Jāņu siers

Ķimeņu siers ir neatņemama Līgo svētku sastāvdaļa. Kāds to pērk veikalā, bet kāds gatavo pats. Šogad pamēģināju pagatavot pati un jāsaka – tas ir vienkāršāk nekā izskatās (kā tas bieži vien gadās). Labā ziņa – ja nu kādam ārkārtīgi negaršo ķimenes, tad, gatavojot pašam, ir iespēja tās nelikt vai aizvietot ar kādu citu sastāvdaļu, piemēram, kaņepju sēklām. Tas gan vairs nebūs tradicionālais Jāņu siers, bet ļoti tuvu tam.

Šo recepti atradu savas vecmammas recepšu kladē.

Daži ieteikumi siera gatavošanā:

  • Ir jāņem trenks lauku piens, ar vismaz 3,5% tauku saturu. Ideāli, ja ir svaigpiens vai īsts lauku piens.
  • Vislabāk ņemt graudainu un sveramo biezpienu nevis paciņu biezpienu. Man bija tirgū pirkts Straupes pienotavas biezpiens. Šajā receptē izmantoju vājpiena biezpienu (jo man tā labāk garšo), bet var izmantot arī pilnpiena biezpienu. Un ļoti labi, ja biezpiens nav svaigs, bet dažas dienas pastāvējis. Ja biezpiens būs skābāks, tad labāk veidosies siera masa.
  • Pirms siera gatavošanas sagatavojiet visus nepieciešamos traukus – katlu, sietu, samitriniet marli, sameklējiet slogu, jo tad gatavošanas process būs ļoti raits.

Nepieciešams (700 g siera ritulim):

  • 2,5 l piens (vismaz ar 3,5% tauku saturu)
  • 0,5 kg vājpiena biezpiens
  • 50 g sviests
  • 1 vidēja vai liela ola
  • 2 – 3 ēd.k. skābais krējums (apm. 50 g)
  • 1 tējk. sāls
  • 1 tējk. ķimenes
  • ja neatdalās sūkalas, tad vajadzēs svaigi spiestu sulu no 1/2 citrona vai 200 ml paniņas vai rūgušpiena
  • vajadzēs marles audumu, kurā likt sieru (var nopirkt, piemēram, aptiekā)
  1. Lielā katlā lej pienu un uzkarsē, bet nevāra! Ja ir pārtikas termometrs, tad tie ir 90 – 95C grādi. Ja nav, tad pareizo temperatūru var noteikt apmēram šādi – pienam ir jākūp un katlā malās sāk (bet tikai sāk!) veidoties nelieli burbulīši.
  2. Tad pienam pievieno iepriekš sablendētu/ samaltu/ caur sietu izberztu vai ar rokām sadrupinātu biezpienu un uz vidējas uguns vāra apmēram 10 – 15 min, ik pa laikam samaisot, lai nepiedeg, līdz brīdim, kad sāk atdalīties sūkalas t.i. veidojas caurspīdīgs dzeltenīgi zaļgans šķidrums.

    Ja sūkalas tomēr neatdalās, tad karstajam piena un biezpiena maisījumam ir jāpievieno nedaudz citrona sulas vai paniņas.

  3. Kad sūkalas ir atdalījušās, tad masu lej sietā, kas ieklāts ar mitru marli. Ja marle nebūs samitrināta, tad siera masa pielips tai klāt. Siera masai ļauj kārtīgi notecēt. Masu nedaudz paspaida, kārtīgi sakrata – marles audumu valstot no vienas puses uz otru, lai maksimāli visas sūkalas atdalītos.
  4. Kamēr tiek notecinātas sūkalas, esošo katlu ātri izmazgā vai arī ņem citu (mazāku), kurā tiks veidota siera masa.
  5. Katlā liek notecināto siera masu, kurai pievieno sakultu olu, kurai pievienots skābais krējums, sāls un ķimenes, kā arī nelielos gabaliņos sagriezts sviests. Visu karsē un aktīvi maisa (lai nepiedeg) uz nelielas uguns apmēram 8 – 12 minūtes, līdz masa kļūst viendabīga. Jo ilgāk karsēs, jo siers būs stingrāks.
  6. Gatavo masu liek tajā pašā marlē un tajā pašā sietā, kurā tika notecinātas sūkalas, sataisa sainīti (ietin sieru iekšā marlē), liek virsū šķīvīti, slogu un noliek virs bļodas, lai notek liekais šķidrums (ja tāds vēl palicis). Atstāj sieru ar visu slogu pilnīgā atdzist.
  7. Kad siers ir atdzisis, tad to liek ledusskapī uz vismaz 3 – 4 stundām. Pēc tam ņem ārā, noņem nost marles audumu, ietin cepamajā vai pergamenta papīrā (lai neapkalst) un uzglabā ledusskapī. Siers gatavs! LĪGO LĪGO!
7
1 901

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.