Man ļoti garšo lēcas. Lēcu sautējums ar saulē kaltētiem tomātiem ir tapis, iedvesmojoties no risotto pagatavošanas pamatprincipiem. Ja ir iespējams, tad vislabāk izmantot pašu gatavotu dārzeņu buljonu, jo tas ēdienam piešķir īpaši izteiksmīgu garšu.
Ar lēcām ir tā- tās ir ļoti dažādas un tāpēc šim ēdienam izmantoju tieši sarkanās lēcas, kas tik ātri nešķīst un neveido biezputru. Bet, ja vēlas, tad sautējumam var izmantot arī citas lēcas (informācijai- brūnās lēcas mēdz ātri izšķīst, ja kaut mazliet pārsniedz gatavošanas laiku).
* recepte tapusi sadarbībā ar recepšu žurnālu “Mājas virtuve”
Nepieciešams:
- 300 g sarkanās lēcas
- 1 vidējs sīpols
- 2 ķiploka daiviņas
- 100 ml sausais baltvīns
- 5- 7 gab. saulē kaltēti tomāti eļļā (var nopirkt Rimi veikalos)
- apmēram 700 ml karsts dārzeņu buljons (vai vairāk)
- olīveļļa cepšanai
- sāls- pēc garšas
- Ņem dziļu pannu, uzkarsē nelielu daudzumu eļļas, kurā apcep ļoti sīku sagrieztus sīpolus un ķiplokus. Cep līdz tie ir mīksti (galvenais nepārcept, lai tie nebūtu brūni). Kad sīpoli un ķiploki ir mīksti, pannā ber lēcas un nedaudz apcep ik pa laikam tās apmaisot (apmēram pāris minūtes), tad pielej baltvīnu. Ļauj visam mazliet sautēties un vīnam izgarot.
- Pēc tam lej klāt pusi karsta buljona, smalki sagrieztus kaltētos tomātus un sautē uz vidējas uguns.
- Sautēšanas laikā ik pa laikam pievieno buljonu, kamēr lēcas mīkstas.
- Ja buljons ir izbeidzies, tad to var aizvietot ar karstu ūdeni. Ja nepieciešams, pievieno sāli. Gatavs!
223