Grieķu salāti

Kamēr vien ir pieejami garšīgi tomāti un gurķi (ideāli, ja pašu audzēti), tikmēr grieķu salāti ir brīnišķīga izvēle veselīgām un, manuprāt, arī gana sātīgām pusdienām, vakariņām, bet varbūt arī brokastīm. Tā kā grieķu salātu sastāvdaļas ir pavisam vienkāršas – tomāti, gurķi, sīpols, paprika, olīvas un siers, tad vajag izvēlēties pēc iespējas kvalitatīvākus produktus, jo tad salāti būs īpaši garšīgi.

Lai arī tie ir tādi izteikti vasaras salāti, kad dārzos sāk parādīties tomāti un gurķi, es tos mēdzu pagatavot arī vēlāk rudenī, kamēr vien pieejama vietējo dārzeņu raža.

Vienkāršā ēdienā nevar neko noslēpt, jo tajā katra sastāvdaļa ir zvaigzne, kas kopā veido brīnišķīgu garšu simfoniju.

Nepieciešams (2- 3 lielas porcijas):

  • 3 – 4 vidēji tomāti
  • 1 garais gurķi (bet  man ņemt arī īsos, ja citu nav)
  • 1 zaļā paprika
  • 1 vidējs sarkanais sīpols
  • sauja Kalamata olīvas bez kauliņiem
  • 200 – 250 g fetas siers
  • 1, 5 tējk. kaltēts oregano
  • 50 – 60 ml extra virgin olīveļļa
  • 1 – 2 ēd.k. sarkanvīna etiķis
  • šķipsna sāls
  1. Sagriež visus dārzeņus – tomātus daivās vai palielos gabalos, gurķi pusapļos (pārgriez gareniski uz pusēm un tad sagriež arī palielos gabalos). Mizot nevajag!  Visu liek bļodā.
  2. Tad pievieno nomizotu un sagrieztu sarkano sīpolu – sākumā pārgriež uz pusēm un tad plānās šķēlītēs. Sanāks pusaplīši. Liek pie tomātiem un gurķiem. Līdzīgi sagriež arī papriku – pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un sagriež garenās strēmelēs, lai sanāk pusaplīši.
  3. Pievieno olīvas un visu nedaudz samaisa. Tad pieliek klāt eļļu, 1 tējk. kaltēta oregano, etiķi un sāli (pārāk daudz sāls gan nevajadzētu likt, jo feta siers un olīvas ir gana sāļas). Visu vēlreiz samaisa.
  4. Feta sieru liek salātiem pa virsu vienā lielā gabalā, jo tā to parasti pasniedz, bet, ja šāds pasniegšanas veids nepatīk, tad feta sieru var sagriezt palielos kubiņos un pārbērt pāri salātiem. Pārkaisa ar nedaudz oregano un pasniedz.
  5. Bet var arī nedaudz citādāk – tā kā no šī sastāvdaļu daudzuma sanāk vairākas salātu porcijas, tad dārzeņus sadala porcijās un uzliek gabalu fetas siera, kā arī pārkaisa ar nedaudz oregano. Ja vēlas, var pārslacīt ar nelielu olīveļļas daudzumu.
5
878

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.