Šakšuka jeb ceptas olas tomātos

Šakšuka ir vienkāršs, bet garšīgs un sātīgs ēdiens, ko esmu ēdusi ne tikai brokastīs, bet arī pusdienās un vakariņās. Nevajag nobīties no dīvainā nosaukuma, jo principā tās ir ceptas olas tomātos. Viens no maniem mīļākajiem olu ēdieniem. Man ārkārtīgi garšo mīksti vārītas/ceptas olas, tāpēc šis ir viens no veidiem, kā tās pagatavot.

Šakšuka ir populārs Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas ēdiens, kuram ir dažādas variācijas. Sezonas laikā to vislabāk gatavot no svaigiem tomātiem, taču gan labi garšos arī tomātu nesezonas laikā no konservētiem tomātiem. Šakšuka būs pa prātam arī veģetāriešiem. Pamēģini!

Nepieciešams:

  • 800 g konservēti, sasmalcināti tomāti vai apmēram tikpat daudz svaigi tomāti
  • 4 – 5 olas
  • 1 vidējs sīpols
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1 vidēja paprika
  • 2 ēd.k. tomātu pasta
  • 1/2 tējk. čili pārslas vai čili pulveris
  • 1/2 tējk. kumīns (sasmalcināts). Var nelikt, ja kumīns negaršo
  •  1 – 1, 5 tējk. saldās paprikas pulveris
  • apmēram 1 tējk. medus vai cukurs (ja gatavosi no svaigiem un saldiem tomātiem, tad saldinātāju nevajadzēs vispār vai mazāk)
  • sāls un pipari- pēc garšas
  • zaļumi – pārkaisīšanai
  • eļļa – cepšanai
  1. Uz sakarsētas un ar eļļu ietaukotas pannas liek sīki sasmalcinātu sīpolu, nelielos kubiņos sagrieztu papriku un cep, kamēr sīpoli un paprika gandrīz mīksti. Pieliek smalki sakapātu ķiploku un cep vēl apmēram 2 minūtes.
  2. Pievieno konservētos tomātus vai vidēji smalki sagrieztus svaigos tomātus. Visus samaisa un ļauj nedaudz pasautēties. Ja izmantojat svaigos tomātus, tad sautējiet, kamēr tomāti mīksti un gandrīz izšķīduši. Pievieno tomātu pastu, garšvielas un turpina sautēt vēl kādas 5 minūtes. Pagaršo un pieregulē garšu ar sāli/ pipariem/ cukuru.
  3. Tad tomātu masā ar karoti vai koka lāpstiņu izveido nelielu iedobi un liek jeb “iesit” jēlu olu. Atkarībā no pannas izmēra vajadzēs 4 – 5 olas.
  4. Pannai uzliek vāku un sautē uz nelielas uguns apmēram 5 – 8 minūtes. Olu gatavības pakāpi var noteikt pēc olas ārējā izskata – olas baltums ir sabiezējis un, pakratot pannu, dzeltenums vēl nedaudz kustās (tad būs gana mīksta ola).

    Šajā gatavošanas posmā, katram pašam ir jāizvērtē, cik ilgi tās gatavot t.i. cik šķidras olas garšo. Tā kā esmu škidro olu fane, tad cepu apmēram 5 min.

  5. Pasniedz uzreiz, pārkaisot ar zaļumiem. Ēd ar grauzdētu maizi vai pitas maizi.
9
2 043