Pankūkas ir ļoti dažādas un katram ir sava īpašā recepte to gatavošanā. Tā kā manā ledusskapī piens ir ļoti reti, bet biežāk ir atrodamas paniņas vai kefīrs, tad izdomāju pamēģināt pufīgās paniņu pankūkas. Sākumā ar nelielu neticību, kā gan izdosies, bet tās sanāca tiešām ļoti pufīgas un gardas. Šīs pankūkas noteikti ir uz palikšanu manā pankūku recepšu klāstā.
Šajā receptē ir ļoti svarīgi, lai paniņas un olas būtu istabas temperatūrā.
Pankūkas var gatavot dažādā izmērā. Es tās gatavoju ne pārāk lielas, lai var vienlaicīgi cept vairākas nevis vienu lielu pa visu pannu. Ātrākai pankūku sacepšanai ieteiktu vienlaicīgi cept uz 2 pannām.
Nepieciešams:
- 460 – 470 ml paniņas (istabas temperatūrā)
- 2 olas (istabas temperatūrā)
- 3 ēd.k. kausēts sviests (un mazliet atdzesēts)
- 240 g milti (jeb 1,5 glāze, kuras tilpums ir 200 ml)
- 2 tējk. cepamais pulveris (bez kaudzes)
- 1/2 tējk. soda
- 1/2 tējk. sāls
- 3 ēd.k. cukurs
- 1 tējk. vaniļas ekstrakts (var aizvietot ar vaniļas cukuru)
- eļļa cepšanai
- pasniegšanai- kļavu sīrups vai šķidrs medus. Var uz pavisam siltām uzlikt gabaliņu sviesta.
- Bļodā ielej paniņas, pievieno olas un ar dakšiņu visu sakuļ. Tad pievieno izkausēto un atdzesēto sviestu. Visu vēlreiz nedaudz sakuļ.
- Citā (lielākā) bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas – miltus, cepamo pulveri, sodu, sāli un cukuru.
- Sausajām sastāvdaļām pa vidu izveido bedrīti un pievieno šķidro maisījumu. Visu viegli un lēnām samaisa līdz visas sastāvdaļas ir savstarpēji samaisījušās. Nepārmaisīt, jo tad nebūs pufīgas!
- Pannu, kas uzlikta uz vidējas uguns un sakarsēta, uzlej tiešām ļoti nelielu daudzumu eļļas un iesmērē to pa visu pannu, izmantojot papīra dvieļa gabaliņu vai ar nelielu silikona otiņu, ko izmanto pīrāgu apsmērēšanai. Ja eļļas būs par daudz, tad pankūkas sanāks krietni tumšākas nekā tad, kad tās cep ar pavisam nelielu eļļas daudzumu.
- Mīklu ar lielu karoti (es izmantoju ēdamkaroti) liek uz pannas.
Sākumā uz pannas liek vienu t.i. testa pankūku, lai saprastu, vai mīkla nav pārāk bieza un vienmērīgi izcepas. Ja šķiet, ka mīkla ir pārāk bieza, tad pievieno nedaudz paniņu.
- Pankūkas cep uz vidējas uguns. Kad uz pankūkas parādās nelieli burbulīši, kas pārsprāgst, tad pankūkas viena puse ir gatava un tā ir jāpagriež uz otru pusi. Cep vēl nelielu brīdī kamēr arī otra pankūkas puse ir zeltaini brūna. Pankūku apgriešanai vislabāk un ērtāk ir izmantot plānu un plakanu koka lāpstiņu.
- Pufīgās paniņu pankūkas pasniedz ar kļavu sīrupu vai šķidru medu. Un vēl siltām pankūkām var uzlikt mazu gabaliņu sviesta.
Iedvesma receptei šeit.