Kakao krēms ar ogu ķīseli

Ja domā, ka gardu desertu var pagatavot tikai no saldā krējuma, tad maldies 🙂 Tāpēc piedāvāju pagatavot šo vienkāršo desertu – kakao krēms ar ogu ķīseli. Krēms tiek gatavots no skābā krējuma, kuram pievienots cukurs. Mums šādu kakao krēmu ik pa laikam pasniedza skolas pusdienās. Tāpēc gribās teikt- kakao krēms kā bērnībā!

Ļoti viegli gatavojams ēdiens, izmantojot praktiski jebkurā veikalā nopērkamas sastāvdaļas. Deserta saldumu var pielāgot katra vēlmēm un gaumei. Lai baudītu desertu, vajadzēs apbruņoties ar pacietību, sagaidot, kamēr ķīselis atdziest un kakao krēms sastingst (vismaz pāris stundas).

Nepieciešams:

Kakao krēmam:
  • 900 g skābais krējums (es ņemu ar 20 vai 25% tauku saturu)
  • 100 – 150 g cukurs (vai pēc garšas)
  • apmēram 6 – 7 ēd. k. kakao pulveris
  • 3 – 3,5 ēd.k. (20 – 25 g) želatīns + 100 ml auksts ūdens želatīna uzbriedināšanai
Ķīselim:
  • 1 litrs ūdens
  • 150 g svaigas dzērvenes (es izmantoju savvaļas jeb purva dzērvenes) vai citas sarkanas ogas pēc izvēles
  • 4 – 5 ēd.k cukurs (vai pēc garšas)
  • 3 ēd.k. kartupeļu ciete + 100 ml auksts ūdens kartupeļu cietes šķīdināšanai.
  1. Tātad ir 2 krēma pagatavošanas varianti. Viens ir vienkārši samaisīts, bet otrs ir saputots.
  2. Iesākumā mazā bļodiņā ieber želatīnu (20 g – samaisītajai versijai vai 25 g saputotajai versijai), pielej ūdeni, samaisa un atstāj uzbriest (apmēram 10 min).
    1. Samaisītā versija. Lielā bļodā liek skābo krējumu, pievieno cukuru un visu samaisa ar karoti vai putojamo slotiņu, līdz cukurs gandrīz izkusis. Tad pievieno izsijātu kakao un vēlreiz visu samaisa, kamēr masa vienmērīgi viendabīga. Šādā veidā gatavots krēms būs blīvāks nekā otrā variantā gatavotais (sk. tālāk).
    2. Saputotā versija. Lielā bļodā liek skābo krējumu, pievieno cukuru un visu puto ar mikseri, līdz masa kļuvusi gaisīgāka un palielinājusi apjomu (apmēram 5 min). Tad pievieno izsijātu kakao un turpina putot masu, kamēr tā kļūst vēl gaisīgāka un apjomīgāka (vēl kādas 5 min). Šāds krēms būs gaisīgāks (tāds, kāds ir fotogrāfijās).
  3. Uzbriedušo želatīnu izkausē karstā ūdens peldē un lēnām pievieno sagatavotajai krēma masai, to visu laiku diezgan aktīvi maisot.
  4. Kad tas izdarīts, gatavo masu liek lēzenā traukā, vienmērīgi izlīdzina un liek ledusskapī sastingt.
  5. Kamēr krēms ledusskapī, gatavo ķīseli. Nelielā katliņa lej ūdeni un pieber ogas. Kad ūdens sāk vārīties, tad vāra vēl apmēram 10 minūtes uz vidējas uguns, kamēr ogas pavārījušās un ūdens kļuvis sārts. Ja vēlas, var nedaudz saspaidīt ogas.
  6. Tad paņem bļodu, virs tā liek caurduri un lej iekšā sagatavoto dzērveņu sulu, tādā veidā atbrīvojoties no savārītajām ogām (ja vēlas ķīselī atstāt ogas, tad šo var nedarīt).
  7. Dzērveņu sulu lej atpakaļ katlā un liek karsēties uz nelielas uguns.
  8. Mazā trauciņā ieber kartupeļu cieti un pielej klāt 100 ml auksta ūdens. Visu kārtīgi samaisa, veidojot baltu šķidrumu.
  9. Tad dzērveņu sulu lēni maisot, smalkā strūklā pievieno ūdenī izšķīdināto kartupeļu cieti. Visu vēlreiz kārtīgi samaisa. Sula sabiezēs, veidojot ķīseli. Ķīselim ļauj “uzmest burbuli” jeb brīdī, kad tas sāk vārīties, ņem to nost no uguns un atstāj pilnībā atdzist.

Pasniegšana. Šķīvī vai bļodiņā lej nedaudz atdzesēta ķīseļa un liek gabaliņu sacietējušā kakao krēma. Labu apetīti!

20
9 390

2 Komentāri

  1. Agnese 20/02/2024 at 23:14

    Tiik garšīgi 😍 paldies,ka atgādināji šo aizmirsto gardumu.

    Atbildēt
    1. lienegatavo 21/02/2024 at 08:37

      Lūdzu! 🙂 Reizēm tās garšīgās lietas ir pavisam vienkāršas un sen aizmirstas 😉

      Atbildēt

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.