Veselīgais vinegrets atšķiras no klasiskā ar to, ka tam netiek pievienoti kartupeļi. Kopš man pastāstīja recepti, es bieži tos gatavoju, īpaši rudens un ziemas sezonā, jo tie man vairāk asociējas ar auksto un drēgno sezonu, kad zaļumiem nav sezonas un aktuāla ir dažādu sakņu lietošana uzturā.
Konkrētās receptes izdošanās atslēga ir atkarīga no skābētiem gurķiem un arī kāpostiem – tiem jābūt tādiem, kādi jums visvairāk garšo, tāpēc ir lieliski, ja paši tos esat rudenī pagatavojuši. Ja tā nav, tad nākamais solis ir tirgus, kur šie produkti jāgaršo, līdz atrodat savu ideālo gurķi un kāpostus. Par šo recepti man jāsaka paldies manai draudzenei (Čau, Līga!), kura man to pastāstīja pirms pāris gadiem.
Nepieciešams:
- 3 sālīti vai skābēti gurķi
- apmēram 10 – 15 cm purava baltās daļas
- 5 nelielas vārītas bietes
- 200 g skābēti kāposti
- 1 ēd.k. mārrutki
- 2 ēd.k rapšu/ linsēklu/ kaņepju eļļa
- 1/2 ēd.k. sasmalcinātas kumīna sēklas (nav obligāti, bet man garšo tieši tāds garšu salikums)
- svaigi malti pipari, sāls – ja vēlas, bet es nelieku, jo man sāļums pietiek no tā, kas ir gurķiem un kāpostiem
- Bietes un gurķus sagriež nelielos kubiņos, pieliek skābētos kāpostus (tos vēlams sakapāt mazākus), smalki sagrieztu puravu.
- Visu samaisa. Tad pieliek mārrutkus, eļļu un kumīnu, ja lietojat. Pieliek citas garšvielas, ja vēlas, un vēlreiz visu samaisa.
1 266