Saspiestie kartupeļi cepeškrāsnī

Kartupeļi ir tas produkts, bez kura nav iedomājama latviešu virtuve. Pirmkārt, tas ir pieejams produkts, jo tos audzējam tepat Latvijā. Otrkārt, to var pagatavot ārkārtīgi dažādos veidos (starp citu, no tiem var cept arī saldu biskvītu). Tāpēc piedāvāju vienu no kartupeļu pagatavošanas variantiem – saspiestie kartupeļi cepeškrāsnī. Ļoti viegli un vienkārši pagatavojami – sākumā jāizvāra un tad – cepeškrāsnī, lai nodrošinātu tos kraukšķīgus.

Iesaku izmantot izdevību, kamēr ir jauno kartupeļu sezona un tiem ir super plānā miziņa, ko var ēst.

Nepieciešams:

  • 1 kg mazi kartupeļi (var vairāk vai arī mazāk – atkarībā no ēdāju skaita un pannas izmēra, kur tos ceps) – vislabāk ņemt jaunos kartupeļus ar plānu miziņu
  • sāls (nepieciešams kartupeļu vārīšanai un nedaudz cepšanai)
  • nedaudz malti melnie pipari
  • 1 – 2 ēd.k. eļļa – kartupeļu pārslacīšanai ( es izmantoju olīveļļu)
  • smalki sarīvēts cietais siers (nav obligāti)
  1. Kartupeļus kārtīgi nomazgā un noberž visus netīrumus, ja tādi ir. Liek aukstā ūdenī, pieber krietnu šķipsnu sāls un liek vārīties. Vāra, kamēr tie mīksti, bet ne izjukuši (vismaz 15 min bet atkarīgs no kartupeļu izmēra un šķirnes). Kartupeļu gatavību pārbauda, iedurot tajos ar asu nazi. Ja nazis viegli ieduras kartupelī, tad tas ir gatavs.
  2. Kad kartupeļi gatavi, nolej nost ūdeni (atstājot kartupeļus katliņā, kurā tie vārījās) un uzliek atpakaļ to uz nelielas uguns bez vāka, lai kartupeļi nedaudz apžūst (var nedaudz katliņu pakratīt, lai zūšanas process ātrāk notiek) – apmēram 1 minūti.
  3. Tad ņem cepamo plāti, izklāj ar cepamo papīru un liek vārītos kartupeļus uz tās. Tad ar lielāka izmēra dakšiņas vai vislabāk ar kādas glāzes vai krūzes palīdzību uzspiež uz kartupeļa, lai tas paliek gana plakans. Ja gribās perfektāka izmēra kartupeļus, tad pirms saspiešanas tajos iegriež ar nazi palielāku krustiņu.
  4. Saspiestos kartupeļus pārkaisa ar nedaudz sāls un pipariem un pārslaka ar 1 līdz 2 ēdamkarotēm eļļas.
  5. Lieks iepriekš sakarsētā krāsnī 200C grādos cepties apmēram 30 min, vai kamēr kartupeļi ir apcepušies kraukšķīgi.
  6. Izņem no krāsns un pārkaisa ar sarīvēto sieru, ja vēlas, un nedaudz zaļumiem. Vislabāk garšos tikko izcepti, kopā ar kādu mērci, piemēram, tzatziki mērci.
7
3 261

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.