Raibās Lieldienu olas karkade tējā

Lieldienu olu krāsošanas receptes ir ārkārtīgi daudz. Tad, kad tradicionālās krāsošanas metodes jau apnikušas, tad laiks ķerties klāt citām idejām un meklēt jaunus krāsojamos materiālus. Lai iegūtu skaisti raibas Lieldienu olas, es tā vāru karkade (Hibiscus) ziedlapu tējā. Sanāk tādas tumši zilas.

Krāsas intensitāte būs atkarīga no tā, cik ilgi olas tiks turētas ūdenī. Es parasti turu gana ilgi (visbiežāk atstāju katliņā uz nakti). Karkade tēja ir laba alternatīva gadījumā, ja gribās nokrāsot olas zilā krāsā, bet sarkanais kāposts veikalos nav atrodams.

Var izvēlēties gan baltas, gan arī gaiši brūnas olas, bet tad jārēķinās, ka krāsas intensitāte nedaudz atšķirsies.

Nepieciešams:

  • olas (baltas vai brūnas) – man bija 6 gab.
  • 60 – 70 g karkades tēja (es liku ziedlapu nevis paciņu tēju, jo ar ziedlapu tēju var dabūt skaistu rakstu)
  • 1- 1,5 litrs ūdens
  1. Katlā ieber karkade tēju, tad pielej 1 litru ūdens. Katliņu liek vārīties uz vidējas uguns. Tiklīdz ūdens sāk vārīties, tad vāra apmēram 7 – 10 minūtes.
  2. Uzmanīgi (ar ēdamkarotes palīdzību) olas ieliek katliņā tā, lai tās pilnībā ir iegremdētas ūdenī un ierušinot tējas lapu masā. Ja ir par maz ūdens, tad šajā brīdī var pievienot vēl nedaudz karsta ūdens. Olas vāra apmēram 3 – 4 minūtes. Tad noņem katliņu no uguns, uzliek vāku un atstāj olas katlā krāsoties uz vairākām stundām. Bildē redzamās olas katlā pabija apmēram 8 stundas.
  3. Lai iegūtu sev vēlamo toni, ik pa laikam var apskatīties, kādas olas ir sanākušas, paņemot no katla ārā kādu no olām. Ja zilais tonis apmierina, droši var ņemt ārā – kaut vai pēc 3 stundām.

    Tā kā olas krietnu laiciņu atradīsies karstajā ūdenī, tad tās būs ļoti cieti vārītas. Ja tomēr gribi mīkstākas olas un izvairīties no olu pārvārīšanas, tad tējā var likt jau iepriekš novārītas olas tādā cietības pakāpē, kādā vēlaties.

  4. Nākamajā dienā vai pēc vēlamā stundu skaita olas uzmanīgi ņem ārā. Nenosusina un neberž, bet ļauj pašām nožūt, ļaujot krāsai labāk “pieķerties” čaumalām.
6
2 637

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.