Olu kūka Lieldienām

Lieldienām atbilstoša kūka – viegli pagatavojama, gaisīga kūka bez cepšanas, kuras dekors atgādina olas dzeltenumu, tāpēc es esmu to nosaukusi par olu kūku. Protams, to var gatavot arī citā laikā, bet Lieldienām būs tieši laikā, ja negribās neko cept.

Kūka gan nav pārāk salda, jo man negaršo ļoti saldas kūkas, tāpēc cukuru varat pievienot pēc saviem ieskatiem, vienkārši garšojot sagatavoto masu.

Kūkas pagatavošanai izmantoju kantainu 22 x 22 cm keramikas veidni. Ja jums ir lielāka, tad vienkārši palieliniet kūkai nepieciešamo sastāvdaļu daudzumu par pusi, piemēram, lieciet nevis 170 g, bet gan 250 g krēmsiera, 200 ml saldā krējuma vietā 300 ml utt.

Nepieciešams:

  • apmēram 150 g cepumi “Dāmu pirkstiņi”
  • 250 g mascarpone siers (istabas temperatūrā)
  • 170 g svaigais krēmsiers (piemēram, Kārums)
  • 200 ml saldais krējums
  • 100 g biezpiens (vēlams izvēlēties smalkāku un blīvāku nevis graudainos), man bija 9%
  • 100 – 120 g cukurs
  • 1 ēd.k. svaigi spiestas citrona sulas
  • 1 tējk. vaniļas cukurs
  •  2 bundžas (viena bundža – 410 g) konservētas aprikozes
  • 3 ēd.k. želatīns ( 2 ēd.k. krēma masai, 1 ēd.k. dekorēšanai). Es lietoju Santa Maria želatīnu, jo ar to man vienmēr izdodas.
  • 100 ml ūdens želatīna uzbriedināšanai
  1. Nelielā bļodiņā (vēlams karstumizturīgā) liek 2ēd.k.  želatīnu, pievieno 100 ml ūdens un samaisa. Atstāj uz 10 min uzbriest (vai tik ilgi, kā rakstīts uz želatīna iepakojuma).
  2. Izmantojot sietu, aprikozes izber no bundžas bļodā, lai notek sīrups. Sīrupu neizlejiet, tas būs vēl vajadzīgs! Atlasa skaistākās un stingrākās aprikozes pusītes un noliek malā dekoram. Man vajadzēja 12 gab., bet skaits var atšķirties no kūkas formas izmēra.

Krēms un kūkas kārtošana.

  1. Ņem izvēlēto formu.

    Es izmantoju 22 x 22 cm keramikas formu, bet var, protams, ņemt arī apaļu. Ja izmantojat metāla formu, noteikti izklājiet to ar cepamo papīru – kā apakšu, tā arī malas.

  2. Formas apakšā liek dāmu pirkstiņus kā kūkas pamatu (vienā kārtā), cieši vienu pie otra. Tad ņem nedaudz (apmēram 50 ml) aprikožu konservu sīrupu un pārslaka visiem cepumiem, līdz visi cepumi ir kaut nedaudz apslacīti.
  3. Kādas 6 – 8 aprikožu pusītes, kas nav bijušas derīgas dekoram, sagriež nelielos kubiņos un pārber pāri cepumu kārtai vienmērīgā slānī. Šis soli kūkas pagatavošanā nav obligāts. Pāri palikušās aprikozes var izmantot citiem nolūkiem vai apēst tāpat.
  4. Bļodā liek mascarpone, krēmsieru (abi istabas temperatūrā), biezpienu, citrona sulu un cukuru. Saputo un pagaršo. Ja šķiet, ka vajag saldāku, pievieno vēl. Tad pielej klāt saldo krējumu un puto 1 – 1,5 minūtes, kamēr masa kļūst biezāka un viendabīga.
  5. Uzbriedušo želatīnu liek uz ļoti mazas uguns un lēni, bet nepārtraukti maisot, izkausē. Tiklīdz masa ir šķidra, ņem nost no uguns. Nekādā gadījumā neļaujiet tam uzvārīties, jo tad želatīns zaudēs savas cietināšanas īpašības. Tajā pašā bļodā, kur ir izkausētais želatīns, ieliek vienu ēdamkaroti krēma masas un kārtīgi samaisa. Tad šo sagatavoto želatīna masu lēnām pielej klāt kopējai krēma masai, to aktīvi un kārtīgi maisot.
  6. Sagatavoto masu lej pāri cepumu kārtai un izlīdzina (ir svarīgi, lai krēms būtu izlīdzināts vienmērīgi, jo tad želeja labāk izskatīsies uz kūkas). Liek virsū aprikožu pusītes vienādā attālumā vienu no otras tā, lai to varētu ērti sagriezt vēlamās porcijas izmēros.
  7. Ieliek ledusskapī uz 20 – 30 min, lai masa sāk sastingt.

Želejas kārta.

  1. Kamēr kūka ledusskapī, tikmēr gatavo želeju dekorācijai. Vajadzēs 200 ml aprikožu sīrupa, kas ir palicis pāri no aprikozēm. Bļodiņā liek 1 ēd.k. želatīna, pielej 100 ml aprikožu sīrupu, samaisa un ļauj uzbriest apmēram 10 min. Tad, tāpat kā iepriekš, izkausē to uz pavisam mazas uguns. Ņem nost un pievieno atlikušos 100 ml sīrupa. Visu samaisa un lej uz jau nedaudz sacietējušās kūkas krēma.
  2. Liek atpakaļ ledusskapī vislabāk uz nakti (vai vismaz 6 stundām), lai visas garšas savā starpā labāk sasūcas un krēms pietiekami sastingst.

PRIECĪGAS LIELDIENAS!

18
1 893

6 Komentāri

  1. Andris 30/08/2021 at 21:34

    Forša kūka. Man iepatikās ļoti. Paldies! Aizsūtīju sievai, viņai patīk gatavot.

    Atbildēt
    1. lienegatavo 03/09/2021 at 08:51

      Liels prieks, ka iepatikās! 🙂 Gaidīšu ziņas, kā sievai izdevās kūka 😉

      Atbildēt
  2. Estere 08/04/2022 at 15:17

    Vai aprikožu vietā var izmantot ko citu?

    Atbildēt
    1. lienegatavo 08/04/2022 at 15:37

      Lai izskatītos pēc olas, tad vēl var mēģināt ar konservētiem persikiem. Tie gan parasti ir lielāki un garšas ziņā nedaudz atšķiras, bet es domāju, ka mēģināt noteikti var!

      Atbildēt
  3. Inese 09/04/2023 at 13:02

    Pamēģināju. Sanāk diezgan trekna garša. Maskarpone, krēmsiers, saldkrējums un 9% biezpiens viss kopā ir par traku. Iesaku no kaut kā atteikties un palielināt citrona sulas daudzumu. Pamatne bija laba.

    Atbildēt
    1. lienegatavo 10/04/2023 at 18:37

      Paldies par komentāru! Droši varat izmēģināt citās proporcijās, lai pielāgotu savai gaumei – likt mazāk saldā krējuma vai aizstāt daļu (vai pilnībā) krēmsieru ar biezu bezpiedevu jogurtu 😉 Jāsaka gan, ka man un manējiem, kuriem devu testēt, kūka šādā izpildījumā ļoti garšoja.
      P.S. Citronu sulu var pievienot nedaudz vairāk, tas gan.

      Atbildēt

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.