Karameļu mērce

Īsti gan nezinu kā pareizi to saukt- karameles vai karameļu mērce. Pieņemsim, ka daudzskaitlī.  Tātad, dāmas un kungi, piedāvājumā klasiska karameļu mērce 🙂

Pašiem pagatavot karameles mērci ir pavisam vienkārši.

Vienīgais – ir jāievēro visi drošības pasākumi, jo kausēts cukurs ir ļoti ĻOTI karsts – var apdedzināties. Bet, ja visu dara uzmanīgi un pārdomāti, tad nekādu problēmu nav.

Tikko pagatavota mērce ir pietiekami šķidra, lai to viegli varētu pārliet pāri, piemēram, saldējumam vai kādai kūkai. Glabājot ledusskapī, tā mazliet sacietē. Ja vēlas to atkal šķidru, tad droši to var izdarīt, ieliekot trauku karstā ūdens peldē.

Nepieciešams:

  • 85 g sviests
  • 210 g cukurs
  • 125 ml saldais krējums
  1. Katlā ieber cukuru un liek to karamelizēties uz mazas uguns, ik pa laikam sakratot, lai cukurs vienmērīgi izkūst. Esiet pacietīgi un NEMAISIET! Galvenais NEPIEDEDZINĀT cukuru, jo tad karameles masa būs rūgta un neēdama! Tad, kad cukurs ir gandrīz izkusis – tas ir kļuvusi medaini gaiši brūna, noņemiet to no uguns. Ja ir palicis kāds pavisam neliels daudzums cukura, tas izkusīs pats, jo cukurs ir ļoti karsts. Šajā brīdī var pavisam nedaudz pamaisīt izkusušo cukuru (kad tas viss principā ir gandrīz šķidrs).
  2. Kad cukurs izkusis, noņem katliņu no uguns un pievieno sviestu. UZMANĪGI- masa sāks burbuļot! Un tad tikpat uzmanīgi ar metāla putu slotiņu visu samaisa. Kad tas izdarīts, pievieno saldo krējumu un visu kārtīgi samaisa, līdz masa ir viendabīga. Gatavs!
  3. Šo mērci esmu lietojusi gan kūkām, gan karameles saldējuma pagatavošanai.
4
626

11 Komentāri

  1. Aelita Murzica 30/10/2013 at 21:00

    Labvakar!Jusu blogu uzgaju pavisam nejausi,,googlejot,,mekledama veja kukam recepti.Un te ari ieraudziju recepti karamelu mercei,par ko tiesi pirms paris dienam sapnoju 🙂 Daudz jaukas un interesantas receptes,paris pat pierakstiju.Noteikti te ielukosos biezak!(atvainojos par garumzimem,manam laptopam tas nav) Aelita no Irijas.

    Atbildēt
  2. Ana 09/02/2014 at 18:07

    Karamele izskatās tāda pati kā bildē? Jab bilde ir no citiem resursiem?

    Atbildēt
      1. Ana 15/02/2014 at 20:13

        Tad noteikti pamēģināšu uztaisīt, izskatās labi 🙂

        Atbildēt
  3. atis 27/04/2014 at 13:39

    vai saldā krējuma vietā pienu var likt?

    Atbildēt
    1. lienegatavo 29/04/2014 at 18:02

      Godīgi sakot neesmu mēģinājusi, bet internetā atradu, ka mēdz taisīt arī ar pienu vai pienu un saldo krējumu (pusi uz pusi). Pieļauju, ka karameļu mērce tad varētu būt šķidrāka

      Atbildēt
  4. ilzīte 06/11/2015 at 21:51

    Paldies, Lienīt!
    Ideāla karameles/karameļu mērce! 😉

    Atbildēt
  5. Pingback: Pirkt veikalā vai gatavot pašiem? - Liene Gatavo

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.