Paštaisīta majonēze

Paštaisīta majonēze – ēdiens, ko pavisam vienkārši var pagatavot katrs pats un tas patiešām ir ļoti, nu ļoti vienkārši, īpaši, ja ievēro pāris pamatnoteikumus un rūpīgi seko līdzi gatavošanas knifiem. Un jā – klasiskā majonēzes receptē tiek izmantoti jēli olu dzeltenumi, tāpēc ir svarīgi izvēlēties kvalitatīvas olas, lai nebūtu nekādu nepatīkamu pārsteigumu.

Lai sanāktu garšīga majonēze, ir svarīgi izvēlēties tādu eļļu, kas pašam vislabāk garšo. Es izvēlos ļoti maigu extra virgin olīveļļu. Eļļas ar izteiktu garšu, piemēram, rūgtenas extra virgin olīveļļa vai saulespuķu eļļa nederēs, ja vien tā nav tava iecienītākā eļļa.

Nepieciešams:

  • 2 olu dzeltenumi (vēlams kvalitatīvas un labas lauku olas)
  • 150 – 200 ml maiga extra virgin olīveļļa vai kāda cita neitrālas garšas eļļa. Var droši likt klāt vairāku veidu eļļas (es piemēram mēdzu likt olīveļļu un mazliet mandeļu eļļu)
  • 1  – 2 tējk. sinepju pulveris vai Dižonas sinepes (Latvijā ražotās maigās sinepes neiesaku izmantot)
  • 1 – 2 tējk. citrona sula vai baltvīna etiķis (var mēģināt arī ābolu etiķi)
  • sāls un pipari pēc garšas
  • ja vēlas, var pievienot vēl citas garšvielas, piemēram, ķiploku pulveri, kādus zaļumus
  1. Traukā vai bļodā ar augstām malām liek olu dzeltenumus, pievieno sinepju pulveri, citrona sulu vai etiķi un ar putojamo slotiņu (lēnāks process) vai mikseri (ātrāks process) nedaudz saputo.
  2. Tad pavisam lēnā strūklā vai burtiski pa pilieniem pašā putošanas sākumā liek olu masai klāt eļļu, turpinot putot majonēzi, katru pielieto eļļas daudzumu pilnībā iestrādājot masā. Eļļu pievieno tik daudz, kamēr tā ir tik bieza, cik vēlies. Jo vairāk eļļas pievienosi majonēzei, jo biezāka tā būs.

    Ja masa kļūst pārāk bieza, tad var pievienot pavisam nedaudz vārīta, atdzesēta ūdens vai citrona sulas.

  3. Gan ir sasniegta vēlamā konsistence, pievieno sāli un citas garšvielas, ja tādas lieto. Garšas balansam var pievienot arī šķipsnu cukura. Vēlreiz visu samaisa vai saputo. Ja gribās pikantāku majonēzi, tad var pielikt vēl nedaudz sinepju pulveri. Un viss – majonēze gatava!
  4. Majonēzi liek slēgtā traukā, piemēram, burciņā, uzglabā ledusskapī un izlieto 5 dienu laikā.
9
2 658

2 Komentāri

  1. Pingback: Bietēs marinētas olas - Liene Gatavo

  2. Pingback: Olu un avokado salātu maizītes - Liene Gatavo - Mana garšu pasaule

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.