Marinēts ķimeņu siers

Latviešiem patīk ēst. Īpaši svētkos, tāpēc Jāņi nav izņēmums – ēdam sieru, pīrāgus un vēl visu ko citu, dzeram alu vai ko bezalkoholisku. Bet, ko darīt ar sieru, kas daudzkārt paliek pāri pēc svētkiem un saprotot, ka to pilnīgi noteikti nevēlies ēst vēl 3 dienas? Ir pavisam vienkāršs risinājums – to var iemarinēt! Un ar marinēšanu es nedomāju ilgstošu siera turēšanu etiķī, bet gan garšaugu un garšvielu eļļā.

Un, lūk, šeit varat ļaut vaļu savai fantāzijai un pieejamām sastāvdaļām. Tāpēc recepte ir aptuvena, jo gaumes taču mēdz atšķirties. Es vienkārši šeit parādīšu principu, kā tikt galā ar “lieko” sieru. Tilpuma mērvienība – 0,5 litra burciņa. Un šai marinādei ir ļoti patīkama blakus parādība – esošo eļļas marinādi pēc tam droši var izmantot salātu gatavošanā.

Nepieciešams (0,5 litru burkai)

  • aptuveni 300 – 400 g ķimeņu siers (var ņemt arī citu sieru)
  • aptuveni 250 ml olīveļļa
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 1 neliels čili (vai čili pārslas)
  • svaigi spiesta sula no 1/2 neliela citrona (bet skatieties pēc garšas, varbūt var likt mazāk vai arī kādam tieši garšo skābāks)
  • kāds no zaļumiem: svaigas dilles, timiāns, rozmarīns, baziliks utt. Ja nav, var likt kaltētus garšaugus
  • garšaugu variācijas: koriandra sēklas, melnie pipari, smaržīgie pipari, čili pārslas, sinepju sēklas utt.
  1. Sieru sagriež kubiciņos vai kādā formā vien vēlas. Tad burkas apakšā ieder daļu no garšvielām, liek iekšā sagriezto sieru, pa starpām liekot svaigā čili šķēlītes un ķiploku, kā arī zaļumus un garšvielas.
  2. Kad burka ir pilna, lej virsū eļļas un citrona sulas maisījumu tā, lai viss siers, kā arī zaļumi un garšvielas, ir pilnībā pārklāti ar eļļu. Ja tā nebūs, tad siers var sabojāties!Sier u atstāj uz vienu dienu marinēties istabas temperatūrā, pēc tam to liek ledusskapī, kur to glabā, kamēr tas apēsts. Sieram jāļauj marinēties vismaz 2 – 3 dienas. Pasniedz kā uzkodu vai arī kā salātu sastāvdaļu.
  3. Un kā jau iepriekš minēju – esošo eļļas marinādi nemetiet projām, pēc tam to droši var izmantot salātu gatavošanā. Tā būs burvīgi uzsūkusi sevī visu zaļumu un garšvielu garšas.
12
684

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.