Šokolādes – biešu kūka

Bietes kopā ar šokolādi? Jā, tieši tā! Pierādījums tam, ka bietes var izmantot ne tikai zupās vai salātos, bet arī saldajos ēdienos. Latvijā plaši izplatīts (un arī lēts) dārzenis. Bet, manuprāt, nepietiekami novērtēts. Tāpēc ir vērts pamēģināt!

Lieliska kūka šokolādes cienītājiem, tā nav pārāk salda, bet ir pietiekami šokolādīga. Nenobīstieties no garā sastāvdaļu saraksta – kūka nav nemaz tik sarežģīta kā sākumā šķiet.  Un atšķirībā no citām šokolādes kūkām, šeit nav pievienots sviests, līdz ar to kūkā ir vismaz par dažām kalorijām mazāk. Bet kurš gan skaita tortēm kalorijas… 🙂

Nepieciešams:

  • 250 g tumšā šokolāde (labas kvalitātes)
  • 250 g svaigas, smalki sarīvētas bietes
  • 3 olas
  • 250 g farīnas cukurs (vai gaišais muskvado cukurs)
  • 1 vaniļas pāksts (pārgriezta uz pusēm un no tās izņemtas ārā sēklas)
  • 2 tējk. kļavu sīrups
  • 2 tējk. medus
  • 1 tējk. cepamais pulveris
  • 80- 90 g milti
  • 1/4 tējk. soda
  • 1/4 tējk. sāls
  • 25 g kakao pulveris
  • 50 g samaltas mandeles
  • 100 ml stipra melnā kafija
  • 1- 2 ēd. k. (30 ml) olīveļļa
  • Glazūrai: 150 g tumšā šokolāde + 1 tējk. vaniļas esence + 3 tējk. stipra melna kafija + 3 tējk. medus.
  1. Izkausē šokolādi ūdens tvaikos (metāla bļodu ar šokolādi liek virs katliņa, kurā vārās ūdens. Ūdens nedrīkst saskarties ar bļodu, kurā ir šokolāde!).Tad atliek malā, lai nedaudz atdziest
  2. Lielā bļodā ar mikseri sajauc olas ar cukuru, vaniļas sēklām, kas izkasītas no vaniļas pāksts, kļavu sīrupu un medu. Apmēram 3 min. līdz masa ir viendabīga un mazliet pufīga.
  3. Masai uzmanīgi pievieno “sauso maisījumu”, kas sastāv no kopā sajauktiem izsijātiem miltiem, sodu, sāli, kakao un sasmalcinātām mandelēm. Vienmērīgi izmaisa.
  4. Tad pievieno uz smalkas rīves sarīvētās bietes (pavisam nedaudz nospiežot sulu), atdzesētu izkausēto šokolādi, kafiju, eļļu un visu vienmērīgi izmaisa.
  5. Gatavo masu liek 20 cm (diametrā) tortes formā ar noņemamām malām, liek krāsnī un cep apmēram 150 grādu temp. 50- 60 min. (receptē gan rakstīts, ka jācep 1, 5 stundas, bet man tas likās pārāk ilgi, bet es domāju, ka ir jāskatās, kāda ir cepeškrāsns). Galvenais ir jāskatās, lai kūkas virspuse neapdeg! Pēc aptuveni stundas kūkas virsmu pārklāj ar foliju un liek uz vēl 30 min cepties, ik palaikam pārbaudot, vai kūka gatava. Kūkas gatavību pārbauda ar kociņu iedurot kūkas vidū. Ja kociņam nav pielipusi mīkla, tad kūka ir gatava (kaut arī receptē minēts, ka ņemot vērā to, ka kūka pēc būtības ir mitra, tad pilnīgi sauss kociņš nekad nebūs). Galvenais ir kūku nepārcept, jo tad tā būs sausa! Kūku atdzesē.
  6. Glazūrai izkausē šokolādi, pievieno vaniļas esenci, kafiju, medu. Visu izmaisa un atdzesē apmēram 15 min.
  7. Gatavai kūkai pārlej pāri glazūru un gatavs!!!! Ja gribas, lai glazūra būtu spīdīga, tad to liek pavisam neilgu brīdi pirms kūkas pasniegšanas.

* šo kūkas recepti (ar minimālām korekcijām) aizguvu no grāmatas “Cook yourself thin”.

2
66

4 Komentāri

  1. Agnese Cimuška 10/12/2011 at 21:25

    baigi dārga sanāk.

    Atbildēt
    1. lienegatavo 12/12/2011 at 16:46

      Vispār jau nav baigi dargi- kopējās izmaksas ir aptuveni 5 Ls.

      Atbildēt
    1. lienegatavo 18/10/2012 at 16:56

      Nu vispār jau atsauce ir norādīta manas receptes beigās 🙂 un tā nebūt nav jūsu blogā atrastā recepte (arī sastāvdaļas atšķiras)
      Bet, ja neieraudzījāt, tad varu pieminēt vēlreiz- recepte ir aizgūta no grāmatas angļu valodā “Cook yourself thin”, kas Latvijā nav izdota.
      Ja nu tomēr vēl ticības nav- varu nosūtīt skanētu oriģinālrecepti uz jūsu norādīto e-pasta adresi 🙂

      Atbildēt

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *