Laimes cepumi nav gluži Latvijas un pat ne Eiropas tradīcija, bet gan ienākusi pie mums no Austrumiem, konkrētāk- no Japānas. Tie ir trausli cepumi, kuru mīkla pamatā tiek gatavota no olu baltumiem, miltiem un cukura. Iekšā šiem cepumiem tiek likta zīmīte ar kādu novēlējumu. Pirmās ziņas par šiem cepumiem ir atrastas 19. gadsimta beigās. Angliski tos sauc par Fortune cookies.
Pats svarīgākais, kas jāņem vērā, gatavojot šos cepumus: tie cepas ļoti ātri – burtiski dažas minūtes un tie ir jāsaloka ļoti ātri, jo diezgan ātri atdziest un kļūst cieti.
Papildus ir nepieciešami šādi piederumi laimes cepumi cepšanai –
- kafijas vai tējas krūze (nepieciešams, lai salocītu cepumus),
- 12 vietīga metāla mafinu panna salocīto cepumu atdzesēšanai un formas saglabāšanai,
- kvalitatīvs cepamais papīrs ar silikona pārklājumu (ja būs slikts papīrs, tad cepumi pielips tam klāt un nekādi cepumi var arī nesanākt),
- vēlams ņemt 2 cepamās plātis, jo tad cepšanas process būs daudz ātrāks,
- mazas novēlējumu lapiņas, ko likt cepumos.
Darbs pie šiem cepumiem ir mazliet piņķerīgs, bet rezultāts ir ļoti garšīgs un noteikti iepriecinās gan pašus, gan visus citus, kas tos saņems. Burvīga atrakcija Jaunā gada svinībās!
Nepieciešams (sanāk apmēram 35 cepumi):
- 3 lieli olu baltumi (istabas temperatūrā)
- 140 g cukurs
- 110 g kausēts sviests
- 120 g milti
- 3 ēd.k. ūdens
- 1/4 tējk. vaniļas ekstrakts
- 3- 4 pilieni mandeļu ekstrakts
- Ar mikseri saputo olu baltumus ar cukuru (apmēram 2 – 4 min), kamēr masa gaisīga. Nepārputo, jo nav vajadzīga gluži bezē cepumu masas stingrība. Tad pieliek izkausētu sviestu, abus ekstraktus, ūdeni un visu samaisa.
- Pieliek izsijātus miltus un visu samaisa, kamēr masa viendabīga (nepārmaisa!)
- Ņem 1 tējk. mīklas (ar nelielu kaudzīti), liek mīklas piciņu uz pannas un ar karotes pamatu apļveida kustībām veido apmēram 10 cm diametrā lielu aplīti. Cepums ir jāveido pēc iespējas plānāks, lai cepums būtu gana trausls.
- Uz vienas plāts vienlaikus var izcept 2 cepumus. Ja cepsi vairāk, tad nepaspēsi visus salocīt, jo cepumi ātri sacietē. Vienlaikus var cept vairāk tikai tad, ja vairāk nekā viens izpalīdzīgu roku pāris 🙂 , bet jārēķina, ka vairāk par 2 cepumiem viens nevar paspēt salocīt.
- Cep 190 C grādos 3 – 6 minūtes (atkarīgs no cepeškrāsns) vai kamēr cepumiem ir gaiši brūnas maliņas.
- Cepumu veidošana (uzmanīgi- tie būs karsti!):
- izņem no krāsns, pagaida burtiski 5 sekundes un, nenoņemot no pannas, liek cepuma vidū salocītu novēlējuma zīmīti,
- pārloka cepumu uz pusēm, veidojot pusapli jeb pīrādziņa formas cepumu, nedaudz saspiežot kopā cepuma ārējo maliņu (lai zīmīte nekrīt laukā). Jā, tie ir karsti un pirmajā brīdī mazliet svilinās pirkstus, bet pierod 😉
- uz krūzītes malas uzliek cepuma vidu un noloka abus cepuma spicos galus vienu pret otru, veidojot tādu mazliet saspiestu pusmēneša formas cepumu,
- cepumu liek mafina pannas iedobē un atstāj atdzist līdz sacietē.
- Šādā veidā saloka arī otru uz pannas esošo cepumu.
- Pannu mazliet atdzesē un liek virsu nākamo cepumu porciju.
Silti ieteiktu paralēli strādāt ar 2 vai vairāk pannām, jo kamēr mazliet dziest tā panna, kas tikko izņemta no krāsns un cepumi salocīti, tikmēr var likt cepties jau otru sagatavoto pannu ar cepumiem.
- Cepumus pilnībā atdzesē, saiņo skaistos maisiņos dāvanām vai vienkārši pasniedz svinību laikā kā daļu no svētku aktivitātes. Ņem vērā, ka cepumi ir trausli un kraukšķīgi!
- Cepumus var uzglabāt slēgtā traukā līdz 4 dienām. Ja gadījumā cepumi kļūst mīksti, tos ieliek uz dažām minūtēm siltā cepeškrāsnī vai kādā citā siltā vietā, piemēram, uz radiatoriem.
Iedvesmu receptei smēlos šeit.
2