Svētkiem- svētku ēdieni! Svētku cepetis var būt ne tikai cūkgaļa, bet arī vista – vesela, krāsnī cepta vista. Un, ja tajā ir pildījums, tad svētku vakariņas- viens, divi un gatavas. Manā svētku galdā bija pildīta vista ar pikantu kuskusu.
Pildījums var ļoti dažāds- sākot no augļiem, dārzeņiem līdz rīsiem, kuskusam utml. Galvenais katram atrast savu iecienītāko pildījumu.
*recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas Virtuve”
Nepieciešams:
- 1 vesela vista (man bija 1.7 kg)
- 80 g kuskuss
- 150 ml karsts ūdens vai buljons
- 2 ķiploka daiviņas (sīki sagrieztas)
- 1 neliels sīpols
- 4 žāvētas plūmes (sīki sagrieztas)
- 2 ēd. k. grauzdēti un sasmalcināti Indijas rieksti
- Šķipsna čili pārslas
- ½ tējk. kumīna sēklas
- ½ tējk. malts koriandrs
- Sauja svaigu pētersīļu (smalki sakapāti) un pāris svaigu piparmētra lapiņu (arī smalki sakapāti)
- 50 g sviests
- Eļļa- cepšanai
- Sāls un pipari pēc garšas
- Uz sakarsētas pannas lej eļļu un uz nelielas uguns sautē smalki sagrieztu sīpolu, kamēr tas mīksts, tad pievieno ķiplokus un garšvielas – koriandru, čili un kumīna sēklas. Visu izmaisa un cep nepilnu minūti. Pievieno kuskusu un visu izmaisa. Pievieno plūmes un pārlej visu ar karstu buljonu vai ūdeni. Noņem no uguns, uzliek vāku un atstāj 10 minūtes kuskusam uzbriest. Tad pievieno zaļumus, riekstus, sāli un piparus pēc garšas un visu ar dakšiņu izmaisa- lai kuskuss būtu irdens.
- Cepamo plātni izklāj ar cepamo papīri, liek veselu vistu. Pārkaisa ar sāli un pipariem. Zem ādas saliek gabaliņos sagrieztu sviestu.
- Sagatavoto kuskusu pilda vistas vēderā. Lai pildījums labāk turētos iekšā, vistas kājas sasien ar kulinārijas auklu vai jebkuru rupjāku diegu.
- Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 170- 180 grādos apmēram 1 stundu un 20 minūtes vai kamēr vista ir zeltaini brūna. Cepšanas ilgums ir atkarīgs no vistas izmēra. Ja vistas āda paliek pārāk brūna, vistu pārklāj ar foliju.
- Pirms pasniegšanas un ēdiena griešanas, gaļai nedaudz ļauj “atpūsties”- vienkārši pastāvēt neaiztiktai 10- 15 min. un svētku ēdiens ir gatavs!
493