Tzatziki mērce

Aktīvāks ārā būšanas laiks agri vai vēlu pārvēršas par piknikiem ar grilēšanu un dažādu uzkodu ēšanu. Grilētai gaļai un ne tikai tai piestāv dažādas mērces. Lai nav tā, ka uz svētku galda vai ikdienā vienīgā pieejamā mērce ir ketčups vai majonēze (vai skābs krējums, kas sajaukts ar majonēzi), tad ieteiktu pamēģināt daudziem jau sen zināmu, bet nemainīgi gardo tzatziki mērci.

Tzatziki mērce ir klasiska Dienvideiropas mērce, kuras pamatā ir biezs bezpiedevu jogurts, svaigs gurķis, ķiploks un olīveļļa. To ēd kā piedevu pie gaļas vai dārzeņu ēdieniem, var likt uz maizes – īsāk sakot, ļoti plašs izmantošanas veids.

Nepieciešams:

  • 300 g biezs bezpiedevu jogurts (grieķu vai turku)
  • 1 svaigs vidējs gurķis (apmēram 120 g)
  • 1 ķiploka daiviņa (sasmalcināta ķiploku spiedē vai ļoti smalki sakapātas)
  • 1 – 2 ēd.k. citrona sula
  • 2 ēd.k. olīveļļa (extra virgin)
  • neliela sauja zaļumi – svaigas dilles, pētersīļi (garšas dažādībai var pielikt arī svaigas, smalki sakapātas piparmētras)
  • pāris šķipsnas sāls un pipari (vai pēc garšas)
  1. Uz rupjas rīves sarīvē svaigu gurķi, liek sietā, pārkaisa ar šķipsnu sāls, lai notek liekais šķidrums (apmēram 10 – 20 min).
  2. Bļodā liek jogurtu, sarīvēto gurķi, kuram ar rokām vēl nospiež lieko šķidrumu, tad liek sasmalcināto ķiploku, smalki sakapātus zaļumus, citrona sulu, olīveļļu un visu samaisa. Pievieno sāli un pipariem pēc savām garšas sajūtām.
  3. Bļodai pārklāj ar pārtikas plēvi, uzliek vāciņu (ja taisa trauciņā ar vāku) vai nelielu šķīvīti un liek ledusskapī garšām savilkties uz vismaz 30 min.

    Šo mērci var droši pagatavot iepriekšējā dienā pirms plānotā piknika vai citas ballītes.

  4. Ledusskapī to var uzglabāt apmēram 1 nedēļu.
  5. Pasniedz ar grilētu gaļu, dārzeņiem, uz maizes vai ēst tāpat, jo garšīga 🙂
11
3  847

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.