Zaļas Lieldienu olas

Vēl viens Lieldienu olu krāsošanas veids, kur var izmantot dabiskas izejvielas –  kurkumas pulveris un karkade tēja. Šādā kombinācijā sanāk zaļas olas. Uzreiz gan gribu teikt, ka tās nebūs koši vai spilgti zaļas, tās vairāk būs meža un sūnu zaļas. Šogad šādā veidā olas krāsoju pirmo reizi un jāsaka, ka baltās olas tomēr šai metodei derēs labāk.

Zaļais tonis ir atkarīgs no tā, cik daudz karkade tēja tiks pievienota. Ja pieliksiet mazāk, tad olu tonis būs gaišāk zaļš.

Starp citu, novērojumi liecina, ka tas, cik skaisti un intensīvi nokrāsojas olas ar šādiem dabīgiem materiāliem, ir atkarīgs arī no olas čaumalas t.i. no tā, vai olas tiek “saražotas” zemnieku vistu kūtī vai vistu fabrikā.

Nepieciešams:

  • 6 – 8 baltas olas
  • 1 ēd. k. (ar nelielu kaudzi) kurkuma
  • 3 – 6 ēd.k. karkādes tēja (ziedlapu nevis paciņu tēja)
  • apmēram 1 litrs ūdens
  1. Katlā ielej ūdeni un pievieno karkade tēju un ieber  kurkumu. Katliņu liek vārīties uz vidējas uguns. Tiklīdz ūdens sāk vārīties, tad vāra apmēram 10 minūtes.
  2. Uzmanīgi (ar ēdamkarotes palīdzību) olas ieliek katliņā tā, lai tās pilnībā ir iegremdētas ūdenī. Ja ir par maz ūdens, tad šajā brīdī var pievienot vēl nedaudz karsta ūdens. Olas vāra apmēram 3 – 4 minūtes. Tad noņem katliņu no uguns, uzliek vāku un atstāj olas katlā krāsoties uz vairākām stundām. Bildē redzamās olas katlā pabija visu nakti.
  3. Lai iegūtu sev vēlamo toni, ik pa laikam var apskatīties, kādas olas ir sanākušas, paņemot no katla ārā kādu no olām. Ik pa laikam ir vēlams apskatīties, vai visas olas ir pilnībā iegremdētas ūdenī. Ja nav, tad tās pagroza, lai krāsojums no visām pusēm būtu vienmērīgs.
  4. Ja olu tonis apmierina, droši var ņemt ārā – kaut vai pēc 3 – 4 stundām.
  5. Nākamajā dienā (ja atstāj olas katliņā uz nakti) vai pēc vēlamā stundu skaita olas uzmanīgi ņem ārā. Olas nenosusina un neberž (var tikai nedaudz noskalot), bet ļauj pašām nožūt, ļaujot krāsai labāk “pieķerties” čaumalām.
4
1 391

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.