Rabarberu plātsmaize

Katru gadu rabarberu sezonā izmēģinu ko jaunu. Rabarberu plātsmaize, kas gatavota no rauga mīklas, ir klasika, bet tomēr gribēju ielikt arī šādu recepti, lai paliek recepšu krājumos. Tā kā rauga mīklu cepšanā izmantoju reti, tad pieņemsim, ka man šis ir jauns izmēģinājums (piemēram, mēģinot atrast gardāko rauga mīklas recepti) 🙂

Drumstalas uz plātsmaizes var likt, bet tas nav obligāti, bet es lieku, jo man tās ļoti, ļoti garšo 🙂 Manuprāt, Līgo svētku galdā šāda plātsmaize būs pašā laikā – gan gardi, gan arī sezonāli.

No receptē paredzētās mīklas sanāks plātsmaize apmēram 30 x 40 cm lielā cepamajā plātnē.

Nepieciešams:

  • 400 – 500 g milti (vai nedaudz vairāk)
  • 400 – 500 g rabarberi
  • 50 g raugs
  • 100 g kausēts sviests vai eļļa (vislabāk būtu maiga extra virgin olīveļļa)
  • 250 ml silts piens (vai 125 ml piens un 125 ml ūdens)
  • 50 g (3 – 4 ēd.k. cukurs) + 1 ēd.k. rabarberu pārkaisīšanai
  • 1/2 tējk. sāls
  •  1-  2 tējk. malts kanēlis
  • drumstalām – 80 g sviests, 100 cukurs, 200 g milti

Gatavo rauga mīklu.

  1. Bļodā ieliek raugu, pieber  1 ēd.k. cukuru un pielej pusi no sagatavotā siltā piena (vai piena un ūdens maisījumu). Samaisa un ļauj raugam nedaudz uzbriest (3 – 4 min). Tad liek klāt atlikušo pienu, cukuru, sāli, eļļu vai kausētu sviestu un samaisa.
  2. Pievieno pusi no izsijātiem miltiem. Samaisa ar karoti vai ar roku. Tad liek klāt vēl nedaudz miltus un mīklu ar rokām turpina diezgan aktīvi mīcīt vismaz 10 min, ik pa laikam pievienojot miltus, kamēr mīkla gluda, elastīga un nelīp pie rokām (tas ir  – atlec no bļodas).
  3. Bļodu pārklāt ar tīru dvieli un liek siltā vietā raudzēties apmēram stundu vai kamēr mīkla vismaz divkārt ir palielinājusi savu apjomu.

    Kad mīkla raudzējusies apmēram 30 – 40 min, tad mīklu “atspiež” jeb pamīšus iedur ar pirkstu mīklā apmēram 3 vietās un ļauj mīklai turpināt rūgt.

  4. Kamēr mīkla rūgst, gatavo drumstalas. Bļodā ieder miltus un cukuru, samaisa. Liek klāt mazos gabalos sakapātu aukstu sviestu (var arī sviestu sarīvēt uz rupjas rīves) un visu masu sastrādā viendabīgā, bet irdenā masā (pēc izskata būs kā slapjas, rupjas smiltis). Liek ledusskapī atdzist, kamēr mīkla rūgst.
  5. Nomizo un nelielos gabaliņos sagriež rabarberus.
  6. Kad mīkla pietiekami uzrūgusi, ņem ārā no bļodas un liek ar cepamo papīru izklātā plātnē (man ir apmēram 30 x 40 cm metāla panna) un izlīdzina vienmērīgā slānī. Ja vēlas, ja mīklu izrullēt vienmērīgā slānī un tad likt plātnē.
  7. Liek virsū smalki sagrieztos rabarberus, pārkaisa ar cukuru un kanēli un tad – sagatavotās drumstalas. Ja gribās lielākas drumstalas, tad sagatavoto drumstalu masu ar rokām saspiež lielākās “bumbiņās” jeb pikucīšos. Vismaz man tādas ļoti garšo.
  8. Cep sakarsētā cepeškrāsnī 180C grādos apmēram 25 – 40 min (atkarīgā no katras krāsns cepšanas īpatnībām) vai kamēr drumstalas ir gaiši brūnas.
11
5 207

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.