Baltvīnā cepta vista

Man ļoti patīk cepeškrāsnī gatavot ēdienu, jo ar nelielu laika ieguldījumu var iegūt patiesi gardas vakariņas vai pusdienas visai ģimenei. Šajā reizē ir pienākusi kārta vistai. Tātad piedāvājumā – vesela baltvīnā cepta vista.

Šādā veidā vistu cepu pirmo reizi un jāteic – izdevās ar pirmo reizi un es biju sajūsmā, jo vista bija ļoti sulīga un garda. No tā mazumiņa, kas palika pāri no ceptās vistas, nākamajā dienā uztaisīju gardus dārzeņu un vistas gaļas salātus.

Nepieciešams:

  • 1 vesela vista (apmēram 2 kg)
  • 1 citrons
  • 4-5 svaiga timiāna zariņi
  • 50 g mīksts sviests
  • 170 ml sausais baltvīns
  • 2 lauru lapas
  • 1 tējk. olīveļļa
  • sāls, svaigi malti pipari
  1. Kamēr gatavojat vistu, ieslēdziet cepeškrāsni un uzkarsējiet to līdz 200C grādu temperatūrai.
  2. Noskalo vistu, nosusina. Paņem pāris timiāna zariņus un pabāž zem vistas ādas. Lauru lapas un 2 timiāna zariņus pilda vistas vēderā. Tad ņem mīkstu sviestu un vairākās vietās pabāž zem vistas ādas.
  3. Citronu pārgriež uz pusēm. Vienu pusi citrona sulas spiežot pārslaka pāri vistai. Izspiesto citronu ieliek vistas vēderā. Vistu pārslaka ar eļļu (eļļa palīdzēs pielipt garšvielām) un no visām pusēm pārkaisa ar sāli un pipariem un kārtīgi ierīvē vistu.

    Ja vēlas (bet nav obligāti) citronam uz smalkas rīves norīvē miziņu (apmēram 1/2 vai 1 tējk.) un kopā ar sāli un pipariem to ierīvē vistā.

  4. Tad vistu liek cepamajā traukā . Traukā ielej baltvīnu, ieliek timiāna zariņu un šķēlītēs sagrieztu otru citrona pusi (pāris šķēlītes ievieto vistai zem spārniem jeb padusēs).
  5. Tagad cepšana. Vistu liek uz viena sāna un cep sakarsētā cepeškrāsnī 20 min. Tad izņem ārā un uzmanīgi pagriež uz otriem sāniem, cep vēl 20 min. Tad ņem ārā vēlreiz, samazina cepšanās temperatūru līdz 180 grādiem un pagriež ar krūtiņu uz augšu un cep 20 – 30 minūtes vai kamēr vista ir kļuvusi zeltaini brūna. Galvenais nepārcept, tad gaļa būs sausa. Tāpēc šajā etapā vistu vajag pieskatīt, jo kā zināms, katrai cepeškrāsnij ir savas cepšanas īpatnības.
  6. Vistu izņem no krāsns un pārklāj ar foliju un ļauj atpūsties 10 – 15 minūtes. Izveidojušos sulu no cepeša var izmantot kā mērci. Labu apetīti!

* receptei iedvesmojos no žurnāla “Fabulous Food”.

4
285

1 Komentārs

  1. Endijs 07/02/2014 at 16:41

    Tieši manā dzimšanas dienā ielikta recepte.

    Atbildēt

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.