Plakani cepta vista ar citronu

Plakani cepta vista ar citronu patiesībā ir ļoti ātra un vienkārša recepte, kas noderēs kā svētku galdam, tā arī ikdienai (pusdienās vai vakariņās). Šādi gatavota vista izcepsies ātrāk un vienmērīgāk nekā vesela. Tāpēc ir liela iespēja tikt pie viscaur sulīgas vistas gaļas (jā, arī filejas).

Plakani ceptu vistu var bagātināt ar dažādām garšvielām, bet var iztikt arī tikai ar sāli un pipariem, ja citas aršas traucē, bet es silti iesaku izmantot dažādas garšvielas – kā svaigas, tā arī kaltētas, lai vistas gaļa iegūtu īpašāku garšu. Kas vēl ir super forši – tai blakus var likt dažādus dārzeņus un saknes, lai vienlaikus izceptu pilnvērtīgu maltīti.

Jāskatās, lai izvēlētie dārzeņi būtu tādi, kuriem ir aptuveni vienāds cepšanās laiks, citādāk kāds dārzenis izcepsies ātrāk, bet cits vēl nē.

Es visbiežāk kopā cepu kartupeļus, burkānus un kāļus.

Nepieciešams:

  • 1 vesela vista (1 – 1,5 kg)
  • 100 g mīksts sviests
  • 1 ēd.k. olīveļļa
  • 2 – 3 ēd.k. smalki sagriezts svaigs rozmarīns (var izmantot arī timiānu, pētersīļus vai citus zaļumus pēc izvēles)
  • 1 citrons
  •  2 – 3 vidējas ķiploka daiviņas
  • 1,5 tējk. sāls
  • 1 tējk. malti pipari (vēlams svaigi malti)
  • dažādi dārzeņi cepšanai – kartupeļi, burkāni, kāļi, rāceņi, sarkanie sīpoli vai kas nu kuram labāk garšo + nedaudz sāls un garšvielas pārkaisīšanai.
  1. Sagatavo vistu cepšana – pagriež vistu ar muguru uz augšu un ar asu nazi vai gaļas šķērēm izgriež mugurkaulu. Pagriež otrādi (ar filejas daļu uz augšu) un mazliet piespiež, lai vista būtu plakana. Ja vista vēl nav gana plakana, tad iegriež arī vistas krūšu kaulu. Vistu liek uz cepamās plāts (ja tā ir metāla, tad es to izklāju ar cepamo papīru).
  2. Mīkstam sviestam pieliek klāt smalki sakapātus zaļumus, uz smalkās rīves vai ķiplokspiedē smalcinātu ķiploku, 1/2 tējk. sāls un 1/2 tējk. piparu, uz smakas rīves rīvētu citrona mizu (no pus citrona), kā arī 1 ēd.k. olīveļļas un 1 ēd.k. svaigi spiestas citrona sulas. Visu kārtīgi samaisa.
  3. Vistu no abām pusēm ierīvē ar atlikušo sāli (1 tējk.) un pipariem (1/2 tējk.). Tad 2/3 no sagatavotā sviesta maisījuma iesmērē zem vistas ādas – fileju un stilbiņu daļā, pēc tam sviesta maisījumu nedaudz izlīdzinot. Atlikušo sviesta daļu iesmērē vistas ārpusē.
  4. Ap vistas cepeti liek dažādus sagrieztus dārzeņus – pārkaisa ar garšvielām. Taukvielas es nelieku, jo tās būs gana daudz no kūstošā sviesta.
  5. Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 210 C grādos apmēram 40 – 45 min. vai kamēr filejā un šķiņķīšos gaļas iekšējā temperatūra ir 75 – 80 C grādi. Ja mājās termometra nav, tad brīdī, kad cepšanās laiks ir gandrīz pagājis, tad ar asu nazi pavisam nedaudz caurdurot ādu pie kājas locītavas un viegli piespiež. Ja ārā iztek dzidrs vai zeltains  šķidrums, tad vista ir gatava.

    Pēc pirmajām 20 minūtēm cepto vistu pārslaka ar pannā izkusušajām taukvielām, kā arī samaisa dārzeņus.

  6. Kad vista gatava, to izņem no krāsns, vēlreiz pārslaka ar izkusušajām taukvielām un apmēram 10 min vai nedaudz ilgāk atstāj atpūsties. Ja strauji neatdzistu, var pārklāt ar foliju, bet nav obligāti.

PADOMS. No vistas izgriezto mugurkaulu un arī vistas karkasu no cepeša var izmantot vistas buljona vārīšanai.

5
400

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.