Lazdu riekstu un auzu piens

Augu piens jeb augu dzēriens noteikti nav nekas jauns un neredzēts. Par to šobrīd runā daudz un ar katru brīdi tas kļūst arvien populārāks, jo cilvēki dažādu apsvērumu dēļ mēdz atteikties no piena un piena produktiem. BET – es no piena neesmu atteikusies. Man vienkārši patīk eksperimenti virtuvē un tāpēc izdomāju, ka man arī jāpamēģina pagatavot izslavētais augu piens.

Jāsaka – pilnīgi elementāri! Vajadzīgs tikai jaudīgs blenderis un marle vai ļoti smalks siets piena nokāšanai. Godīgi gan jāsaka – negaidiet, ka tas garšos pēc govs piena, bet tiešām ir garšīgi (īpaši riekstu piens)! Droši var izmantot gandrīz (ar uzsvaru uz gandrīz, jo visur to neesmu izmēģinājusi) visur, kur ir nepieciešams pievienot pienu, piemēram, kafijai, pankūku mīklai vai brokastu pārslām.

Nepieciešams:

Lazdu riekstu piens:

  • 1 glāze lazdu rieksti (īpaši gardi, ja rieksti ir grauzdēti)
  • 3 glāzes auksts ūdens
  • saldinātājs, ja vēlas – piemēram, kļavu sīrups, mazliet vaniļas cukurs, medu utml.

Auzu piens:

  • 1/2 glāze (45 – 50 g) pilngraudu auzu pārslas (ātri vārāmās nederēs)
  • 4 glāzes auksts ūdens (apmēram 900- 950 ml)
  • saldinātājs, ja vēlas – piemēram, kļavu sīrups, mazliet vaniļas cukurs, medus utml.
  • neliela šķipsna sāls (ja šķiet, ka vajag, bet es nelietoju)

Lazdu riekstus uz 6 – 8 stundām liek aukstā ūdenī mērcēties. Es parasti lieku uz nakti. No rīta nolej nost ūdeni,kārtīgi noskalo, ieber blenderī, pielej ūdeni (svaigu un tīru!) un kārtīgi sablendē. Ņem sietu vai divkārtīgi salocītu marli un izkāš. Biezumus droši kārtīgi izspiež, ar rokām piepalīdzot, ja nepieciešams. Un viss! Pārlej slēgtā traukā, visērtāk – pudelē un glabā ledusskapī. Man nostāvēja 5 dienas un bija ok. Nokāstos biezumus var droši izmantot cepumos, biezputrās vai smūtijos. Es zinu, ka daži mēs mēdz saldumam pielikt kļavu sīrupu, agaves sīrupu vai medu, bet man garšoja tāpat.

Auzu pārslas liek blenderī, pielej ūdeni un uzreiz sablendē (no 10 – 30 sek, atkarībā no blendera jaudas). Auzu pārslas nevajag mērcēt, jo tad auzu piens būs staipīgs. Ņem smalku sietu vai divkārtīgi salocītu marli un izkāš. Biezumus nespiež (bet izkāš divreiz), jo spiešana sagatavoto pienu var padarīt staipīgu. Var klāt likt kādu no saldinātājiem. Pārlej slēgtā traukā, visērtāk – pudelē un glabā ledusskapī apmēram 4 – 5 dienas. Stāvot ledusskapī, tas var nedaudz noslāņoties, tāpēc pirms lietošanas to sakrata.

10
401

3 Komentāri

  1. Pingback: Pufīgās mini pankūkas (Dutch baby) | liene gatavo

  2. Pingback: Pirkt veikalā vai gatavot pašiem? - Liene Gatavo

  3. Pingback: Pufīgās mini pankūkas (Dutch baby) - Liene Gatavo

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.