmēram vienādos daudzumos (piemēram, pa 1/4 vai 1/2 tējk.) nelielā bļodiņā sajauc kanēli, maltu kardamonu, maltas krustnagliņas, maltu ingveru un maltu muskatriekstu). Ja kaut kas paliek pāri, liek nelielā burciņā, uzliek vāku un izmanto citai kūkas cepšanas reizei
  • vēl būs nepieciešama folija, marle
  1. Sasmalcinātās mandeles, ķiršus un citronu miziņu pārlej ar 150 ml brendija un atstāj uz nakti ievilkties (pirms tam riekstus kārtīgi noskalo!).
  2. Bļodā saputo mīkstu sviestu ar cukuru un olu dzeltenumiem.
  3. Izsijā miltus, pievieno cepamo pulveri un garšvielas. Iecilā sviesta – olas masā. Pievieno izmērcētos ķiršus, rozīnes un mandeles. Visu samaisa.
  4. Atsevišķi saputo olas baltumus un iecilā masā.
  5. Mīklu liek garenā kēksa formā vai apaļā 20 cm diametra formā, kas izklāta ar cepamo papīru.
  6. Cep 180C grādos apmēram 1 – 1,5 stundu vai kamēr kūkas viducī iedurtais skaliņš ir sauss.
  7. Kad kūka gatava, to vēl karstu pārslaka ar pāri palikušo brendiju (30 ml).
  8. Kūku ietin dvielī un pilnībā atdzesē veidnē. Kad tā atdzisusi, izņem no formas  un ietin brendijā (50 ml) samērcētā marlē. Tad ietin folijā un liek ledusskapī uz nedēļu
  9. Reizi nedēļā izņem ārā kūku no ledusskapja un atkārto marles mērcēšanu un kūkas tīšanu. Katrā mērcēšanas reizē vajag aptuveni 50 ml brendija.
2
125

1 Komentārs

  1. Pingback: Ko dāvināt Ziemassvētkos? - Liene Gatavo

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *