Pirkt veikalā vai gatavot pašiem?

“Nu šis Tev ir izdevies kā veikalā!”, dažkārt nākas dzirdēt šādus komplimentus (kas ir pilnīgi ok), īpaši no cilvēkiem, kuri paši mājās bieži negatavo ēst vai arī pārsvarā ēd ārpus mājām, vai mēdz iegādāties jau gatavus ēdienus.

Iemesli tam, kāpēc cilvēki izvēlas kaut ko iegādāties jau gatavu var būt visdažādākie. Ļoti bieži tas ir laika trūkums, īpaši, ja ir mazi bērni, vai, būsim godīgi, ne visiem patīk gatavot. Un es it nemaz nevienu nenosodu, jo katram ir savas prioritātes un dzīves dinamika. Taču es ceru, ka šajā rakstā minēto ideju apkopojums iedrošinās vismaz tos, kuriem kaut nedaudz patīk gatavot, iedrošinās vismaz pamēģināt.

Un vēl – šis raksts nebūs par mājās ceptajām kūkām, maizi, pašu marinētu gaļu vai ievārījumiem (jā, to visu arī varam gatavot paši), bet gan par “gataviem” produktiem kā, piemēram, vaniļas cukurs vai riekstu piens, ko veikalā var nopirkt safasētus pakās vai paciņās, un vēl citiem, kuri šķiet ļoti laikietilpīgi un sarežģīti gatavojami.

Mūsu brīvais laiks ir ļoti vērtīgs un ēst gatavošana prasa laiku, bet šoreiz es negribētu to uzsvērt, jo svarīgākā, manuprāt, visā šajā “paša gatavots” procesā ir viena lieta – tu skaidri zini, kādas sastāvdaļas izmanto un pagatavotajā nebūs nekā lieka.

Protams, daudzus noteikti interesēs arī finansiālais aspekts, vai šādi gatavojot var ietaupīt. Jā, dažas lietas noteikti būs lētāk, vismaz nedaudz lētāk nekā veikalā, taču izmaksas ir atkarīgas no izmantotajiem produktiem.

Bet nu par visu pēc kārtas.

Saldummīļiem.

Lazdu riekstu krēmsMans jaunākais veikums ir Nutella jeb lazdu riekstu krēms, kuru jau ir pamēģinājuši vairāki saldumu mīļotāji un atzinuši par ļoti labu, kā teikt, pilnīgi kā veikalā 😀

Tad vēl karameles mērce, kas saldējumu sezonā varētu būt iecienīta. Piedāvājumā klasiskā un vegānā karameles versija.

Ja mēdz gatavot saldumus – kūkas, cepumus, arī ievārījumus, tad noteikti ieteiktu pagatavot vaniļas cukuru, kā arī vaniļas ekstraktu.

Vaniļas cukura recepti aizguvu no Jamie Oliver grāmatas un tā sastāvā ir tikai cukurs un vaniļas pāksts. Esmu piefiksējusi, ka veikalos ir diezgan grūti atrast kvalitatīvu vaniļas cukuru, jo visbiežāk tur manīsiet tikai vanilīna cukuru un vanilīnam kopīga ar vaniļu ir tikai vārda pirmā puse.

Informācijai – vanilīns ir vaniļas aizstājējs, sintētiska viela ar daudz asāku smaržu un garšu nekā vaniļai un to itin viegli var pārdozēt, tādejādi padarot galaproduktu rūgtu.

Piena produkti.

Man gan padomā vēl daži eksperimenti ar piena produktiem, bet tas, ko esmu izmēģinājusi ir jogurts, kā arī dažādi riekstu pieni , kas šobrīd ir īpaši populāri. Jāsaka gan, ka gatavojot šos pienus jeb (kā man tos tomēr gribētos saukt) riekstu dzērienus pašiem, sanāks krietni ietaupīt. To sapratīsiet, kad kaut vienu reizi pagatavosiet “pienu”.

Vai gribat zināt kā mājās pagatavot mascarpone sieru? Es gribu pamēģināt! Tāpēc, ja ir kādi ieteikumi, ko man pagatavot, laipni lūgti rakstīt idejas komentāros.

11
517

2 Komentāri

    1. lienegatavo 21/07/2020 at 13:06

      Man arī tā šķiet! 🙂

      Atbildēt

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.