Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām

Klasiska pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām, kas īpaši piemērota sezonas aukstajā laikā. Bērnībā bieži ēsta un man ļoti garšoja. Receptes šai zupai ir dažādas un, kā jau katrā ģimenē, pagatavošanas knifi mēdz atšķirties.

Manā bērnībā gan visbiežāk zupā tika izmantotas 8 – 12 stundas ūdenī izmērcētas pupiņas, kas tika vārītas kopā ar gaļu, kas, manuprāt, ir labāks variants un būs tuvāks tam, kas ēsts manā bērnībā. Taču tagad visbiežāk izmantoju konservētas pupiņas, jo tā šo zupu var ātrāk pagatavot.

Nepieciešams (3 litru ietilpības zupas katlam):

  • 500 – 600 g žāvētas cūkgaļas ribiņas
  • 2 vidēji burkāni
  • 3 – 4 vidēji kartupeļi
  • viena 400 g bundža jeb 240 g baltas vai sarkanas konservētas pupiņas, bet var izmantot arī vārītas pupiņas
  • 1 liels sīpols
  • 1 lauru lapa
  • 1 neliela sauja (1 – 2 ēd.k.) miežu putraimu
  • sāls pēc nepieciešamības
  1. Ribiņas liek katlā un pārlej ar aukstu ūdeni. Uzvāra uz lielas uguns. Ja veidojas putas, tad tās noņem. Uguni nedaudz samazina, pieliek klāt 1 laura lapu un veselu sīpolu (ar visu mizu, bet ar nogrieztu saknīti) un uz vidējas uguns vāra apmēram 40 – 50 minūtes vai kamēr gaļa viegli atdalās no kaula.
  2. Ribiņas, sīpolu un lauru lapu izņem no katla un katlā ieber iekšā sauju vairākkārt noskalotus miežu putraimus un vāra apmēram 15 minūtes.
  3. Kamēr tie vārās, no katla izņemto gaļu atdala no kauliem un sagriež nelielos, kumosa izmēra gabalos.
  4. Tad zupai pievieno ripiņās sagrieztus burkānus un pēc apmēram 5 – 7 minūtēm pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus. Vāra, kamēr dārzeņi ir pusmīksti un pievieno konservētas pupiņas, kurām noliets liekais šķidrums, kā arī liek klāt sagriezto gaļu. Vāra visu, kamēr dārzeņi mīksti (bet ne pārāk mīksti un izšķīduši!)
  5. Noteikti atstāj 15 – 20 minūtes zupai pastāvēt, lai garšas labāk sadraudzējas savā starpā. Ja nepieciešams, pievieno sāli, jo žāvētās ribiņas visbiežāk jau pašas ir sāļas.
  6. Ja zupa šķiet pārāk bieza, tad pielej klāt verdošu ūdeni un pieliek sāli, ja tas nepieciešams.
4
213

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.