Jāņogu uzpūtenis

Šo desertu sauc dažādi – uzpūtenis jeb debesmanna. Manās mājās jau kopš bērnības to sauc uzpūteni un tas ir mans mīļākais bērnības deserts. Tātad šoreiz- klasisks jāņogu uzpūtenis jeb debesmanna. Jāņogas un dzērvenes ir visbiežāk izmantotā sastāvdaļa, lai pagatavotu šo skaisti gaisīgo desertu. Parasti šo ēdienu taisu neko nesverot – kā teikt – pēc sajūtas, izmantojamiem produktiem un ēdiena konsistences gatavošanas laikā.

Uzpūteni var gatavot no jebkurām sezonas ogām – zemenēm, avenēm, dzērvenēm, brūklenēm, kā arī no āboliem, smiltsērkšķiem un rabarberiem. Izvēlies tikai atbilstošāko sezonas produktu! To pagatavot ir pavisam viegli. Viens, divi un gaisīgs deserts gatavs!

Nepieciešams:

  • 350 – 450 g svaigas jāņogas (ar visiem kātiņiem)
  • 1,2 litri ūdens
  • 150 – 200 g cukurs
  • 180 – 200 g manna
  • piens- pasniegšanai (der jebkura veida piens)
  1. Katliņā lej aukstu ūdeni un pievieno svaigās jāņogas. Vāra apmēram 20 min vai kamēr ogas ir nedaudz izšķīdušas.
  2. Tad paņem bļodu, virs tās liek sietu un nokāš izvārītās ogas – sanāk jāņogu sula. Gatavo sulu lej atpakaļ katliņā un pievieno cukuru. To pievieno pēc garšas – šķidrumam ir jābūt tieši tik saldam, kā katram garšo.
  3. Nelielā traukā ieber mannu. Kad jāņogu sula sāk vārīties, noregulē uz nelielas uguns un ar lielu karoti maisot (es mēdzu izmantot koka karoti), lēnām ber iekšā mannu, nepārtraucot maisīt sulu. Maisa, kamēr visa manna ir iebērta katlā. Nogriež uguni uz iespējami mazāko un vāra, kamēr masa sabiezē, veidojot tādu pusšķidru mannas biezputras konsistenci (apmēram kādas 7 – 10 min).
  4. Uzpūteni atstāj atdzist apmēram 10 min. Lai to ātrāk atdzesētu, katlu liek ļoti auksta ūdens peldē (var izmantot lielāku bļodu vai izlietni piepildīt ar ūdeni). Ziemā var izmantot sniegu kā dzesētāju 🙂 Lai ātrāk atdzistu, uzpūteni ik pa laika apmaisa.
  5. Kad uzpūtenis ir nedaudz atdzisis (tas ir vēl silts, bet ne karsts), ar mikseri puto, kamēr masa kļūst krietni gaišāka,  gaisīgāka un krietni palielinās apjomā.

    Es uzpūteņa vārīšanai izmantoju gana lielu katlu, jo putoju to tajā pašā katlā, kurā uzpūtenis ir vārīts.

    Ja nav liela katla, tad izvāra uzpūteni, atdzesē, bet pārlej un puto to lielākā bļodā.

  6. Pasniedz ar pienu vēl siltu vai arī atdzesētu.
7
1 304

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.