Lieldienas ir tas laiks, kad olas tiek ēstas vairāk kā ikdienā. Bet ko darīt, ja pēc svētkiem vārīto olu ir vairāk kā uzreiz var apēst? Tad ir viens vienkāršs variants – piemēram, bietēs marinētas olas, kas piešķir olām skaisti rozā krāsu. Pēc tam tās var pildīt, ēst kā uzkodas vai arī izmantot, piemēram, salātos. Izskatās ļoti skaisti!
Lai olas iegūtu skaisti sārto krāsu, olām ir jāmarinējas vēsā vietā 1 – 2 dienas. Ledusskapī var uzglabāt līdz 1 mēnesim.
Nepieciešams (0,5 l burkas tilpumam):
- 4 – 5 cieti vārītas olas
- 1 neliela vārīta biete
- Marinādei:
- 150 ml ūdens
- 80 – 100 ml ābolu vai baltvīna etiķis
- 1 – 2 tējk. cukurs
- 1 tējk. smalkā sāls
- 1 lauru lapa
- 1 tējk. sinepju sēklas
- dažādas garšvielas (mans variants) – 4 līdz 5 krustnagliņas, 5 smaržīgie pipari un pustējkarote melnie pipari.
- Puslitra burciņā pamīšus liek veselas olas bez čaumalām un nelielos gabalos sagrieztu bieti.
- Māra marinādi. Nelielā katliņā lej ūdeni, pievieno etiķi, sāli, cukuru un garšvielas. Visu vāra apmēram 3 min. Pagaršo un pieregulē garšu, pievienojot etiķi, sāli vai cukuru. Marināde būs stipra un tai ir jābūt diezgan stiprai, jo sadraudzējoties ar produktiem, tā būs krietni maigāka.
- Gatavo marinādi lej virsū sagatavotajā burciņā tā, lai visas olas ir pārklātas ar marinādi (iespējams, ka šķidrums nedaudz paliks pāri, galvenais visas garšvielas salikt iekšā burciņā). Liek virsū vāku un atstāj istabas temperatūrā atdzist. Kad tā atdzisusi, liek ledusskapī un marinē tās kādas 2 – 3 dienas.
- Ēd kā uzkodu, piemēram, ar paštaisītu majonēzi vai pievieno salātiem.
897