Zilās Lieldienu olas

Lieldienu olas katrās mājās tiek krāsotas citādāk, bet vai zināji, kā olas nokrāsot zilas? Mūsu mājās Lieldienās olas krāso, izmantojot dažādus dabas materiālus. Klasiski – sīpola mizas, pirmās koku lapas, egļu zariņus un vēl visu ko, kas atrodams dārzā vai parkā. Pagājušajā gadā gribēju izmēģināju jaunu krāsošanas metodi un ieguvu burvīgas, zili raibas olas. Man tik ļoti iepatikās, ka šogad krāsošu atkal!

Lai iegūtu zilas olas, krāsošanā tiek izmantots svaigs sarkanais kāposts. Tā kā olām ir vajadzīgs laiks, lai iegūtu skaistu zilo toni, tad šādā metodē vārītas olas ir jāgatavo iepriekšējā dienā un jāatstāj ievilkties uz 8 – 12 stundām vai, vienkārši sakot, pa nakti.

Nepieciešams:

  • 10 baltas olas*
  • aptuveni 1 – 1,5 kg sarkanais kāposts
  • aptuveni 1,5 litri ūdens
  • 1 ēd.k. etiķis
  1. Sarkano kāpostu vidēji smalki sagriež un liek palielā katlā. Pielej ūdeni tā, lai tas nedaudz pārklāt kāpostus, pielej etiķi. Masa izskatīsies kā pabiezs kāpostu sautējums.Visu vāra, kamēr ūdens sāk burbuļot. No šī brīža vāra apmēram 30 min uz mazas uguns.
  2. Tad uzmanīgi liek iekšā olas, ierušinot kāpostu masā tā, lai tās ir vienmērīgi un no visām pusēm pārklātas ar kāpostu masu. Tad nogriež uguni un atstāj katlu ar olām atdzist uz 12 stundām vai vienkārši – uz nakti.

    Tā kā olas krietnu laiciņu atradīsies karstajā ūdenī, tad tās būs ļoti cieti vārītas. Ja tomēr gribi mīkstākas olas un izvairīties no olu pārvārīšanas, tad kāpostu virumā var likt jau iepriekš novārītas olas tādā cietības pakāpē, kādā vēlaties.

  3. Jo ilgāk tur novārījumā, jo košāk zilas tās paliek, tāpēc kāpostu novārījumā olas var turēt līdz pat 14 stundām. Lai iegūtu sev vēlamo zilo toni, ik pa laikam var apskatīties, kādas tās ir sanākušas, paņemot no katla ārā kādu no olām. Ja zilais tonis apmierina, droši var ņemt ārā – kaut vai pēc 3 stundām.
  4. Nākamajā dienā vai pēc vēlamā stundu skaita olas uzmanīgi ņem ārā (nenosusina, bet ļauj pašām nožūt) un priecājas par raibi zilajām olām 🙂
  5. Bildēs redzamās olas ir nostāvējušas kāpostu vārījumā apmēram 12 stundas, kas ir gandrīz maksimāli zilais tonis, ko var iegūt šādā veidā krāsojot olas.

*parasti es olas iegādājos pie vietējiem zemniekiem vai arī veikalos skatos uz tām olām, uz kurām ir uzdrukāts cipars 0 vai 1. Ko tas nozīmē? Uz katras olas ir uzdrukāts kods – pirmais cipars norāda dējējvistu turēšanas metodi. Jo tas ir mazāks, jo labvēlīgākos apstākļos vista dzīvojusi. Cipars 0 – olas nāk no bioloģiskas saimniecības.  Cipars 1 – brīvās turēšanas apstākļos dētas olas.

15
3 874

1 Komentārs

  1. Pingback: Raibās Lieldienu olas karkade tējā - Liene Gatavo - Mana garšu pasaule

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.