Piparkūku mīkla. Soli pa solim.

Piparkūku mīkla un tās gatavošana vismaz manās mājās ir kļuvusi par tradīciju. Un jāsaka, ka to pagatavot ir daudz vienkāršāk nekā sākumā šķiet. Es parasti to gatavoju pāris nedēļas pirms svētkiem, lai garšvielas var kārtīgi savilkties un piparkūkas būtu aromātiskas un garšīgākas. Tātad – recepte soli pa solim, kā pagatavot piparkūku mīklu.

Iedvesmu receptei smēlos no žurnāla “Ziemas ēdamgrāmata”.

Nepieciešams (sanāk apmēram 1,2 kg mīklas):

  • 220 g sviests
  • 220 g iesala ekstrakts vai tumšais cukura sīrups (man bija Dansukker ražotais sīrups)
  • 200 g brūnais cukurs (var likt 100 g balto un 100 g brūno cukuru)
  • 500 – 600 g milti
  • 1 ola
  • 1/2 tējk. cepamais pulveris
  • 3 – 4 ēd.k. piparkūku garšvielu maisījums (man bija garšvielu veikala Spice House maisījums). Ja nav tādas pieejamas, tad varat izmantot kā oriģinālajā receptē minēts:

sajauc kopā pa 1 tējk. šādas garšvielas: maltas krustnagliņas, malts muskatrieksts, ingvera pulveris, kanēlis, malts kardamons, malts koriandrs, malti melnie pipari (piparus var likt mazāk vai vispār nelikt, ja negribas pikantas piparkūkas)

  1. Katliņā savāra kopā sviestu, cukuru un sīrupu, līdz cukurs, kā arī sviests ir izkusis un masa kļuvusi viendabīga.
    piparkuku-mikla
  2. Noņem no uguns un uzreiz ber klāt garšvielas un 350 g izsijātus miltus. Visu kārtīgi samaisa. Atdzesē līdz istabas temperatūrai (vismaz pusstundu), ik pa laika mīklu apmaisot, lai ātrāk atdziest.
    piparkuku-mikla
  3. Tajā pašā katlā, kur ir dzisusi mīkla, pieliek klāt sakultu olu, izmaisa un tad pievieno gandrīz visus izsijātos miltus un cepamo pulveri.
    piparkuku-mikla
  4. Mīklu liek uz galda, kas nokaisīts ar nedaudz miltiem. Sākumā mīklai pieliek 150 g miltu, mīca un tad skatās vai vajag vēl (es pieliku 200 – 250 g, kopumā 600 g). Mīklu mīca ar rokām, kamēr tā nelīp pie rokām un var izveidot viendabību, gludu kukulīti. Miltus galvenais nepielikt par daudz, tad mīkla būs cieta.
  5. Sataisa smuku kukulīti un ietin pārtikas plēvē.
    piparkuku-mikla
  6. Liek glabāties ledusskapī vismaz nedēļu, lai garšas kārtīgi savelkas.
  7. Pirms piparkūku gatavošanas mīklu patur istabas temp., lai to vieglāk izrullēt. Rullē plānu mīklu, lai sanāktu kraukšķīgas piparkūkas. Rullējot mīklu, uz ruļļa un uz virsmas, kur rullē, uzber nedaudz miltus, lai mīkla nelīp klāt.
  8. Cep 190C grādos iepriekš sakarsētā krāsnī apmēram 5 – 8 min.
    piparkuku-mikla
12
3 386

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.