Krāsnī ceptu tomātu zupa

Man šķiet, ka šī krāsnī ceptu tomātu zupa noteikti ir jāpagatavo karstākajā tomātu sezonas laikā, kad ir pieejami aromātiski, garšīgi, mūsu pašu audzēti tomāti. Tomātu cepšana krāsnī padara to garšu intensīvāku. Ieteicams izvēlēties pēc iespējas saldākus tomātus. Tad nu esiet gatavi – piedāvājumā krāsnī ceptu tomātu zupa.

Šo zupu var ēst gan veģetārieši, gan arī vegāni, jo tai nav pievienoti nekādi dzīvnieku izcelsmes produkti. Bet, ja zupu gribās sātīgāku, tad var pievienot nedaudz kokosriekstu pienu vai saldo krējumu. šis ir lielisks veids, ko darīt, ja mājās ir daudz tomātu un nav ne jausmas, kur tos likt 🙂

Bet, ja tomēr tomātu nav tik daudz, tad trešdaļu svaigo tomātu var aizvietot ar konservētiem tomātiem gabaliņos, ko pievieno zupai kopā jau ar izceptajiem tomātiem.

Nepieciešams:

  • apmēram 1,5 kg tomāti
  • 2 vidēji sīpoli
  • 3 – 4 ķiploka daiviņas (vai vesela ķiploka galviņa)
  • krietna sauja svaigs baziliks
  • 1 – 2 ēd.k. tomātu pasta
  • 250 – 400 ml dārzeņu buljons
  • sāls, malti melnie pipari
  • olīveļļa (cepšanai)
  • pāris svaiga timiāna zariņi (bet nav obligāti)
  • papildus, ja vēlas sātīgāku zupu: 100- 200 ml saldais krējums vai kokosriekstu piens  (es gan nelieku)
  1. Vidēja izmēra tomātus pārgriež uz pusēm un liek uz cepamās plāts ar griezuma vietu uz augšu. Ja ir pavisam lieli tomāti, tad sagriež lielās daivās. Katru tomāta pusīti pārkaisa ar sāli (kopā aptuveni 1 – 1,5 tējk. uz visu apjomu) un svaigi maltiem pipariem (apmēram 0,5 – 1. tējk. uz visu apjomu).
  2. Tad uz plāts liek arī ķiploka daiviņas (ar visu mizu!). Ja garšo ķiploki (kā tas ir man), tad droši var likt cepties veselu ķiploka galviņu, kurai ir nedaudz nogriezta augšējā daļa. Pārslaka ar olīveļļu, liek timiāna zariņus (ja izmanto) un liek cepties iepriekš sakarsētā krāsnī 200 C grādos apmēram 20 – 25 min.
  3. Kamēr tomāti cepas, katlā, kurā tiks pagatavota zupa, ielej nedaudz olīveļļas un uz vidējas uguns ātri (apmēram pāris minūtes) apcep vidēji smalki sagrieztus sīpolus. Tad turpina tos lēni cept uz mazas uguns, līdz tie kļūst caurspīdīgi un mīksti. Pievieno tomātu pastu un visu samaisa un ļauj sutināties vēl kādas pāris minūtes.
  4. Tad pievieno no krāsns izņemtos tomātus, ar visu cepšanās laikā izveidojošos sulu/ šķidrumu. Izloba no miziņas ceptos ķiplokus un liek katlā. Pieliek buljonu un krietnu sauju bazilika. Visu samaisa. Katlam uzliek vāku un ļauj zupai vārīties uz vidējas uguns apmēram 15 – 20 min.
  5. Tad zupu tajā pašā katlā sablendē ar kāta blenderi. Pagaršo un pievieno sāli un piparus, ja nepieciešams. Ja liekas, ka zupa ir pārāk skāba, var pievienot nedaudz cukura. Ja vēlas, pievieno saldo krējumu vai kokosriekstu pienu un ļauj zupai nedaudz uzvārīties.
  6. Zupai obligāti ļauj kādas 10 minūtes atpūsties un garšām savilkties. Viendabīgākais konsistencei zupu var izkāst caur sietu.
  7. Dekorē ar zaļumiem un pārslaka ar nedaudz olīveļļas. Pasniedz ar grauzdētu maizi.
  8. Starp citu, zupa garšo ne tikai silta, bet arī auksta.
13
2 467

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.