Cepti āboli (šajā gadījumā ar riekstiem un dzērvenēm) man asociējas ar bērnību, kad vēlajos rudens vai ziemas vakaros tika kurināta malkas plīts un cepts šis gardums. Toreiz gan tie tika cepti bez pildījuma, bet vienalga bija ļoti garšīgi. Šoreiz smalkāks variants- ar gardu pildījumu.
Cepšanai vēlams izmantot vienas šķirnes (vislabāk kādu rudens) un aptuveni vienāda izmēra ābolus, lai tie vienmērīgi un vienlaicīgi izceptos. Savādāk kāds ābols būs gatavs, bet cits pavisam ciets.
Nepieciešams:
- 6-8 āboli
- 100 g valrieksti
- 30-50 g svaigas dzērvenes
- 4-5 ēd.k. medus
- šķipsna kanēlis
- Sagatavo pildījumu. Piestā vai ar blenderi nedaudz sasmalcina valriekstus. Liek klāt dzērvenes un nedaudz tās saspaida, lai veidojas viendabīga masa. Tad pievieno medu un kanēli. Visu rūpīgi samaisa, līdz masa kļūst viendabīga.
- Veseliem āboliem izgriež serdes. Liek uz cepešpannas, kas izklāta ar cepampapīru. Izgrebtajos ābolos liek sagatavoto pildījumu. Liek iepriekš uzkarsētā krāsnī (apmēram 160C grādos) un cep kamēr gatavi, kas atkarībā no ābolu šķirnes var būt no 15- 30 min.
- Var ēst tāpat vai arī ar saldējumu, putukrējumu vai tāpat – tikai ābolus.
226