Krāsnī cepto kraukšķīgo kartupeļu pagatavošana ir diezgan laikietilpīga (bet nevajag bīties!), pats process ir ļoti vienkāršs. Arī pamatprodukti ir latviešu virtuvē tik ierastie kartupeļi un sīpoli. Katrā ziņā receptes nosaukums nemelo – kartupeļi sanāk patiesi kraukšķīgi.
Vizuāli ļoti skaists un arī gards ēdiens. Ja esat veģetārietis, tad gaļu šim ēdienam var arī nelikt. Jāatzīst, ka man ļoti patīk gatavot ēdienu cepeškrāsnī, jo tas taupa manu laiku, lai stāvētu klāt pie pannas un katla pieskatot ēdienu.
*recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas Virtuve”.
Nepieciešams:
- 10 -12 vidēji kartupeļi
- 1 neliels sīpols
- 1 neliels sarkanais sīpols
- 2 – 3 ēd.k. kausēts sviests
- 2 – 3 ēd.k. olīveļļa
- 100 – 200 g kūpinātas gaļas (ja vēlas) vai smalki sarīvēts cietais siers (piem., Parmezāns)
- Mazliet sāls, svaigi malti pipari
- Ja vēlas- mazliet čili pipara pārslas
- Pāris zariņi svaiga timiāna
- Ar sviesta un eļļas maisījumu iesmērē cepamo formu. Kartupeļu nomizo, un sagriež plānās šķēlītēs. Griež pa vienam un liek formā, neizjaucot kartupeļa formu. Pa starpām katrā kartupeļi liek plāni sagrieztu sīpolu ripiņas. Pārsmērē ar sviesta un eļļas maisījumu, pārkaisa ar garšvielām un liek 200 grādos sakarsētā krāsnī.
- Tālāk 2 varianti:
1) Ja ēdienam neliek klāt gaļu, tad cep apmēram 40 min vai kamēr kartupeļi gandrīz mīksti. Liek virsū timiāna zariņus un cep vēl kādas 20 min. Izņem no krāsns un karstam pārkaisa mazliet siera.
2) Ja ēdienam liek klāt gaļu, tad kamēr cepas kartupeļi, sagriež gabaliņos gaļu, uz pannas mazliet apcep un uz papīra dvieļa nosusina, lai nebūtu liekas taukvielas. Kad kartupeļi apmēram 40 min cepušies, izņem no krāsns, pārkaisa ar gaļu, liek virsū timiānu cep vēl kādas 20- 25 min. vai kamēr kartupeļi mīksti. - Ja gatavošanas procesa laikā liekas, ka kartupeļi no virspuses paliek pārāk brūni, sacepumu pārklāj ar foliju. Pasniedz ar zaļumiem un skābo krējumu.
1 023